FOTO Velik interes izlagača i posjetitelja za Gospodarski sajam Varaždin Foto: Krešimir Đurić

FOTO Velik interes izlagača i posjetitelja za Gospodarski sajam Varaždin

| 14.10.2016. u 16:31h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Gospodarski sajam Varaždin, koji se održava 14. i 15. listopada u Gradskoj sportskoj dvorani Graberje, svečano je otvoren danas u podne.

Na sajmu su posjetiteljima, uz besplatan ulaz, ponuđene prigodne sajamske prodaje i degustacije, zabavno-glazbeni program, sajamske radionice, gastronomska ponuda i brojna druga iznenađenja. Treći po redu Gospodarski sajam okupio je 92 izlagača - obrtnike, poduzetnike, OPG-ove, vinare, modne dizajnere, likovne umjetnike, udruge, ugostitelje i inovatore te predstavnike Elektrostrojarske škole Varaždin i gradova s područja Varaždinske županije.

- Od najavljenih 80-ak, stigli smo do čak 92 izlagača, čak su i danas izlagači zvali i pitali ima li još mjesta. Velik je interes u ovoj trećoj godini, napokon se ovo naše gospodarstvo probudilo, barem što se tiče sajamskih izlaganja. Svakako mogu reći da smo, kao organizatori, zadovoljni velikim odazivom i pozivam sve žitelje Varaždinske županije da posjete Gospodarski sajam, jer osim druženja gospodarstvenika, panel rasprave i stručne prezentacije koji obilježavaju prvi dan sajma, sutrašnji će dan obilježiti kulturno-umjetnički, odnosno zabavno-glazbeni programi koji počinju u 9 sati Limenom glazbom iz Lepoglave pa sve do 16 sati kada će na rasporedu biti velika modna revija Varaždinske kuće mode i ljepote. Vjerujem da će svatko, od gospodarstvenika do posjetitelja, pronaći ponešto za sebe na 3. Gospodarskom sajmu - rekao je Nenad Kumrić - Charlie, direktor tvrtke Tin marketing d.o.o. koja je organizator Sajma.

Na svečanom otvorenju nastupila je mag. solo pjevanja Valentina Geci, a sajam je službeno otvorio varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

- Možemo reći da Varaždin ponovno doživljava gospodarski procvat. Naime, posljednjih pet godina, otkako sam ja gradonačelnik, bavili smo se mišlju kako pomoći gospodarstvenicima. Pomogli smo im kroz subvencije kamata na postojeće poduzetničke kredite, poduzetničkim kreditima zajedno s PBZ-om koje smo davali po tada najpovoljnijoj kamati. Pokazalo se da su te mjere i žilavost naših obrtnika i poduzetnika urodili plodom. Varaždin već drugu godinu bilježi pozitivne rezultate, sjever Hrvatske je opet motor razvoja gospodarstva cijele Hrvatske. Ovakve sajamske priredbe su uvijek dobrodošle upravo zbog toga da vidimo čime se možemo pohvaliti, da gospodarstvenici međusobno razmijene iskustva i razmišljanja, a možda ostvare i neku suradnju, te na taj način ovaj naš "mali gospodarski uzlet" na sjeveru Hrvatske dobije dodatan zamah - naglasio je Habuš, koji je ovom prilikom posjetiteljima i izlagačima predstavio mjere koje Grad Varaždin provodi u suradnji s obrtnicima i gospodarstvenicima, a predstavio je i novu Gospodarsku zonu u Brezju za koju, kako je istaknuo, već ima zainteresiranih.

- Gospodarska zona trebala bi generirati i nova radna mjesta, iako je nezaposlenost u Varaždinu ispod pet posto i nije nam više problem, no stvorit će se konkurencija na tržištu rada i time omogućiti bolje uvjete rada i više plaće. Omogućit će i da oni koji su sada generatori te niske plaće, koja u ovom trenutku u Varaždinu iznosi prosječno oko 4.000 kuna, počnu razmišljati kako zadržati radnike. Treba naglasiti da Varaždin ima 47.000 stanovnika i lošu demografsku sliku i jedino novim radnim mjestima i gospodarskim zamahom možemo "dopelati" nove, mlade ljude u Varaždin kako bi ovdje zasnovali obitelji. Jedino tako možemo pokrenuti demografski rast, a to znači i pokretanje stanogradnje, prodaje zemljišta, građevinske industrije, a time bi se i cijeli ciklus ponovno pokrenuo u pozitivnom smjeru - kazao je Habuš.

Sajam je za posjetitelje otvoren od 9 do 18 sati, a detaljan program dostupan je na Facebook stranici sajma. Pokrovitelji sajma su Grad Varaždin, Varaždinska županija, Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora Varaždinske županije i Udruženje Hrvatskih obrtnika Varaždin.