FOTO Uređuju se ulice na području Varaždina, Bosilj najavio: "Gradnja rotora iduće godine" Foto: Grad Varaždin

FOTO Uređuju se ulice na području Varaždina, Bosilj najavio: "Gradnja rotora iduće godine"

Varaždinske vijesti | 1.9.2022. u 14:52h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Neven Bosilj, pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Vlado Podbrežnički i viša stručna savjetnica za izgradnju i održavanje objekata i komunalne infrastrukture Martina Cesar Kelemen u četvrtak su obišli lokacije u varaždinskim gradskim i prigradskim naseljima na kojima traju ili su netom završili građevinski radovi na obnovi ulica.

Radovi su započeli u Kneginečkoj ulici u Gornjem Kućanu, a uključuju glodanje postojeće konstrukcije ceste, dogradnja i profiliranje trupa ceste kamenim materijalom, pri čemu se na mjestima proširenja izvodi iskop i nasip za izradu tamponskog sloja nove kolničke konstrukcije. Radovi uključuju i postavu novih rubnjaka, uređenje oborinske odvodnje, asfaltiranje kolnika novim nosivim i habajućim slojem asfalta te postavu signalizacije. Vrijednost radova je 940.000,00 kn bez PDV-a.

- Kneginečka ulica tek se raskopala, ali očekujemo da će radovi završiti već kroz tri, četiri tjedna i bit će to nova, moderno uređena ulica. Molimo naše sugrađane za strpljenje - rekao je gradonačelnik.

Obnovljena je Ulica Tina Ujevića. Projektom je bilo predviđeno glodanje postojećeg asfalta kolničke konstrukcije i nogostupa, postava rubnjaka i zadržavanje postojećeg sustava odvodnje te zamjena i podizanje postojećih slivničkih rešetki, uređenje nogostupa, izvođenje nove kolničke konstrukcije i izvođenje horizontalne i vertikalne signalizacije. Vrijednost radova je 1.090.000,00 kn bez PDV-a. Predviđeni su i radovi zamjene rasvjete, koje je gradonačelnik najavio za idući tjedan, kao i početak uređenja još jedne ulice u kvartu Đurek.

- U Ulici Tina Ujevića koja je završena, idući će se tjedan postaviti nova moderna LED rasvjeta, a krenuli su radovi i u odvojku Ulice Zrinskih i Frankopana kod Parka 7. Gardijske brigade „Puma“ – kazao je Bosilj.

Započeli su radovi na uređenju Ulice Nikole Fallera, a prema najavi gradonačelnika, ubrzo će započeti obnova i u Žumberačkoj te Ulici Franje Račkog.

Obnova postojećeg kolnika i pješačkih staza krenula je odmah nakon manifestacije Špancirfest, u Ulici Vatroslava Lisinskog.

Projektom je predviđena obnova postojećeg kolnika i pješačkih staza u duljini od 150 m. Na cijelom potezu postojeće prometnice predviđa se izvođenje nove kolničke konstrukcije sa završnim opločenjem granitnom kockom. Uz rubove kolnika predviđa se izvedba rigola (pasice). Istovremeno, s lijeve strane prometnice gdje zbog prostornih ograničenja nije moguće izvesti pješačku stazu, izvesti će se pasica. S desne strane predviđena je izvedba pješačkih staza. Na novo projektiranoj prometnici predviđeno je rješenje odvodnje u novoprojektirane slivnike s ravnom rešetkom i taložnicom. Vrijednost radova je 1.920.000,00 kn bez PDV-a.

- Ulica Vatroslava Lisinskoga je najveće ruglo u samoj gradskoj jezgri koja se krenula obnavljati. Zbog zahtjeva konzervatora, ulica mora biti pokockana, čime je iznos obnove automatski nešto veći – ističe gradonačelnik.

Najavio je i konačno uređenje Habdelićevog trga.

- Nakon što već deset godina stoji raskopan, idući tjedan potpisujemo ugovor s izvođačem radova za uređenje Habdelićevog trga. Kad završimo i to, namjera nam je da u samom centru uredimo i Cankarevu ulicu koja također nije primjereno uređena - kazao je Bosilj.

Gradonačelnik je najavio da su već u izradi novi projekti uređenja ulica.

- Već planiramo i radimo projekte za nastavak uređenja ulica u Varaždinu koji se odnose na poboljšanje prometne i komunalne infrastrukture za 2023. godinu - dodao je.

U Hrašćici se završavaju tri ulice, Vukovarska, Vinkovačka i Ulica Kardinala Franje Kuharića, a završena je Ulica Miljenka Stančića, no gradonačelnik ističe da će biti još nekih manjih radova.

- Upravo sad kad pada kiša možemo u obilasku najbolje procijeniti da li su radovi napravljeni kako treba, da li su padovi iznivelirani. Ovdje u Hrašćici završava se s obnovom četiri ulice koje su sada lijepo i primjereno uređene. Postoje još neka mjesta u naselju na kojima smo vidjeli da stoji voda te ćemo i to ubrzo sanirati - rekao je Bosilj.

Izvedeni radovi u Hrašćici uključuju glodanje postojeće konstrukcije ceste, dogradnju i profiliranje trupa ceste kamenim materijalom. Na mjestima proširenja izveden je iskop i nasip za izradu tamponskog sloja nove kolničke konstrukcije, postavljeni su novi rubnjaci, uređena je oborinska odvodnja. Završno je izvedeno asfaltiranje kolnika novim nosivim i habajućim slojem asfalta te uređenje kolnih prilaza.

Gradonačelnik ističe kako je dobra komunikacija s mjesnim odborima ključ za provedbu inicijativa.

- Mjesni odbori daju inicijative, ali posebno moram pohvaliti aktivnost predsjednika Mjesnog odbora Hrašćica Damira Laljeka. Iduće godine u Hrašćici će se graditi rotor na spoju obilaznice i državne ceste na ulazu u Varaždin. Dobili smo i građevinsku dozvolu za izgradnju tribine NK Varteks tako da će se i to urediti za naše sportaše - naglasio je gradonačelnik.

Vezano uz izgradnju novih rotora u Varaždinu, gradonačelnik je najavio da se čeka lokacijska dozvola za pothodnik Wiessertova, u što su uključena i dva nova rotora – jedan kod Kućanske rampe, a drugi kod Glavnog kolodvora.

- Uskoro će biti raspisan natječaj za glavni projekt i za tu investiciju imamo sigurna sredstva osigurana od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Riješili smo imovinsko pravne odnose na raskrižju Prešernove i Anine ulice, za taj rotor već imamo lokacijsku dozvolu i vjerujem da ćemo s njim krenuti u proljeće iduće godine. Radovi Hrvatskih cesta na rotoru u Gojancu trebali bi krenuti krajem iduće godine – zaključio je varaždinski gradonačelnik.