"Funkcionalnim spajanjem Agencija u poljoprivredi racionalizirat ćemo broj ljudi i smanjiti troškove"

Varaždinske vijesti | 6.12.2018. u 08:41h | Objavljeno u Aktualno

Klub Hrvatske demokratske zajednice podržat će set zakona kojima se provodi odluka vlade od 2. kolovoza ove godine za funkcionalnim spajanjem agencija i smanjivanjem agencija, zavoda te drugih ustanova s javnim ovlastima. Poručio je to u srijedu u Hrvatskom saboru saborski zastupnik iz Varaždinske županije i potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu dr. sc. Josip Križanić koji je u ime Kluba pozdravio najavljene zakonske izmjene. Pojasnio je kako su izmjene i dopune zakona iz Ministarstva poljoprivrede direktna posljedica promjena koje donosi spajanje poljoprivrednih agencija i zavoda te njihovo involviranje i usklađivanje s poslovima inspekcija državnog inspektorata.

– Riječ je o prilagodbi te izmjenama i dopunama zakona o održivoj uporabi pesticida, o biljnom zdravstvu, kao i provedbi uredbe o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani. Zatim zakona o sjemenu, sadnom materijalu, o šumama, hrani, higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu te zakona o veterinarstvu i zakona o poljoprivrednom zemljištu – naglasio je za saborskom govornicom Križanić te dodao da u svim navedenim zakonima dolazi do promjena u ustroju djelokruga poslova. Sve je to u direktnoj vezi s osnivanjem državnih inspektorata, te prelazak svih inspekcija osim ribarske iz Ministarstva poljoprivrede u jedinstvene inspekcijsko tijelo – državni inspektorat. Prema njegovim riječima cilj je racionalizacija broja ljudi, ali i smanjivanje troškova ovih pravnih osoba.

– Financijsko rasterećenje proračuna će se tek vidjeti, ali je sigurno da neke spojene agencije neće više imati ravnatelje, vozače, tajnice i prateće osobe – rekao je Križanić istaknuvši da svaka od ovih javnih pravnih osoba neće imati ni svoju nabavu i financiranje, nego će to biti objedinjena javna nabava na jednom mjestu.

– Svi koji su do sada aludirali za učinkovitom, funkcionalnom i manjom javnom upravom sigurno će sada doći na svoje. Naravno da se nadamo da je ovo prvi korak i početak ozbiljnog smanjenja ukupnog broja službenika, a ne samo prelazak javnih službenika u državne službenike – naglasio je zastupnik Križanić i nastavio: Želim jasno reći da se već dugi niz godina javno govori da ovakvih službenika u Republici Hrvatskoj ima 30 posto previše i da ih je toliko manje radili bi isto. Naravno da pozdravljam svako smanjenje, pa i ovo smanjenje pravnih osoba s javnim ovlastima, jer će to rezultirati i manjim trošenjem sredstava iz državnog proračuna.

Vrijedi naglasiti da će se najbitnije promjene dogoditi u Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo koji će sukladno ovom Zakonu nastaviti poslovati kao Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu sa sjedištem u Osijeku, dok će Hrvatska agencija za hranu i Hrvatska poljoprivredna agencija prestati djelovati kao samostalne ustanove. Njihovi djelatnici kao i imovina i oprema prijeći će dijelom u Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu, a dijelom u Ministarstvo poljoprivrede.

– Upravo stoga smo i poduprli amandman odbora za poljoprivredu koji je zbog obavljanja upravnih postupaka naveo ustrojbene jedinice sa sjedištima u Agenciji za poljoprivredu i hranu, s ciljem učinkovitije reorganizacije javnih ustanova. Također, podržavamo i inicijativu u obliku amandmana da Agencija između ostalog promovira hrvatske poljoprivredne i prehrambene proizvode, te kupovinu i prodaju istih u svrhu promocije koje se ne mogu obavljati radi stjecanja dobiti – naglasio je Križanić.

Potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora dodao je kako je za očekivati da će ovakva subordinacija i direktna vertikala u sustavu rezultirati većom efikasnošću i funkcionalnošću te naposljetku većim zadovoljstvom krajnjih korisnika, naših poljoprivrednika.

– Tu posebice mislim na prelazak Hrvatske poljoprivredne šumarske savjetodavne službe u ministarstvo poljoprivrede sa svojih tristotinjak djelatnika koji će ostati u svojim ispostavama na terenu, ali imati vertikalu zapovijedanja i kontrole direktno od ministra. Dakle, ne da očekujemo da će savjetodavci raditi dobro, nego će raditi još i bolje, jer upravo agronoma u selu, ali i u OPG-ovima i organizacijama je nikad manje nego sada, što na kraju rezultira sa sve više poticaja u poljoprivredi i sve manje samodostatnosti osnovnih poljoprivrednih proizvoda – kazao je zastupnik Križanić i na kraju poručio da će Klub HDZ-a podržati najavljene izmjene i dopune Zakona.