FOTO Varaždinska županija – županija partner 24. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije

Varaždinske vijesti | 11.11.2022. u 19:01h | Objavljeno u Aktualno

Na temu „Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije“ u Križevcima je danas otvoren 24. po redu Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije.

Tradicija koja je počela 1996. godine s tridesetak izlagača, pretvorila se u trodnevni događaj za koji interes već godinama pokazuju obrtnici i gospodarstvenici iz cijele države, ali i šire.

Riječi dobrodošlice uputio je župan Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Organizacijskog odbora Darko Koren.

- Sajam je ponovno okupio brojne izlagače, obrtnike, poduzetnike, predstavnike institucija s područja cijele Hrvatske i inozemstva, njih oko 230, kojima želim puno uspjeha u prezentaciji njihovih proizvoda i usluga. Veseli nas ovakav broj izlagača i svi će oni kroz tri dana imati sjajnu priliku za promoviranje i stvaranje novih poslovnih kontakata – rekao je župan Koren.

Dobrodošlicu u Križevce uputio je gradonačelnik Mario Rajn.

- S radošću vas pozdravljam i zbog teme energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Tu politiku jasno zagovaramo od 2017. godine s jasnim ciljem i pogledom prema 2030. godini. Iza svake energetske politike treba stajati pogled prema prirodi, održavanju i čuvanju naših lokalno dostupnih resursa, a to su voda, zbrinjavanje otpadnih voda, znamo u kojoj mjeri imamo ulaganja u infrastrukturu aglomeracija, tu su i geotermalne vode, ali i svi ostali potencijali koje će, siguran sam, i naši sugrađani te gospodarstvenici i poduzetnici upoznati na ovom sajmu – rekao je gradonačelnik Rajn.

Kako je Varaždinska županija ovogodišnji partner Sajmu, župan Anđelko Stričak čestitao je Koprivničko-križevačkoj županiji na odličnoj organizaciji.

- Kaže se kako s rodbinom moraš biti dobar, a ja naglašavam da sa susjedima moraš biti još bolji. Mi s Koprivničko-križevačkom županijom imamo najdužu granicu, približno 75 kilometara, tako da me svaki vid suradnje, bez obzira na to radi li se o komunalnim, gospodarskim, sportskim ili turističkim projektima veseli – rekao je župan Stričak te istaknuo kako je gospodarstvo Varaždinske županije treće najrazvijenije u Hrvatskoj, ali i najotpornije i najžilavije.

- Na području Varaždinske županije registrirano je 4.500 tvrtki, oko 3.300 obrta i više od 8.000 OPG-ova, a to je ukupno oko 16 tisuća poduzetničkih subjekata. Usporedimo li to s brojem stanovnika, ispada da svaki deseti stanovnik naše županije u nekom vidu poduzetničkih voda, što puno govori o mentalitetu ljudi sa sjevera Hrvatske, govori da su marljivi, vrijedni, inovativni i poduzetni – naglasio je Stričak.

Dodao je i kako Varaždinska županija svoje obrtnike, poduzetnike i OPG-ove potiče da sudjeluje na manifestacijama, sajmovima i natjecanjima jer je to prilika da steknu nova poznanstva i kontakte.

Sajam je u ime predsjednika Vlade RH otvorila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak koja je tom prilikom izrazila uvjerenje da će i dobre vijesti koje dolaze s europske razine, a to je ulazak RH u eurozonu i schengenski prostor, pomoći u razvoju poslovanja gospodarstvenika i internacionalizaciji poslovanja te dolasku novih investitora na ovo područje.

- Velike prilike koje imamo iz fondova EU, odnosno više od 2 milijarde eura dostupnih sredstava iz Kohezijske politike, upravo za ulaganja u zelenije i otpornije gospodarstvo, vjerujem da ćete i vi na području ove županije, kao i u cijeloj Hrvatskoj, znati iskoristiti – kazala je ministrica.

Dodala je kako je i više od 1,2 milijarde eura na raspolaganju za istraživanje, razvoj i inovacije, ulaganje u poduzetničko-poslovnu infrastrukturu.

- Dodatno smo, potpisujući prošle godine Razvojni sporazum sa županima sjevera Hrvatske, počeli programiranje planova industrijske tranzicije triju regija Sjevera, Panonske i Jadranske Hrvatske, kako bi dali prilike i stavili naglasak na daljnji razvoj onih grana gospodarstva koje su u vašim županijama prepoznate kao propulzivne, kao one koje imaju najveću priliku za rast i razvoj. Kako bi vam olakšali upravo tu tranziciju i prelazak na zelenije, otpornije gospodarstvo, samo za sjever Hrvatske na raspolaganju je 100 milijuna dodatnih eura posebnih poziva – istaknula je Tramišak.

Otvorenju Sajma prisustvovali su i zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnica Upravnog odjela za poslove skupštine i župana Renata Skoko i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen.

Program Sajma bit će obilježen organizacijom okruglih stolova o poduzetništvu, poljoprivredi i ruralnom razvoju, prezentacijama i stručnim skupovima te turističkim i gastro-izložbama.

Također, posjetitelji će moći uživati i u bogatim popratnim događanjima. Organizator Sajma je Koprivničko-križevačka županija, a suorganizatori su Grad Križevci, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Koprivnica, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, Udruženje obrtnika Križevci, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica Grada Križevaca i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci