FOTO Veliki interes za petu Voogle konferenciju

MGA | 9.11.2023. u 16:04h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj danas je prisustvovao petoj Voogle konferenciji pod nazivom „Voogle 2023. - Expanding horizons in hardware“ koja se u organizaciji Tehnološkog parka i Makerspace Varaždin te u suorganizaciji Enterprise Europe Network održava u HNK u Varaždinu.

Tema konferencije je hardware i umjetna inteligencija, a okupila je velik broj stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva.

Uz direktora Tehnološkog parka Vedrana Bubala, dekanicu Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu Marine Klačmer Čalopa, profesore, poduzetnike iz ICT područja, investitore, konferenciji su se odazvali i brojni studenti i zainteresirani građani.

Gradonačelnik je svim sudionicima zaželio dobrodošlicu

- Vjerujem da će ova konferencija biti plodno tlo za nova saznanja i razmjenu novih ideja. Nove tehnologije vode nas putem koji će transformirati naše društvo u budućnosti više nego što to možemo zamisliti, zato je važno i dobro da zajedno promišljamo i raspravljamo o svemu što nam budućnost donosi. Ovo je prilika da stručnjaci, istraživači i entuzijasti podijele svoja znanja, ideje, povežu se, predstave najnovije inovacije, da potičemo napredak na području tehnologije hardvera i umjetne inteligencije te da zajednički radimo na razvoju novih tehnoloških rješenja i unapređenju postojećih sustava – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Istaknuo je kako se Varaždin već dugi niz godina profilira kao grad kulture.

- Uz to, ja želim da postanemo i smart city, pametan grad, i u tome nam pomažu naše institucije poput Tehnološkog parka. Sufinanciramo ovu konferenciju s 5 tisuća eura, a isto tako dajemo još 5 tisuća eura nagrade za natječaj Voogle akcelerator na kojem će biti nagrađene tri najbolje poduzetničke ideje iz ICT područja. Zaista ima jako dobrih i kvalitetnih poduzetničkih ideja. Radimo zajedničke projekte s FOI-em i Sveučilištem Sjever koji su nam suvlasnici u Tehnološkom parku. Glavni projekt u ITU mehanizmu je izgradnja Centra za predinkubaciju u pametnoj industriji s FOI-em iza vile Oršić, za koji je u tijeku natječaj za projektiranje. To je korak gdje želimo studente na završnim godinama fakulteta usmjeravati u poduzetništvo, u ICT, a zatim je sljedeći korak Tehnološki park iz kojeg, kad stasaju, izlaze u svoje vlastite prostore – kazao je gradonačelnik.

Na ovogodišnju konferenciju prijavilo se više od 200 sudionika, rekao je direktor Tehnološkog parka Varaždin Vedran Bubalo koji je ujedno naveo da im je cilj da se Voogle konferencija održava redovito svake godine te da se njezin doseg proširi van granica Hrvatske. Stoga se sva predavanja održavaju na engleskom jeziku, a događanje se prenosilo putem live streaminga.

- Okupili smo eminentne stručnjake iz IT industrije, imamo i predavača sa zagrebačkog FER-a, a u zadnjem bloku predstavljamo poduzetničke ideje koje će biti nagrađene. Riječ je o idejama razvijenim kroz program Voogle akcelerator koji smo kroz mjesec dana provodili u Tehnološkom parku. Osim što osiguravamo prostor za početnike, želja nam je širiti i dodatne usluge TechParka s naglaskom na mentorstvo, a za to nam je potreban i dodatni kadar - naglasio je Bubalo. U Varaždinskoj županiji registrirano je oko 250 ICT tvrtki, a u Tehnološkom parku je trenutačno 73 firmi, od kojih većina pripada IT sektoru, tako da je pod jednim krovom objedinjeno oko 20 posto IT firmi u županiji.

Suorganizator događaja je i Udruga Makerspace čiji je predstavnik Goran Kanižaj pojasnio da udruga pruža prostor opremljen modernim uređajima u kojima poduzetnici mogu iskušati svoje ideje vezano za proizvodnju hardwarea, kao što je izrada prototipova te potom kroz akcelerator ostvariti svoje poslovne ideje.

- Tehnologije su sve dostupnije te ima fantastičnih rješenja i ideja, a sjever Hrvatske, pored Zagreba, prednjači u Hrvatskoj po inovativnosti te razvoju tvrtki na području novih tehnologija - rekao je Kanižaj.