Franjo Lazar odstupio, nova predsjednica Hrvatskog sindikata radnika migranata je Ana Horvat

| 28.2.2022. u 07:58h | Objavljeno u Aktualno

Franjo Lazar je odstupio s dužnosti predsjednika Hrvatskog sindikata radnika migranata (HSRM) zbog privatnih obaveza, a nova predsjednica je Ana Horvat. Smjena garde dogodila se na redovnoj izvještajnoj skupštini HSRM-a koja se održala u subotu u Varaždinu gdje je ujedno i potpisana povelja o suradnji sa sindikatom radnika migranata iz Slovenije.

Uoči potpisivanja sporazuma, Lazar je još jednom komentirao situaciju zbog koje i postoji ovaj sindikat, a to je da se spriječi dvostruko oporezivanje radnika.

- Porezna uprava daje neka rješenja nezakonito. Postoje zakoni, a događa se da se u svim županijama različito tumači sporazum o dvostrukom oporezivanju. Mi smo dali naših devet prijedloga prije 30 dana Ministarstvu financija, gospodinu Mariću i nismo dobili odgovor, a dali smo prijedloge s kojima bi to lakše, bezbolnije riješili - kazao je Lazar.

Nedavno je Vlada Republike Hrvatske od 1. siječnja krenula s realizacijom mjere 'Biram Hrvatsku', financijskom mjerom u iznosu od 200.000 kuna čime se želi potaknuti hrvatske radnike na povratak u domovinu. Sam program je u siječnju polučio poražavajući rezultat od samo jednog korisnika, a Vlada je otpimistično najavila da bi do kraja godine mjeru moglu uzeti oko 4500 korisnika. Lazar je manje optimističan u toj procjeni.

- Neće privući ljude. Iznos od 200 tisuća kuna je zarada neto plaće koja se može dobiti u Austriji za 10 mjesesci - istaknuo je Lazar.

Nova predsjednica sindikata Ana Horvat je uoči potpisa povelje o suradnji sa Sindikatom delavcev migrantov Slovenije naglasila da je glavni razlog potpisivanja bilo to da se i u Sloveniji suočavaju sa istom problematikom, a da je kao sama radnik migrant koja je radila pet godina u Austriji također dobro upoznata s problematikom.

- Mi ćemo pristupiti potpisivanju sporazuma jer ih muči ista problematika kao i nas. Oni su neke dijelove toga uspjeli riješiti pa i dalje nastavljamo, ne odustajemo i radimo u smjeru što boljih uvjeta za naše ljude koji rade vani - rekla je Horvat.

Za razliku od hrvatskog sindikata, koji je osnovan prošle godine u travnju, Slovenski sindikat radnika migranata postoji još od 2016. godine, stoga su oni malo bolje upoznati s problematikom. Mario Fekonja, predsjednik Slovenskog sindikata radnika migranata bio je potpisnik sporazuma na skupštini protekle subote.

- Spoznajemo da imamo jako slične probleme. Ovim potpisom potvrđujemo da ćemo si međusobno pomagati. Znamo da je jedan od temeljnih postulata Europske unije slobodan protok radne snage i kapitala, a to financijske uprave Slovenije i Hrvatske nama ne omogućavaju. Prema onome što sam danas čuo, financijske uprave u Hrvatskoj, jednako kao i u Sloveniji, rade nezakonito i samovoljno - objasnio je Fekonja.

get_hi_media.jpeg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci