Stiglo još jedno vozilo za varaždinske vatrogasce Foto: Krešimir Đurić

FOTO, VIDEO Stiglo još jedno novo vatrogasno vozilo u prostore JVP-a Varaždin

VV | 18.2.2021. u 11:48h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok danas je u vatrogasnom domu u Trenkovoj prisustvovao primopredaji novog vatrogasnog vozila namijenjenog Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Varaždina. Novo navalno vozilo nabavljeno je u suradnji  s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“, a svečanosti primopredaje, uz zapovjednika JVP Ivicu Labaša, nazočio je i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

- Uz ovo vozilo čeka nas još i cisterna koju bismo trebali dobiti preko MUP-a. Grad je financirao nabavku novih vatrogasnih ljestvi i naša Dobrovoljna vatrogasna postrojba nabavit će još jedno vozilo tijekom ove godine. Zapravo ćemo u ove tri godine uspjeti obnoviti vozni park, uz osobna vozila, čamac za spašavanje na rijeci i drugu opremu, ovo je uspjeh u ovakvim okolnostima i ovakvim vremenima obnoviti vozni park. Prvo ovakvo vozilo nabavljali smo 2006. godine kada sam bio gradonačelnik, i sada nakon 15 godina dolazi novo. Ostaje nam još novi vatrogasni centar, a nadam se da ćemo to uspjeti kroz ITU mehanizam, kako bi vozila imala i objekte u koje se mogu smjestiti - rekao je Čehok.

- Građani Varaždina, a i ovog dijela Hrvatske, su sad sigurniji, ali ono što stalno ističemo, možemo imati najbolju opremu i vozila, ali kompetencije i spremnost koju imaju naši vatrogasci su ono najvažnije. Da nismo ništa drugo napravili u ove četiri godine nego samo obnovili ova četiri vozila, to bi bilo već jako puno - rekao je gradonačelnik i naglasio kako se malo koji grad u Hrvatskoj može pohvaliti da je sa svojim sredstvima nabavio i nove vatrogasne ljestve, a važnost toga se pokazala i prilikom nedavnih potresa.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak je prije par godina u Hrvatskom saboru organizirao prijem za varaždinske vatrogasce, a tada je održan i radni sastanak na kojem se razgovaralo o novom Zakonu o vatrogastvu koji je od prošle godine na snazi.

- Razgovarali smo potom i o opremanju vatrogasnih postrojbi i već tada je bilo riječi o nabavi novih vatrogasnih vozila. Zaista me veseli da u ovoj godini iz programa MUP-a na područje Varaždinske županije dolaze četiri nova vozila – dugo navalno vozilo koje je predano danas JVP Varaždin, a uskoro dolazi i autocisterna. DVD Ivanec dobiti će navalno šumsko vozilo, a DVD Ludbreg kratko navalno vozilo. Također, preko Ministarstva poljoprivrede dolazi još devet vozila i to tri pick upa, jedan u Varaždin, ostala dva u Novi Marof i Martijanec, a šest kombi vozila ide u Vrbno, Lepoglavu, Gačice, Gornje Vratno, Petrijanec i Varaždinske Toplice - rekao je Stričak i naglasio kako nikad u povijesti vatrogastva nije toliko investirano u opremanje vatrogasnih postrojbi, a riječ je o ukupno 13 vozila u vrijednosti većoj od 12 milijuna kuna.

- Bitno je da mi svakih 15 god kontinuirano mijenjamo i obnavljamo svoj vozni park i upravo se to dogodilo. No sve to ne bi bilo ništa da nema naših vatrogasaca koji ta vozila upotrebljavaju i te alate rabe na intervencijama svojim znanjem, vještinama, doprinosom spašavaju ljudsku imovinu i živote - rekao je Labaš i zahvalio svima koji su pomogli da se nabave vozila te što na još jednom novom vozilu ponosno stoji grb Grada Varaždina.