FOTO U Zelendvoru održani lovno-kinološki kup, stigli lovci iz cijele Hrvatske

VV | 12.11.2022. u 20:05h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski lovački savez u suradnji s Lovačkim savezom Varaždinske županije organizirao je dvije elitne manifestacije s područja lovne kinologije: lovno-kinološki kup Svetog Huberta i Kup za pse glasnog gona na divlju svinju.

Svečanost otvorenja održana je u Zelendvoru, a nazočili su joj i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza Branko Šare, Goran Kaniški, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije, ujedno i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih kao i predsjednici te predstavnici Lovačkih saveza iz cijele Hrvatske.

 Ova manifestacija inače okuplja najbolje lovce i njihove pse, a Lovno-kinološki kup održava se u lovištima Varaždinske županije: u Zelendvoru, Petrijancu, Varaždinu i Šaulovcu, dok će se kup za pse glasnog gona na divlju svinju održati u gateru lovišta Lobor u Krapinsko-zagorskoj županiji. 

Ugodnu i srdačnu dobrodošlicu u Zelendvor svim lovcima poželjeli su Goran Kaniški i Željko Posavec, a Kaniški, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije je pritom rekao kako je ovo izvrsna promocija i za lovstvo Varaždinske županije, ali i za turizam poželjevši svima dobru kob.

Kako je rekao predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Budor cilj natjecanja je njegovanje sportskog duha i lovačke etike među lovcima i kinolozima koji u lovu koriste pse ptičare, odnosno dizače divljači. Tijekom natjecanja lovci moraju pokazati poznavanje lovačke vještine, ali i poštivanje zakona te opreznost u rukovanju oružjem.

- Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koju organizira Hrvatski lovački savez, a koju smo pokrenuli prije trinaest godina. Ovime pokušavamo i želimo objediniti lovstvo i kinologiju jer svi lovci smatraju da lovna kinologija mora imati utočište u Hrvatskom lovačkom savezu. Naš savez u Hrvatskoj broji preko 67 tisuća članova, imamo 1100 udruga, i spadamo u jednu od najorganiziranijih udruga u Hrvatskoj. Osim što činimo veliku korist za prirodu i za lokalnu zajednicu, radimo i na promociji lovnog turizma. Moram spomenuti kako od ove godine naš savez isplaćuje naknadu štete vozačima na čija vozila je naletjela divljač i tu je velika odgovornost maknuta od strane domicilnih lovačkih društava – rekao je Ivica Budor.

Otvorivši manifestaciju župan Anđelko Stričak je naglasio kako se uz lovstvo vežu tri pojma, uzgoj, zaštita i lov.

- Upravo je zbog zaštite Varaždinska županija ove godine u proračunu osigurala određena sredstva za lovce. Smatram da ako itko poznaje svaki kutak naše Županije onda su to zasigurno lovci i oni su nam ključni partneri u zaštitu područja uz udruge koje se bave očuvanjem okoliša. Članovi naših lovačkih društava su se već puno puta pokazali kao izvrsni lovci, a kakvi su kao kinolozi to ćemo saznati danas. Drago mi je da se ovo natjecanje organiziralo ovdje u Zelendvoru, perjanici svih lovišta u Hrvatskoj te sam siguran da će lovci koji su stigli iz cijele Hrvatske uživati u lijepoj i zdravoj prirodi , ali i povijesnom ambijentu ovog lovišta. Poznato je da su ovdje u lov hodale mnoge poznate ličnosti, kao što su bili grofovi Bombelles, a ovdje je i početkom devedesetih oformljena 104. brigada ZNG- rekao je župan.

Prigodne riječi uputili su i predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza Branko Šare te predsjednik Lovačkog saveza Krapinsko-zagorske županije Ivica Halapir, a svečanost otvorenja upotpunili su i svojim nastupima Ženska vokalna skupina „Erato“ KUD-a Petrijanec kao i Varaždinski rogisti.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci