FOTO, VIDEO Ministrica Tramišak obišla arboretum Opeka, a trava iznad koljena Foto: Varaždinska županija

FOTO, VIDEO Ministrica Tramišak obišla arboretum Opeka, a trava iznad koljena

vv | 3.5.2022. u 15:17h | Objavljeno u Aktualno

Kako bi se uvjerili u tijek radova na dvorcu Opeka, koji se izvode uz pomoć europskih sredstava, čelnici Varaždinske županije još su jednom obišli Arboretum Opeka u Marčanu, mjesto budućeg regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi. Ovaj put bili su tu s Natašom Tramišak, ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Na važnost budućeg centra, koji bi trebao zaživjeti za godinu ili godinu i pol,  kratko se osvrnuo pročelnik za obrazovanje i sport Miroslav Huđek, ukazujući da će time Srednja škola Arboretum Opeka dobiti mogućnost za novi pedagoški standard, koji će biti globalno konkurentan, budući da se uz prostor radi i na obrazovnom sadržaju skupa s partnerima iz EU.

Vinički načelnik dr. sc. Branimir Štimec ukazao je nastojanja Općine Vinice da postane najljepše mjesto u Hrvatskoj, a u tom smislu vidi doprinos projekta obnove arboretuma za koju se nada da će biti gotov iduće godine, što se priželjkuje već više od 40 godina.

- Neposredno prije dolaska, upoznali smo ministricu sa svim projektima  koju su u tijeku, a izvodimo ih sredstvima EU fondova, kao i onima u pripremi. Arboretum Opeka, ako ne najznačajnija, onda je jedna od značajnijih investicija u Varaždinskoj županiji pa i sjeveru Hrvatske. Tu obnavljamo dvorac za 43 milijuna kuna, od čega 30 milijuna su sredstva iz EU fondova, a ostalo ministarstvo i županija. Nadalje, tu se priprema regionalni centar u poljoprivredi vrijedan 49 milijuna kuna, a sve iz EU Fondova. Treći dio se odnosi na revitalizaciju arboretuma, vrijedan 50 milijuna. Za to imamo svu dokumentaciju i čekamo raspisivanje natječaja. U Općinu Vinica će se dakle u ovom mandatu sliti oko 150 milijuna kuna, naglasio je varaždinski župan Anđelko Stričak, napominjući da će sve ovo dati zamah ne samo Općini Vinica i Varaždinskoj županiji jer će dio biti namijenjen za cjeloživotno obrazovanje poljoprivrednika, cvjećara i vinogradara.

Izražavajući zadovoljstvo što radovi na obnovi dvorca idu prema planu, budući da o dinamici realizacija ovakvih projekata ovisi uspješnost privlačenja EU novca, ministrica Tramišak istaknula je važnost ulaganja u obrazovanje poljoprivrednika, a isto tako da je Varaždinska županija lani ugovorila 110 milijuna kuna za sufinanciranje EU projekata do kraja 2023, kao i da je pojavljeno 36 projekata na natječaj za zelenu i digitalnu tranziciju.

Na pitanje novinara zašto je u arboretumu trava iznad koljena, vinički načelnik rekao je da se ne kosi kako bi pčele imale ispašu.

Video sadržaj