FOTO Županijski vijećnici obišli dvorac Šaulovec, sjedište budućeg Europskog centra za darovite Foto: Varaždinska županija

FOTO Županijski vijećnici obišli dvorac Šaulovec, sjedište budućeg Europskog centra za darovite

Varaždinske vijesti | 20.7.2022. u 09:20h | Objavljeno u Aktualno

Neposredno prije današnje, šeste po redu, sjednice županijske Skupštine, županijski su vijećnici, predvođeni županom Anđelkom Stričakom, njegovom zamjenicom Silvijom Zagorec, predsjednikom Skupštine dr.sc. Josipom Križanićem i pročelnikom za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom obišli dvorac Šaulovec u Črešnjevu - sjedište budućeg Europskog centra za darovite – Centra izvrsnosti Varaždinske županije; mjesto popularizacije znanosti, darovitosti, kulture i turizma.

- Namjera nam je bila da se županijski vijećnici, ali i svi zainteresirani upoznaju sa trenutnim stanjem dvorca Šaulovec, kao i okolnim zgradama te stanjem okoliša. Može se konstantirati kako dvorac sam po sebi i nije u toliko lošem stanju, obzirom da u njemu dugo nitko nije bio. Međutim, pravo stanje će se ustanoviti tek kada se otvore zidovi i kada krene sanacija – uvodno je rekao predsjednik Skupštine dr.sc. Josip Križanić.

Pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek podsjetio je još jednom kako će ovdje biti sjedište Europskog talent centra Hrvatske, centara izvrsnosti Varaždinske županije koji se temelji na četiri perspektive, a to je znanje, kultura, priroda i turizam.

- Sama obnova provodi se u četiri projektne cjeline koje obuhvaćaju obnovu i rekonstrukciju dvorca Šaulovec, zgradu uprave, pomoćne zgrade u funkciji dvorca i obnovu hortikulturalnih parkovnih površina. U tijeku je izrada idejnog rješenja koje će biti gotovo do prvog kolovoza, a u rujnu će biti predstavljen poslovni plan ovog kompleksa. U ovom trenutku rade se hitne intervencije. Prošle godine to je bilo krovište, a sada je to vanjska stolarija s ciljem sprječavanja daljnjih šteta na objektu. U ovom trenutku imamo natječaj na koji smo se prijavili za projektnu dokumentaciju što se tiče energetske sanacije i rekonstrukcije same zgrade i čekamo povoljan ishod. I nadalje ćemo se javljati na sve natječaje, kako bi ovaj projekt mogao saživjeti i biti brzo u funkciji – naglasio je pročelnik Huđek.

Podsjećamo, otkako je Varaždinska županija 2020. godine postala vlasnik dvorca, odmah se krenulo u sanaciju problema. Najprije je 2021. godine sanirano krovište, za što je utrošeno 450 tisuća kuna. Dosad su napravljena konzervatorska istraživanja, arhitektonske te geodetske snimke, a sve su to dokumenti koje će se u narednom razdoblju koristiti u prijavama za daljnje natječaje.

Slijedi obnova vanjske stolarije. Riječ je o investiciji procijenjenoj na 1,5 milijuna kuna, a Ministarstvo kulture i medija odobrilo je 450.000 kuna u tu svrhu. Paralelno s obnovom dvorca provodi se i zaštita pokretne imovine koja je zatečena u dvorcu. Prošle godine napravljena je restauracija osam komada namještaja, za što je utrošeno 80.000 kuna, a ove godine nastavlja se restauracijom namještaja. Za tu namjenu planira se utrošiti 100.000 kuna u ovoj godini, pri čemu je 50.000 kuna, osiguralo Ministarstvo, dok će ostatak biti osiguran u proračunu Varaždinske županije.

U dvorcu će, između ostalog, biti smješteni praktikumi za STEM područje, učionice umjetničke tematike, kao i učionice znanstveno-tehničke tematike s pripadajućim kabinetima te velika višenamjenska dvorana za manje skupove, događanja seminare. Praktikumi Centra izvrsnosti bit će moderno uređeni i opremljeni najsuvremenijim tehnologijama.