Gdje će se graditi spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Varaždinu? Foto: Ilustracija/Spomenik dr. Franji Tuđmanu u Vinici

Gdje će se graditi spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Varaždinu?

VV | 27.12.2021. u 08:09h | Objavljeno u Aktualno

- Iduće godine obilježavamo 250 godina od izgradnje Županijske palače, prve takve zgrade u Hrvatskoj kao sjedišta jednog župana, a 2023. godine, 500 godina otkad je Juraj Brandenburg svojim Varaždincima darovao zgradu koja je poslije preimenovana u gradsku vijećnicu. Sve to u idućih godinu-dvije planiramo zaokružiti izgradnjom spomen obilježja prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu – najavio je varaždinski župan Anđelko Stričak na svečanosti obilježavanja 20. godišnjice rada Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) I. skupine, koja je održana u hotelu Trakošćan 11. prosinca.

 O gradnji spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u Varaždinu bilo je riječi i na posljednjoj sjednici Županijske skupštine. No gdje bi se taj spomenik gradio? To pitanje uputili smo Varaždinskoj županiji, iz koje su nam odgovorili kako nakon 30 godina od početaka stvaranja samostalne, suverene, neovisne i međunarodno priznate Republike Hrvatske, a potom i njezinog ulaska u euroatlantske asocijacije, daleko je jasnija politika koju je vodio i zagovarao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. 

- Upravo zbog te politike, koja je rezultirala i ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije i NATO saveza, naša država je otpornija na izazove današnjice, kojih, nažalost, ne nedostaje od pandemije koronavirusa, potresa, poplava, požara do migrantske krize. Sjever Hrvatske oduvijek je bio okrenut zapadnoeuropskim vrijednostima, kao što su solidarnost, dijalog, uvažavanje i radišnost, zbog čega smatramo da je potrebno otvoriti raspravu o odavanju počasti prvom hrvatskom predsjedniku, odnosno svima koji su doprinijeli realizaciji tih političkih ciljeva. O samoj lokaciji, odnosno izgledu budućeg spomenika tek će se razgovarati, a stavka koja je osigurana u proračunu za tu namjenu poziv je svima da se uključe u raspravu o toj temi te da u dijalogu iznjedrimo najbolje rješenje - odgovorili su iz Varaždinske županije.

Označeno u