FOTO: U varaždinskoj Općoj bolnici u rad pušten novi CT uređaj vrijedan 5,5 milijuna kuna Foto: Krešimir Đurić

FOTO: U varaždinskoj Općoj bolnici u rad pušten novi CT uređaj vrijedan 5,5 milijuna kuna

| 19.1.2018. u 12:06h | Objavljeno u Aktualno

U Općoj bolnici Varaždin je danas, 19. siječnja, u rad pušten novi, 128-slojni CT uređaj, koji omogućuje iznimno brzu i preciznu dijagnostiku uz minimalnu dozu zračenja. Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je istaknuo da je varaždinska bolnica dobila najbolji uređaj te vrste u Hrvatskoj.

- Sasvim sigurno postoji svojevrsna funkcionalna "trojnost" - ljudi, oprema, prostor, i sve je to u sustavu kao što su zdravstvo i bolnice pretpostavka da na kraju imamo rezultate. Što se tiče prostora, situacija nije blistava, no prostor rješavamo - 83 milijuna se ulaže u rekonstrukciju, odnosno energetsku obnovu bolnice. Ovih su dana prihvaćena još tri objekta, prijavili smo ih na europske fondove, a mi ćemo financirati s 50 posto. Dakle, još nekoliko desetaka milijuna ulaže se u bolnicu, u prostor. Sada je riječ o opremi, iako je i ovdje bilo važno urediti prostor, odnosno postaviti olovne ploče zbog zračenja, jer riječ je o aparatu koji je u suštini vrlo moderan redgen. Taj aparat, CT, ujedno puno košta, oko 5,6 milijuna kuna. Takvih je uređaja u Hrvatskoj trenutno 13, devet ih je kupilo Ministarstvo zdravstva, a za razliku od drugih, mi kupujemo sami, takav je, nažalost, naš odnos s Ministarstvom zdravstva. Mi smo kontinuirano i snažno oštećeni kod načina odlučivanja i dodjele sredstava, stoga smo i ovo ponovno financirali sami, iz decentraliziranih sredstava, te ćemo ove godine zatvoriti cijelu priču oko financiranja - istaknuo je Čačić.

Varaždinska bolnica je novi CT uređaj dobila nakon deset godina, a postojeći 64-slojni CT uređaj će i dalje biti u funkciji.

- Novi uređaj je brži, puno precizniji i, što je najvažnije za pacijenta, manje je zračenje. Budući da sad imamo dva CT uređaja, pacijente u slučaju kvara nećemo morati prevoziti u druge zdravstvene ustanove, nego ćemo moći raditi kontinuirano. Godišnje imamo između 11.000 i 12.000 pregleda – rekla je dr. med. Božena Barišić Skok, specijalist radiologije.

Zadovoljan novim uređajem je i dr. Ivan Klaneček, voditelj Odjela za radiologiju OB Varaždin, koji je ovom prilikom spomenuo i prigodnu zanimljivost.

- Postojeći uređaj, 64-slojni, koji je sad star 10 godina, montirali smo također za vrijeme Europskog rukometnog prvenstva, isto kao i sada. Ista priča, samo u poboljšanoj verziji - spomenuo je dr. Klaneček.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić je napomenuo da je CT uređaj danas neophodan za normalno funkcioniranje bolnice. Riječ je o uređaju koji koristi RTG zračenje te provodi kompjutoriziranu tomografiju (slojevito snimanje), a na njemu se pruža veliki broj različitih dijagnostičkih usluga, primjerice CT glave, toraksa, abdomena, zdjelice, ekstremiteta te drugih dijelova tijela, sve do kontrastnih pretraga i različitih vrsta CT angiografija.

- Liste čekanja su različite za različitu vrstu pretrage, a u prosjeku su do četiri i pol mjeseca. Međutim, hitni pacijenti se zbrinjavaju bez odgode, dok se onkološki bolesnici, primjerice, naručuju u točno određeno vrijeme – pojasnio je dr. Kudelić.

Novi Siemensov CT uređaj SOMATOM Definition AS+ nalazi se u podrumu zgrade Kirurgije. Instaliran je tijekom prosinca, a nakon toga je provedena edukacija zaposlenika. Za rad na novom uređaju je osposobljeno 18 prvostupnika radiološke tehnologije, a za očitanje CT snimaka svi liječnici specijalisti radiologije. Uređaj je u funkciji od 0 do 24 sata te se na njemu provodi dijagnostika polikliničkih, bolničkih i svih hitnih pacijenata.

Kako su napomenuli župan Čačić i ravnatelj Kudelić, OB Varaždin bi u svibnju ili lipnju napokon trebala dobiti i uređaj za magnetsku rezonanciju (MR). U tijeku je postupak javne nabave koji provodi Ministarstvo zdravstva, a odabran je uređaj u vrijednosti od 7,1 milijun kuna.

- Očekuje se potpis Ministarstva zdravstva na ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova i nakon toga rok za isporuku MR-a je 90 dana – rekao je Kudelić.

Čačić se osvrnuo i na pitanje nedostatka liječnika.

- Predstoji nam ozbiljan napor na prvom mjestu u zadržavanju postojećeg kadra, zatim u dovođenju kadrova te obrazovanju i ulaganju u zdravstvene kadrove. Nažalost, to je naš problem u ovom trenutku. Imamo prostor, imamo opremu, ali nemamo dovoljno kvalitetnih ljudi. Ljudi koji rade ovdje u bolnici su prvorazredni, ali trebamo još takvih. Čovjek je ključan u svemu tome, i na tome moramo raditi. Ta je tema bila otvorena prije 10-12 godina, kad sam bio župan, no nažalost, tih se 12 godina nije radilo ništa. To su dugoročni projekti i na njima treba stalno raditi - naglasio je Čačić.

Na svečanosti u varaždinskoj bolnici bio je i zamjenik župana Robert Vugrin.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci