FOTO Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak obišla kompleks srednjih škola u Hallerovoj aleji

Varaždinske vijesti | 2.2.2024. u 14:47h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak boravila je danas u radnom posjetu Varaždinskoj županiji.

Nakon prijema u Županijskoj palači kojem su nazočili i pročelnici Renata Skoko, Miroslav Huđek, Darko Majhen te Goran Mališ, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije , zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak u pratnji domaćina župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka obišla je Centar za posjetitelje u podrumu Županijske palače, Zaštitnu radionicu koja djeluje u sklopu Strukovne škole Varaždin, Zvjezdarnicu u Elektrostrojarskoj školi, a upoznala se i s radom tamošnje Školske televizije i Radija Novi Val, da bi svoj posjet završila u Učeničkom domu Varaždin gdje je obilježen završetak rekonstrukcije restorana u vrijednosti 47.602,75 eura.

Prema riječima Sunčane Glavak kada se sagleda hrvatsko članstvo u Europskoj uniji kao najmlađe članice EU, tada se govori o desetljeću transformacije.

- Članstvo Hrvatske u EU-u kao najmlađe članice jest desetljeće transformacije. Benefiti članstva vidljivi su i u Varaždinskoj županiji koja je u samom vrhu po povlačenju EU sredstava. Rezultat je to i odgovorne politike koja je vidljiva na svakom koraku. Osim brojnih infrastrukturnih projekata, svjedočimo i promišljanju za budućnost koje u županiji sagledavaju kroz tri segmenta: sigurnost, zdravstvo i obrazovanje. Obilaskom kompleksa u kojem dnevno boravi oko 5000 učenika i profesora vidjeli smo zapravo “grad u gradu”, izvrsnost u obrazovanju koja prati potrebe gospodarskog sektora. Rezultat je to i kontinuiteta dobro vođenih politika s razine županije u uskoj suradnji s Vladom RH i premijerom Andrejem Plenkovićem koji od početka mandata vodi strukturirani dijalog sa županima – rekla je Sunčana Glavak čestitavši županu Stričaku na svemu što se radi u županiji, pročelniku Huđeku, kao i ravnateljici Učeničkog doma na podizanju standarda.

Župan Anđelko Stričak naglasio je važnost članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

- Biti član takve prestižne asocijacije, vjerujem da danas svi vidimo što to znači, što zbog gospodarskih, što zbog sigurnosnih pokazatelja, a što zbog sveopćeg napretka. U proteklih desetak godina, u Varaždinsku županiju se iz fondova Europske unije slilo oko 440 milijuna eura. Da nema tih sredstava, mnoge bi investicije na realizaciju čekale još dugo godina. Samo prošle godine smo otvorili tri objekta u sklopu naših zdravstvenih ustanova, jedan objekt u sklopu naših srednjih škola, a to je Regionalni centar kompetentnosti zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin. Ove godine otvaramo Centar kompetentnosti u poljoprivredi u sklopu Srednje škole „Arboretum Opeka“ u Vinici. Stoga je ovo bila prilika da popričamo o važnosti svih tih velikih integracija, kao i korištenje sredstava iz europskih fondova, ali isto tako da informiramo zastupnicu o onome što je važno Varaždinskoj županiji u nadolazećim godinama – rekao je župan Stričak.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek istaknuo je kako je Županiji bio cilj prikazati što nudi kompleks srednjih škola u Hallerovoj aleji.

- Danas se nalazimo u srcu hrvatskog srednjoškolskog obrazovanja. Tu su svi sektori koji su važni za obrazovanje, ali i za realan sektor od graditeljstva, strojarstva, prometa, elektrotehnike i drugo. Ova investicija u Učeničkom domu samo je rezultat onoga što je župan Stričak u svom programu i najavio, a to je da ćemo stvoriti obrazovni sustav jednakih šansi koji će biti globalno konkurentan. Sve ovo što se radi u našim školama i u ovom Učeničkom domu na ponos je grada i županije – rekao je pročelnik Huđek.

Ravnateljica Učeničkom doma Katarina Vusić zahvalila je Varaždinskoj županiji na kontinuiranoj podršci Učeničkom domu Varaždin i što su prepoznali potencijal Doma.

Riječ je o najvećem učeničkom domu u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u kojem je 260 učenika. Dom ima tradiciju dugu 75 godina i zahvalna sam Županiji što kontinuirano ulažu u boljitak koji je na dobrobit ne samo učenika, nego i djelatnika i cijele regije. Ovo je investicija u koju je Varaždinska županija prošle godine uložila 48 tisuća eura, od toga su 33 tisuće uložene u radove, a 15 tisuća za opremanje. Prostor za oko 40-ak učenika tako je u potpunosti renoviran i opremljen na zadovoljstvo svih nas – zaključila je ravnateljica Vusić.