FOTO Županijski vijećnici obišli dvorac Šaulovec, sjedište budućeg Europskog centra za darovite Foto: Varaždinska županija

FOTO Županijski vijećnici obišli dvorac Šaulovec, sjedište budućeg Europskog centra za darovite

Varaždinske vijesti | 20.7.2022. u 09:20h | Objavljeno u Aktualno

Neposredno prije današnje, šeste po redu, sjednice županijske Skupštine, županijski su vijećnici, predvođeni županom Anđelkom Stričakom, njegovom zamjenicom Silvijom Zagorec, predsjednikom Skupštine dr.sc. Josipom Križanićem i pročelnikom za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom obišli dvorac Šaulovec u Črešnjevu - sjedište budućeg Europskog centra za darovite – Centra izvrsnosti Varaždinske županije; mjesto popularizacije znanosti, darovitosti, kulture i turizma.

- Namjera nam je bila da se županijski vijećnici, ali i svi zainteresirani upoznaju sa trenutnim stanjem dvorca Šaulovec, kao i okolnim zgradama te stanjem okoliša. Može se konstantirati kako dvorac sam po sebi i nije u toliko lošem stanju, obzirom da u njemu dugo nitko nije bio. Međutim, pravo stanje će se ustanoviti tek kada se otvore zidovi i kada krene sanacija – uvodno je rekao predsjednik Skupštine dr.sc. Josip Križanić.

Pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek podsjetio je još jednom kako će ovdje biti sjedište Europskog talent centra Hrvatske, centara izvrsnosti Varaždinske županije koji se temelji na četiri perspektive, a to je znanje, kultura, priroda i turizam.

- Sama obnova provodi se u četiri projektne cjeline koje obuhvaćaju obnovu i rekonstrukciju dvorca Šaulovec, zgradu uprave, pomoćne zgrade u funkciji dvorca i obnovu hortikulturalnih parkovnih površina. U tijeku je izrada idejnog rješenja koje će biti gotovo do prvog kolovoza, a u rujnu će biti predstavljen poslovni plan ovog kompleksa. U ovom trenutku rade se hitne intervencije. Prošle godine to je bilo krovište, a sada je to vanjska stolarija s ciljem sprječavanja daljnjih šteta na objektu. U ovom trenutku imamo natječaj na koji smo se prijavili za projektnu dokumentaciju što se tiče energetske sanacije i rekonstrukcije same zgrade i čekamo povoljan ishod. I nadalje ćemo se javljati na sve natječaje, kako bi ovaj projekt mogao saživjeti i biti brzo u funkciji – naglasio je pročelnik Huđek.

Podsjećamo, otkako je Varaždinska županija 2020. godine postala vlasnik dvorca, odmah se krenulo u sanaciju problema. Najprije je 2021. godine sanirano krovište, za što je utrošeno 450 tisuća kuna. Dosad su napravljena konzervatorska istraživanja, arhitektonske te geodetske snimke, a sve su to dokumenti koje će se u narednom razdoblju koristiti u prijavama za daljnje natječaje.

Slijedi obnova vanjske stolarije. Riječ je o investiciji procijenjenoj na 1,5 milijuna kuna, a Ministarstvo kulture i medija odobrilo je 450.000 kuna u tu svrhu. Paralelno s obnovom dvorca provodi se i zaštita pokretne imovine koja je zatečena u dvorcu. Prošle godine napravljena je restauracija osam komada namještaja, za što je utrošeno 80.000 kuna, a ove godine nastavlja se restauracijom namještaja. Za tu namjenu planira se utrošiti 100.000 kuna u ovoj godini, pri čemu je 50.000 kuna, osiguralo Ministarstvo, dok će ostatak biti osiguran u proračunu Varaždinske županije.

U dvorcu će, između ostalog, biti smješteni praktikumi za STEM područje, učionice umjetničke tematike, kao i učionice znanstveno-tehničke tematike s pripadajućim kabinetima te velika višenamjenska dvorana za manje skupove, događanja seminare. Praktikumi Centra izvrsnosti bit će moderno uređeni i opremljeni najsuvremenijim tehnologijama.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci