Tradicija dulja od 200 godina: Fašnik v Svibovcu okupio više stotina mještana i gostiju Foto: Bojan Migač

Tradicija dulja od 200 godina: Fašnik v Svibovcu okupio više stotina mještana i gostiju

Varaždinske vijesti | 25.2.2020. u 20:25h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Tradicija Fašnika v Svibovcu duža od 200 godina nastavljena je i ove godine na pokladni utorak. I dok mnoga druga mjesta svoje poklade održavaju i više tjedana unaprijed, u Svibovcu Podravskom je sve po pravilu - fašnik je u utorak, dan prije Pepelnice kojom započinje korizma.

I ove se godine skupilo više stotina Svibovčanaca i njihovih gostiju u centru mjesta. Fašničku povorku sastavila su djeca iz OŠ Sračinec Područne škole Svibovec Podravski, Petrajski kurenti iz Petrijanca te domaćini iz KUD-a Benedikt.

Nakon što je svatovsko-fašnička povorka otišla po "mladu", na improviziranoj pozornici nastupila su maskirana djeca sa zabavnim programom. Za kraj je tradicionalno održano svibovsko vjenčanje u organizaciji Udruge za očuvanje starih običaja Črepičar iz Svibovca Podravskog. Nije nedostajalo smijeha i šale na vlastiti račun, a u spelanciji nisu ostali nedodirnuti i mnogi poznati i manje poznati Svibovčanci.

Ranije toga dana zgradu Općine Sračinec posjetila su zamaskirana djeca iz dječjeg vrtića Bambi Sračinec, a primio ih je i počastio načelnik Božidar Novoselec.