FOTO U Varaždinu održana svečana sjednica Hrvatske vatrogasne zajednice

Varaždinske vijesti | 15.6.2024. u 14:06h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu je danas održana svečana sjednica Hrvatske vatrogasne zajednice povodom proslave 160. obljetnice dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj.

Proslavi su prisustvovali izaslanik predsjednika Vlade RH i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja, Tomo Medved, izaslanik ministra obrane RH i državni tajnik Ministarstva obrane RH, Zdenko Jakob, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, potpredsjednik Sabora i predsjednik predsjedništva HVZ-a, Ante Sanader, počasni predsjednik HVZ-a Franjo Gregurić, predsjednik CTIF-a, Milan Dubravac, predsjednik Gasilske zveze Slovenije, Janko Cerkvenik, ravnatelj Državne vatrogasne škole, Berislav Hengl, župan Varaždinski Anđelko stričak, članovi Vatrogasnog Stožera i Predsjedništva HVZ-a, županijski vatrogasni zapovjednici i predsjednici.

Dobitnici najpothvata u vatrogastvu za 2023. godinu su JVP Osijek za intervenciju u tvrtki Drava International i pripadnici JVP-a Vodice za spašavanje turista iz vatrene stihije.

Posebno priznanje za požrtvovnost i nesebičnost u obavljanju vatrogasne djelatnosti dobio je Marijan Gajski, pripadnik JVP-a Našice koji je teško ozlijeđen pri gašenju požara u tvrtki Drava International - ovo uručenje popraćeno je snažnim pljeskom svih prisutnih uzvanika.

"Vodeći se činjenicom koliko je zahtjevan i opasan posao vatrogasaca, u zadnjih osam godina smo pristupili, ponajviše zahvaljujući gospodinu Sanaderu, u reorganizaciju sustava vatrogastva, koje je podržao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i cijela Vlada, a kako bi vatrogastvo bilo samostalno u kreiranju politika i opremanju vatrogasaca"., kazao je potpredsjednik Vlade i ministar Medved.

"Hrvatsko vatrogastvo s policijom i vojskom je stup domovinske sigurnosti. Sve one sposobnosti koje imamo dalje ih razvijamo. U današnje vrijeme, osim poplava i požara, imamo i olujna nevremena i bujične poplave. Prilagođavamo tehniku i sposobnosti vatrogasaca da se prilagode tome i da reagiraju odmah.", zaključio je Tucaković.

"Mi smo danas odgovorna generacija, mi smo ti od kojih se očekuje da poboljšamo sustav vatrogastva u Republici Hrvatskoj. Moramo biti svjesni trenutka da nakon više od sto godina, Hrvatska je dobila nadležno tijelo za vatrogastvo koje se brine za unaprjeđenje vatrogasne djelatnosti.", istaknuo je predsjednik predsjedništva HVZ-a, Ante Sanader.

"Prije 25 godina, kada sam bio načelnik na početku prvog mandata, prva zadaća bila mi je da od 5 dobrovoljni društava odlučim koja će dobiti radna odijela. Ne navalna vozila, ne kombi vozila, nego koje društvo će dobiti 10 radnih odijela. Da ne govorim u kakvom su stanju bili vatrogasni domovi", prisjetio se župan Stričak dodajući kakao je danas situacija potpuno suprotna.

 Uručene su povelje i plakete s likom Gjure S. Deželića:
Luka Martinović, DVD Štitar, VZŽ Vukovarsko-srijemske
Ivan Vuleta, JVP Slavonski Brod, VZŽ Brodsko-posavske
Ivica Glas, DVD Rakovec, VZŽ Krapinsko-zagorske
Andrija Ilijaš, DVD Hodošan, VZŽ Međimurske
Dragutin Ladić, DVD Brezje, VZŽ Međimurske
Ivica Sokolić, DVD Grubišno Polje, VZŽ Bjelovarsko-bilogorske
Juraj Zelić, DVD Požega, VZŽ Požeško-slavonske
Nikola Sočev, DVD Koprivnica, VZŽ Koprivničko-križevačke
Josip Canjar, DVD Bosiljevo, VZŽ Karlovačke
Ivan Vukman, DVD Trogir, VZŽ Splitsko-dalmatinske
Branko Mudrovčić, VZG Senj, VZŽ Ličko-senjske
Vlatko Gašić, DVD Stipanovci, VZŽ Osječko-baranjske
Stjepan Koški, DVD Valpovo, VZŽ Osječko-baranjske županije
Franjo Poljak, DVD Našičko Novo Selo, VZŽ Osječko-baranjske
Božidar Kraus, DVD Komarnica Ludbreška, VZŽ Varaždinske

Uručene su povelje i plakete s likom Mirka Kolarića:
Klaudio Karlović, DVD Vodnjan, VZŽ Istarske
Slavko Gotić, DVD Križevci, VZŽ Koprivničko-križevačke
Katica Valečić, DVD Dragonožec, VZ Grada Zagreba
Zlatko Moćan, DVD Slunj, VZŽ Karlovačke
Ivan Puklavec, DVD Vrbanovec, VZŽ Varaždinske
Ivica Krznar, DVD Oborovo, VZZ Zagrebačke
Ivica Crnojević, DVD Nova Subocka, VZŽ Sisačko-moslavačke

U ime nagrađenih se obratila Katica Valečić.

Glazbeni dio svečanosti uveličala je ženska vatrogasna klapa Alegria.

Galerija slika