FOTO Vozači autobusa u štrajku upozorenja: I varaždinski autobusi stali na 10 minuta Foto: Krešimir Đurić

FOTO Vozači autobusa u štrajku upozorenja: I varaždinski autobusi stali na 10 minuta

| 23.8.2019. u 11:23h | Objavljeno u Aktualno

Kako je i bilo najavljeno, vozači autobusa okupljeni u Udruzi sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH) i Sindikatu prometa i veza Hrvatske (SPIVH) danas su točno u 10 sati održali štrajk upozorenja, točnije - na svim linijama prijevoza putnika u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu u cijeloj Hrvatskoj obustavili su promet na 10 minuta.

Bili smo na autobusnom kolodvoru u Varaždinu, gdje je štrajk prošao gotovo pa neprimjetno. Nije bilo gužve, a autobusi koji su trebali krenuti u 10 sati deset su minuta stajali na peronima te su krenuli prema svojim odredištima u 10.10 sati.

autobusi_varazdin_strajk_06.JPG

- Nisam ni znala da će vozači štrajkati, ali kad sam došla na blagajnu, rekli su mi da će autobusi kasniti. No, moj bus kreće u 10.15 sati, pa bi trebao krenuti na vrijeme - rekla nam jedna od putnica na kolodvoru, a na pitanje podržava li štrajk vozača autobusa, kazala je kako svatko ima pravo na svoje mišljenje.

Za štrajk nije znala ni Milica Novota iz Ludbrega, koja je čekala polazak svog autobusa u 10.30 sati.

- Nisam znala za današnji štrajk, ali jako ga podržavam, jer sve ovo više nije normalno. Ljudi se muče po ovoj vrućini, busevi su u jako lošem stanju, užas živi. Podržavam vozače ih u svakom smislu, i radi plaća i svega svega ostaloga. Općenito bi trebalo nešto promijeniti u vezi autobusnog prometa u Hrvatskoj, busevi su stari i ne održavaju se. Novaca nema, a kuda idu ti novci - ne znam - rekla nam je gospođa Milica.

Budući da su štrajkali i drugi djelatnici na autobusnom kolodvoru, blagajna na kojoj su samo nekoliko minuta ranije putnici kupovali karte ispraznila se točno u 10 sati, pa u tih 10 minuta nije bilo moguće kupiti kartu. O štrajku je putnike, uz ispriku, obavještavao i natpis nalijepljen na staklu. Na kolodvorskom razglasu čula se i obavijest da će autobusi zbog štrajka krenuti deset minuta kasnije.

Među autobusima čiji su vozači na 10 minuta izašli na perone bio je i autobus za Varaždinske Toplice u kojem su polazak strpljivo čekale i dvije gospođe kojima to nije ni najmanje smetalo.

autobusi_varazdin_strajk_09.JPG

- Mi 100 posto podržavamo ovaj štrajk vozača. Bas smo sad razgovarale o tome, nije lak posao voziti ljude, a pogotovo pun autobus učenika. Svaka čast šoferima na tome kako paze na putnike. Često putujem za Toplice i vidim na cesti kakve gluposti izvode neki vozači, ali i biciklisti. Ovaj je posao odgovoran, šofer mora paziti na sve i svaka im čast. Svaki tjedan putujem ovim autobusom i nikad nemam nikakvih primjedbi, šoferi su jako ljubazni i pomažu putnicima - rekle su nam i istaknule da im ne smeta što su morale 10 minuta pričekati polazak autobusa.

Podsjetimo, osim današnjeg štrajka upozorenja, sindikati su najavili i generalni štrajk na početku školske godine, 9. rujna, ukoliko Vlada RH nastavi ignorirati njihove zahtjeve. Među ostalim, zatražili su isti status kao i zaposlenici Putničkog prijevoza HŽ-a i Jadrolinije, uvođenje reda u javni linijski prijevoz putnika autobusima, primjenu Uredbe EU o uslugama javnog željezničkog i cestovnog prijevoza putnika te granski kolektivni ugovor, kao i da izmjenama Kaznenog zakona i vozači autobusa dobiju status službene osobe, zbog stalnih prijetnji i fizičkih napada na njih.

 

autobusi_varazdin_strajk_03.JPG

autobusi_varazdin_strajk_04.JPG

autobusi_varazdin_strajk_07.JPG