FOTO Učenici okupirali obrtnike u dvorani Gospodarske škole Varaždin! Foto: Grad Varaždin

FOTO Učenici okupirali obrtnike u dvorani Gospodarske škole Varaždin!

VV | 8.11.2023. u 17:09h | Objavljeno u Aktualno

U sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin danas su obrtnici predstavili učenicima što rade i čime se bave. Dio je to projekta "Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje", koje je održano u organizaciji Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin, a u partnerstvu s Gradom Varaždin, a kojeg su podržali Igor Šoković i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

9.jpg

Projekt "Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje" je namijenjen učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola, a cilj je usmjeriti ih i potaknuti da kod upisa u srednje škole odaberu obrtnička zanimanja. Brojni obrtnici su kroz praktični rad na radionicama prezentirali svoja zanimanja, a učenici su sudjelovali u izradi gotovog proizvoda. Stolari su pripremili izrezane materijale od kojih su učenici sami mogli sastaviti kućicu za ptice, klesari su u kamenu izrađivali umjetničko djelo, krojači su prema već kreiranom modelu, izrađivali odjeću i druge proizvode od tekstila, pletiva ili vlaknastih materijala. Na poziv Udruženja odazvalo se više od 600 djece iz osnovnih škola s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije, a s učenicima i obrtnicima danas je bio i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.  

23.jpg

- Grad Varaždin je partner i financijski pokrovitelj projekta u iznosu od 10.000 eura. Nije jednostavno prikupiti 34 obrtnika koji su danas izdvojili svoje vrijeme jer svatko od njih mogao je cijeli dan iskoristiti da svojim rukama i znanjem, zarađuje. No oni su svi došli ovdje i pokazali djeci što znači njihova profesija te im predstaviti svoj zanat. Učenici su sami mogli isprobati što ih je zanimalo, popraviti lima na autu, napraviti bukete ili ispeći kruh. Vjerujem da će se mnogi od njih, nakon današnje prezentacije, naći u tim profesijama - istaknuo je Bosilj i dodao kako učenicima više nije san upisati gimnazije, za koje je godinama vladala velika navala. 

21.jpg

- Nakon završene gimnazije, ako ne nastavite obrazovanje na fakultetu, nemate struku i morate se školovati dalje, a obrtnici su zaista traženi na tržištu, tako da se trendovi mijenjaju. Drago mi je da se sve više djece odlučuje za obrtnička zanimanja - poručio je varaždinski gradonačelnik.

Galerija slika