FOTO Vodostaj Bednje i dalje raste, na snazi redovne mjere obrane od poplava

D.P./V.V. | 19.9.2017. u 18:48h | Objavljeno u Aktualno

Zbog obilne kiše koja neumoljivo pada proteklih nekoliko dana vodostaji svih rijeka u zemlji, pa tako i onih u Varaždinskoj županiji i dalje rapidno rastu.

Tako je vodostaj rijeke Bednje u Lepoglavi od ponoći do 15 sati porastao s 62 na 284 centimetra. Nakon 15 sati nastavio je rasti u 18 sati iznosio je čak 311 centimetara.

Dogradonačelnik Lepoglave Hrvoje Kovač apelira na nadležne da se pokrenu.

- Prema trenutnim podacima vodostaja Bednje, ali i izlijevanja potoka bujičara, stanje je sve gore i apeliram na sve da se pokrenu. Diže se razina obrane od poplave na redovne mjere, ali bojim se da će biti još gore. Cijelo smo vrijeme na terenu zajedno s vatrogascima i drugim službama i nastojimo organizirati obranu najbolje što možemo. Vreće s pijeskom su stigle, a nova pošiljka je na putu kako bismo zaštitili obiteljske kuće koje se nalaze neposredno uz potoke. Kritično je u Žarovnici i Bednjici. Ako možete i ako ste na sigurnom, pomognite susjedima da ih voda ne 'potopi'. Bit će ovo dug dan i još duža noć…kiša ne misli stati do daljnjeg - napisao je na Kovač na svom Facebook profilu.

Vodostaj Bednje kod Ludbrega porastao je s 51, koliko je izmjereno u ponoć na 128 centimetara u 15 sati. U 18 sati vodostaj je porastao na 145 centimetara.

Vodostaj Plitvice kod Krkanca je pak od ponoći porastao s 61 na 177 centimetara, a u 18 sati bio je 193 centimetra.

Obje rijeke prijete izlijevanjem iz korita, a kod Krkanca poplavljena su polja.

Kako izgleda situacija na terenu možete vidjeti na fotografijama, a informacije o vodostajima rijeka pratiti na stranici Hrvatskih voda.

S obzirom na to kako će kiša padati cijelu noće, sve ekipe su u pripravnosti, a mještane na ugroženim područjima čeka besana noć.

Označeno u