FOTO Župan Stričak: Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama uskoro će biti na raspolaganju korisnicima Foto: Krešimir Đurić

FOTO Župan Stričak: Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama uskoro će biti na raspolaganju korisnicima

| 19.7.2022. u 11:59h | Objavljeno u Aktualno

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice dr. Denis Kovačić i župan Anđelko Stričak obišli su danas gradilište Spinalnog centra - Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine SB Varaždinske Toplice.

varazdinske_toplice_spinalni_centar_19072022_29.jpg

Spinalni centar građen je kaskadno, prema konfiguraciji terena, te je ukupne kvadrature od 6.721,26 m2 raspoređenih na pet etaža, smještajnog kapaciteta za 80-ak pacijenata. Uz prostore poliklinike, stacionara, dnevne bolnice te terapijske prostore, koji su prvenstveno namijenjeni za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine, u centru će se se nalaziti i nova praonica te bolnička mrtvačnica.

varazdinske_toplice_spinalni_centar_19072022_13.jpg

- Izgradnja Spinalnog centra napreduje dobro, radovi bi trebali biti završeni do kraja rujna, a ukupna cijena će biti oko 125 milijuna kuna. Bez obzira na poremećaje na tržištu i rast cijene energenata i građevinskih radova, veseli nas da su svi oni koji su bili uključeni u provedbu ove investicije vodili na vrijeme brigu o tome, tako da će radovi sigurno biti završeni do rujna. Paralelno s time završeno je i savjetovanje o opremanju Spinalnog centra te čekamo pozitivno mišljenje SAFU-a (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje) da se može raspisati natječaj. Ako će sve ići planiranom dinamikom, do kraja godine ili najkasnije početkom sljedeće godine cijeli bi centar mogao biti opremljen i predan korisnicima na uporabu. Najvažnije je da će centar biti završen, da neće ostati kao niz projekata koji su započeti, a nikad završeni - naglasio je župan Stričak.

varazdinske_toplice_spinalni_centar_19072022_26.jpg

- Kada govorimo o Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice, tu ne stajemo. U suradnji sa županijskim službama priprema projekt unutarnjeg uređenja Minerve, koja je izvana energetski obnovljena, a sad pripremamo projekt unutarnjeg uređenja soba kako bi došli do pozicije da će ovaj hotel biti hotel sa četiri zvijezdice. Naravno, vodimo brigu i oko uređenja okoliša te sadržaja, posebno kad govorimo o vanjskom dijelu, bazenima. Ako nam prođe sve što smo planirali, kroz najviše dvije-tri godine cijeli ovaj kompleks bit će u jednom novom ruhu - rekao je Stričak i zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Zadovoljan dinamikom radova je i ravnatelj bolnice dr. Denis Kovačić.

varazdinske_toplice_spinalni_centar_19072022_2.jpg

- Važno je naglasiti da je ovdje riječ o nacionalnom centru, jer nacionalni centar je nešto iza čega stoji država. Uz zalaganje nas u bolnici, župana, saborskih zastupnica i zastupnika, bilo je izuzetno zahtjevno osiguratii kontinuitet radova i - ono što je najbitnije - financiranje u kontekstu pandemije i porasta troškova građevinskog materijala, radova i ostaloga. Mnogi slični objekti nažalost su stali su i ne događa se ništa. Mi smo došli u fazu da ćemo do poečtka listopada imati završen građevinski dio. Za dva-tri tjedna očekujemo suglasnost SAFU-a i zeleno svjetlo za raspisivanje natječaja za opremanje te završetak do kraja godine ili najkasnije do službenog završetka projekta 31. ožujka sljedeće godine - pojasnio je ravnatelj.

varazdinske_toplice_spinalni_centar_19072022_6.jpg

Napomenuo je da su liječenje i rehabilitacija osoba s povredama kralježnične moždine nešto čime se Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju jedina u Hrvatskoj bavi.

- Na oko 7.000 četvornih metara novih terapijskih i smještajnih prostora, u usporedbi sa sadašnjih 1.000-1.500 četvornih metara u starok dijelu, Spinalni centar pružit će sasvim drugačije uvjete. Za naše prilike to je nadstandard, a zapravo bi trebao biti standard svih naših zdravstvenih ustanova koje su namjenski građene - dodao je Kovačić.

U društvu župana i ravnatelja bili su i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, saborski zastupnici Ljubica Lukačić, Barbara Antolić Vupora i Siniša Jenkač, zamjenica župana Silvija Zagorec, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Dario Jurišić, predstavnici izvođača radova te županijski vijećnici i pročelnici kao i ravnatelji zdravstvenih ustanova s područja županije.

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić izrazila je zadovoljstvo viđenim, prvenstveno zbog osoba s invaliditetom i svih onih koji će koristiti usluge Spinalnog centra.

varazdinske_toplice_spinalni_centar_19072022_28.jpg

- Ljudi svakodnevno stradavaju u prometnim nesrećama, padovima i slično gdje se događa povreda kralježnice i leđne moždine i usluge Spinalnog centra bit će im itekako potrebne. Zahvaljujem prije svega predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću koji je od početka imao sluha za izgradnju Spinalnog centra, a sada smo, obzirom na poskupljenja, uspjeli još rebalansom proračuna osigurati potrebnih 15 milijuna kuna. To zaista puno znači i očekujem da ako bude potrebno da će biti osigurana i dodatna sredstva, kako bi ovaj Centar bio gotov u što kraćem roku. Zahvaljujem županu, gradonačelnici, kolegama zastupnicima i svim drugima koji se zalažu i daju sve od sebe da ovaj centar što prije ugleda svjetlo dana. Tako da oni koji imaju povredu budu adekvatno zbrinuti i da kad izađu iz ovog Spinalnog centra budu osposobljeni za samostalan život – zaključila je Lukačić.

varazdinske_toplice_spinalni_centar_19072022_24.jpg

Ukupna vrijednost projekta u fazi ugovaranja radova iznosi 112.775.377,15 kuna, od toga 83.000.000 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, 24.094.150,65 kuna iz državnog proračuna putem Ministarstva zdravstva te 5.681.226,50 kuna vlastitih sredstava.

Kroz provedbu projekta, zbog vantroškovničkih radova koji nisu mogli biti ranije predviđeni, došlo je do povećanja ugovorene vrijednosti radova, koja se od početnih 88.131.304,49 kn (s PDV-om) popela na 97.11.853,61 kn, čime je ukupna vrijednost projekta porasla na 125.172.344,88 kn.