Fuchs: Ako situacija eskalira, pitanje je hoće li školska godina početi za tri tjedna Foto: VV arhiva / ilustracija

Fuchs: Ako situacija eskalira, pitanje je hoće li školska godina početi za tri tjedna

VV / N1 | 20.8.2020. u 10:59h | Objavljeno u Aktualno

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs komentirao je uoči sjednice vlade početak školske godine i mogućnost da situacija u zemlji s epidemijom eskalira.

Rekao je da ne zna kakva će situacija biti do početka školske godine.

- Uvijek će biti kritičara - kazao je ministar, dodavši kako mu je poznato da ima jako puno onih koji kritiziraju pripreme za školsku godinu.

- Nema jedinstvenog mišljenja. Mi radimo u najboljoj mjeri- kratko je dodao, javlja N1.

- Za tri tjedna pitanje je hoćemo li uopće moći početi. Ako ovo eskalira, sigurno ćemo poduzeti neke nove mjere, ali zasad funkcionira onako kako smo zamislili - rekao je Fuchs.

Slično je kazao i na sjednici Vlade:

- Naravno da taj datum (početak školske godine) uvelike ovisi o daljnjem razvoju epidemiološke stiuacije u Hrvatskoj. Ako bi došlo do promjena, to se može i promijeniti - dodao je.

Rekao je da će u ponedjeljak biti dovršene upute za postupanje u obrazovnom procesu u školama i u predškolskim ustanovama. Tijekom njegovog govora, na nekoliko sekundi prikazan je display s prezentacijom dokumenta što ga je donio, a u kojem je stajalo da će "ako postoji opravdani razlog, kao i prije, stručne službe odlučiti o opravdanosti zahtjeva da dijete nastavu pohađa od kuće".

Fuchs je rekao i to da će se, u slučaju pogoršanja epidemiološkog stanja, prilagodbama u obrazovnom sustavu pristupati uz uvažavanje teritorijalnih razlika u pogledu epidemije. Kao primjer je naveo ako bi, slučajno, porastao broj zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a na Visu bio nepromijenjen, različito bi se tretiralo Vis i ostatak iste županije.

- Ministarstvo je pristupilo izradi plana za školsku godinu s polazišnim stavom da djeca 7. rujna trebaju krenuti u škole. To ovisi o epidemiološkoj situaciji i ako bi došlo do promjene situacije, taj datum je moguće promijeniti. Zasad ostajemo pri datumu 7. rujna - kazao je Fuchs, piše index.hr.

- Tijekom nastave maske može imati dijete koje želi, ali nećemo propisati tu obavezu - rekao je.

- Za više razrede je predviđeno i rotiranje djece u razredu, 50 posto doma, 50 posto od kuće kako bi se smanjio broj djece u školi i pritisak na školu - dodao je Fuchs i rekao kako će se detalji znati u ponedjeljak kada sve bude objavljeno.

Nakon što je Fuchs završio svoje izlaganje, premijer Andrej Plenković mu je zahvalio, ali ga je i "poklopio".

- Hvala vam lijepa, ministre, ali najvažnija poruka za djecu i roditelje je da 7. rujna počinje škola - dodao je Plenković nakon Fuchsovog izlaganja.