Gabriel Evačić prva beba rođena u 2020. godini, lani 51 porođaj manje nego 2018. godine Foto: Varaždinska županija

Gabriel Evačić prva beba rođena u 2020. godini, lani 51 porođaj manje nego 2018. godine

Varaždinske vijesti | 3.1.2020. u 08:37h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinsko rodilište jučer su tradicionalno posjetili predstavnici Varaždinske županije, savjetnica župana Natalija Martinčević i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Lovorka Horvat te su čestitali majci i darivali prigodnim poklon bonom prvorođenu bebu rođenu u 2020. godini. A to je Gabriel Evačić iz Donjeg Ladanja koji se rodio u 00:12 sati, a za nekoliko minuta rodila se još jedna beba.

Uz standardni poklon bon, dječačić je dobio simbolični županijski dar - body i jastučić s motivima našeg poznatog i cijenjenog slikara Ivana Rabuzina.

Savjetnica župana Martinčević naglasila je kako Varaždinska županija tradicionalno svake godine daruje prvu novorođenu bebu.

- Ove godine to je mali Gabriel. Želim naglasiti kako uz one tradicionalne poklone koje dajemo svake godine, imamo i jedno posebno iznenađenje koje će dobiti sve bebe, a ne samo ona prva. To je jedan krasan body i jastučić s motivima našeg slikara Ivana Rabuzina. Sve bebe darove će dobiti odmah u bolnici tako da se mi radujemo novim bebama. Posebnost jastučića je ta da je punjen heljdinim ljuskicama koje su jako zdrave i koje sprječavaju znojenje malih glavica beba i vjerujem da će to razveseliti roditelje. Županija je naravno u ovaj projekt uključila i naše OPG-ove – rekla je Martinčević te svima zaželjela puno zdravlja i sreće u godini koja je pred nama.

Uz predstavnike Županije darivanju prvog djeteta nazočili su i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr.med. i voditeljica Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće Bolnice Varaždin Ivana Risek, dr.med.

- Prošle je godine u našem rodilištu rođeno ukupno 1448-ero djece - rekla je dr. Ivana Risek.

- Vrijedi naglasiti da je 111 rodilja bilo iz drugih županija, prije svega iz susjedne Međimurske županije, zatim Koprivničko-križevačke i Zagrebačke, a moramo se pohvaliti da je prošle godine bilo rodilja i iz Dubrovnika, Splita, Zadra i Rovinja, što je priznanje našem dobrom radu – rekla je dr. Risek.

- Na žalost, u skladu s demografskim stanjem u čitavoj RH, trenutna je situacija zadesila i naše rodilište, tako da smo u prošloj godini imali 51 porođaj manje nego 2018. godine – zaključila je.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr.med., osvrnuo se na kvalitetu varaždinskog rodilišta, ali i cijele bolnice.

- Trenutno imamo najveći broj liječnika, njih 270, međutim promijenila se struktura, tako da skoro polovicu liječnika čine specijalizanti od kojih je veliki dio na provođenju specijalizacijskog staža po klinikama u Zagrebu. To je onaj relativni manjak koji se događa. Na žalost, liječnici iz Hrvatske i dalje kontinuirano odlaze, no iskreno se nadam da će se ta situacija promijeniti. Opća bolnica Varaždin je u suradnji s našim osnivačem Varaždinskom županijom donijela strategiju kojom nastojimo zadržati kadrove. U tom smislu posebno se uključila Županija s dodatnim financijskim sredstvima koja se tiču edukacije i financiranja poslijediplomskih studija, to je 14 milijuna kuna sredstava iz eu fondova, zatim Županija sufinancira kamate na stambene kredite za medicinsko osoblje, a u planu je i otvaranje vrtića za djecu djelatnika varaždinske bolnice – rekao je dr.Kudelić.

020120_rodiliste_4_Medium.JPG