Franak: Dok su banke nezakonito radile, čelnici HNB-a su zatvarali oči i bogatili se njihovim vrijednosnim papirima!

vv / franak | 12.1.2022. u 10:23h | Objavljeno u Aktualno

Tijekom dvadeset godina više od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB. Zabilježeno je ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna. Kako doznaju Index Istrage, uvidom u dokumentaciju povijesnih transakcija Središnjeg Klirinškog i Depozitarnog Društva (SKDD), među onima koji su posljednjih dvadesetak godina trgovali nalaze se guverner Boris Vujčić, zamjenica guvernera Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktualni i bivši direktori unutar HNB-a te ostali zaposlenici unutar sustava HNB-a.

Uz čestitke  novinaru Ilku Ćimiću na ovom otkriću,  iz udruge Franak podsjećaju da su više puta tražili od HNB-a da stane na put bezočnoj nezakonitostima hrvatskih banaka tijekom petnaestak godina na hrvatskim potrošačima, ali i na pravnim osobama, sa sljedećim modus operandi: ugovarale su promjenjive kamatne stope bez tržišnih parametara, i onda bi svojim jednostranim odlukama te kamatne stope mijenjale naviše.

- Procjenjujemo da su takvim poslovanjem banke uprihodile najmanje 5 milijardi kuna profita, a uz to su ugovorile nepoštenu valutnu klauzulu švicarski franak u 125.000 kredita, što je kolektivno pravomoćno presuđeno, čime su oštetile hrvatske potrošače za oko 15 milijardi kuna, vele u Franku te procjenjuju da zajedno sa zateznim kamatama banke duguju hrvatskim potrošačima i poduzećima preko 30 milijardi kuna.

Kako podsjećaju, tražili su od HNB-a još od 2012. pa sve do kolektivne presude kojom je utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF da naloži bankama prekid korištenja nepoštenih kamata, ali je HNB redovno odgovarao da je to stvar svakog pojedinca da tužbom utvrdi nezakonitost i tako zatraži novac.

Smatraju da je HNB nakon pravomoćnosti kolektivne presude morao preporučiti osuđenim bankama, ako već nema nadležnost to naložiti, da pozovu potrošače i vrate im novac nagodbama umjesto da potrošači pokreću privatne sudske postupke. Zatim, naložiti osuđenim bankama da na početnim službenim web stranicama vidljivo kao prvu informaciju stave obavijest o tome da se radi o banci koja je osuđena u kolektivnom postupku i da na temelju kolektivne presude svi potrošači koji su ugovorili kredite u švicarskim francima između rujna 2003. i prosinca 2008. imaju pravo na obeštećenje sudskim putem. Na kraju, otvoriti unutar HNB-a poseban ured za pravno informiranje potrošača koji imaju pravo na obeštećenje na temelju kolektivne sudske presude.

-Budući da HNB nije učinio ništa od navedenog, a u njegovoj nadležnosti je zaštita potrošača, smatramo da je razlog tomu upravo u nevidljivim vezama vodećih ljudi HNB-a s bankama, kojima su izlazili ususret upravo nečinjenjem, zanemarivanjem prava potrošača i na taj način su bili suučesnici u bezočnom pelješenju koje je provedeno, a do dana današnjeg nije sanirana. Za vrijeme dok su banke pelješile potrošače i poduzeća u milijardama kuna, čelnici HNB-a su pred takvim poslovanjem banaka zatvarali oči i istodobno su se bogatili na vrijednosnim papirima tih istih banaka, vele u Franku te pozivaju državne institucije da svaka iz područja svoje nadležnosti provjeri vodeće ljude HNB-a te po potrebi pokrene i kaznene progone zbog nemoralnog, neustavnog i protuhrvatskog djelovanja Hrvatske narodne banke.

Označeno u