Adele i njen vodič Vlado Šincek Foto: Krešimir Đurić

FOTO Upoznajte Adele, "policajku" na četiri noge

| 9.6.2018. u 20:58h | Objavljeno u Aktualno

Doima se kao obična kuja, druželjubiva je, voli papati pseće poslastice i keksiće, obožava se češkati, no ako kojim slučajem imate pirotehniku ili ne daj Bože neko opasnije minsko-eksplozivno sredstvo, lajat će i režati na vas sve dok joj u pomoć ne priskoči njen vodič Vlado Šincek.

Ona je Adele, kuja stara šest godina, koja već nekoliko godina radi u Policijskoj upravi varaždinskoj kao policijski pas za detekciju eksploziva. Kada nije na svom radnom mjestu u policiji, živi kod obitelji policijskog službenika Vlade Šinceka, inače vodiča službenog psa za detekciju eksploziva, koji je iznimno ponosan na svoju „partnericu“.

pol_pes_1.jpg

- Radimo u grupi protueksplozijske zaštite, a naš je zadatak pretraživanje prostora i pronalazak minsko-eksplozivnih sredstava. Adele je inače već četiri godine u policiji, a nakon položenog tečaja u Zagrebu, stigla je u PU varaždinsku - kaže Šincek.

Adele i on, dodaje, imaju brojne intervencije. Srećom, to su pretežno preventivni pregledi.

- Riječ je uglavnom o većim skupovima poput javnih događanja ili utakmica gdje je njen zadatak primjerice provjeriti pokušava li netko unijeti pirotehnička sredstva, a tu su i intervencije na granici i ostalo - pojašnjava Šincek kako izgledaju Adeleini uobičajeni radni zadaci.

Adele inače živi s njime i njegovom obitelji što je, ističe, standard kod pasa za detekciju eksploziva i droga koji bi sa svojim vodičima trebali biti 24 sata dnevno.

- Policijski se psi, pa tako i Adele, ne razlikuju od ostalih pasa, specifični su samo po tome što su specijalizirani za detekciju eksploziva ili droga. No, razlikuju se od pasa napadača jer u odabiru takvih pasa na prvom mjestu mora biti socijalizacija, druželjubivost te da nemaju agresivni nastup prema ljudima - napominje Šincek dodavši da osim Adele, u PU varaždinskoj „radi“ i pas napadač, a u planu je i nabava psa za detekciju droga s obzirom na to da se kolegica koja je bila vodič takvog psa preselila u Zagreb.

Adele će inače policijski posao obavljati sve dok joj zdravlje posluži no prosjek je od 8 do 10 godina. Tada odlazi u mirovinu. U 99 posto slučajeva, kaže Šincek, vodiči policijskih pasa od ministarstva zatraže da pas ostane s njima što im se i odobrava. Tu je zanimljivo što psima ministarstvo – umjesto zaslužene novčane mirovine – osigurava hranu. :)

pol_pes_2.jpg

pol_pes_3.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci