FOTO Vrijedne ruke varaždinskih obrtnika predstavile se na Obrtničkom uličnom sajmu Foto: Krešimir Đurić

FOTO Vrijedne ruke varaždinskih obrtnika predstavile se na Obrtničkom uličnom sajmu

Varaždinske vijesti | 9.4.2022. u 12:34h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinci su danas na Franjevačkom trgu imali priliku vidjeti rezultate vrijednih obrtničkih ruku. Održan je, naime, 14. Obrtnički ulični sajam, u organizaciji Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Iako su šetnju sajmom prekinuli kiša i jak vjetar, građani su na štandovima, među ostalim, mogli vidjeti i kupiti suhomesnate proizvode, balkonsko cvijeće, proizvode od bračkog kamena, heklane ukrase, lepoglavsku čipku, bili su tu i ukrasi od slanog tijesta, dječje igračke, ručno rađeni nakit od kože, proizvodi od chili papričica, prirodna kozmetika, dječja odjeća, licitarski proizvodi, mirisne svijeće, proizvodi od drvenih bačvi i proizvodi od ručno tkanog platna, a predstavljene su i brojne usluge varaždinskih obrtnika. Na sajmu je izlagalo 23 obrtnika, a uz varaždinske obrtnike, stigli su i gosti iz Ludbrega, Međimurja, kao i oldtimeri koji su i ove godine oduševili posjetitelje.

>> Jeftinije, zdravije i bolje za prirodu: Na obrtničkom sajmu doznajte kako uštedjeti na pelenama

>> Učite efikasnije putem online instrukcija i tečajeva na inovativnoj platformi

Glavni cilj Obrtničkog uličnog sajma je promocija obrtnika, prezentacija njihove ponude, ali i bogate obrtničke povijesne baštine, a samim time i unapređenje i obogaćivanje turističke ponude grada Varaždina.

- Drago mi je da su obrtnici ponovno izašli iz svojih lokala i na štandovima predstavili sebe i svoje proizvode. Obrtnici su žilavi, uspjeli smo opstati u pandemiji koronavirusa. Obrtnici su ovdje pokazali svoje proizvode, želimo oživjeti grad i da, na kraju krajeva, idemo u bolju i svjetliju budućnost - istaknuo je Boris Kos, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Poskupljenja se odražavaju i na rad obrtnika.

- Kao što sam rekao, obrtnici su žilavi i vjerujem da će oni biti žila kucavica i da će održavati ovaj grad, ljude, i da ćemo optimistično ići dalje. Pandemija je bila teška, i za ugostitelje i za sve ostale obrtnike, ali trudili smo se da sve to održimo na nekom nivou - naglasio je Kos.

Sajam je obišao i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

- Drago mi je da smo, nakon pauze zbog korone, uspjeli organizirati Obrtnički ulični sajam. Zahvaljujem gosp. Kosu i ekipi koja je sve to uspjela organizirati. Obrtnici su još od srednjeg vijeka oni koji nose gospodarstvo Varaždina, onaj građansko-obrtnički sloj je nosio razvoj grada i drago mi je da i danas imamo puno obrtnika koji doprinose indentitetu grada Varaždina. Grad i obrtnici surađuju na puno načina, dajemo im potpore, redovito održavamo sastanke s našim obrtnicima i dogovaramo ovakve akcije, uskoro će krenuti i novi natječaji za potpore, i vjerujem da će obrtnici i dalje egzistirati u ovom gradu kao i do sada - rekao je Bosilj.

Podršku obrtnicima dala je i zamjenica župana Silvija Zagorec.

- Obrtništvo je snažan pokretač razvoja gospodarstva u Varaždinskoj županiji. Iznimno smo ponosni na današnje izlagače koji pokazuju bogatstvo ponude koju imamo. Obrtništvo je specifična djelatnost koja zahtijeva puno znanja i entuzijazma kako bi se postigli konačni rezultati. Znamo da su protekle dvije godine bile vrlo teške, ali oni su vlastitim znanjem i upornošću uspjeli opstati, a vjerujem da je pred nama puno bolje razdoblje. Pozivam sve građane da ih podrže, kupujmo domaće, kupujmo lokalno, kako bismo osnažili domaće gospodarstvo - poručila je Zagorec.