FOTO U N. Marofu počela realizacija izgradnje objekta za palijativnu skrb vrijednog 51,5 mil. kn

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

U Varaždinskoj županiji nastavljaju se velika ulaganja u zdravstvo. U Novom Marofu, u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Opće bolnice Varaždin danas je svečano obilježen početak realizacije izgradnje novog objekta za palijativnu skrb.

U nepunih mjesec dana ovo je već druga velika investicija, i to nakon što je u kolovozu pokrenuta energetska obnova sedam bolničkih zgrada u Varaždinu vrijedna 83,5 milijuna kuna.

Na sam Dan Varaždinske županije počela je pak realizacija projekta vrijednog 51,5 milijuna kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Na svečanosti su uz domaćine, župana Varaždinske županije Radimira Čačića i ravnatelja Opće bolnice Varaždin dr. Nenada Kudelića, bili pomoćnik ministra zdravstva dr. Denis Kovačić i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić, kao i brojni drugi gosti.

U Novom Marofu će napokon biti dovršen i opremljen objekt koji će omogućiti kvalitetniju skrb o pacijentima s najtežim dijagnozama. Riječ je o projektu od regionalnog, ali i nacionalnog značaja. S izgradnjom i opremanjem novog spojnog objekta broj kreveta za palijativnu skrb će se povećati na ukupno 89, a time će u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj biti dovoljno kapaciteta za skrb o teško bolesnima. Istovremeno, to je značajan doprinos rješavanju problema nedostatnih kapaciteta za palijativnu skrb na području cijele Hrvatske. Procjenjuje se da u Hrvatskoj čak 26.000 do 46.000 pacijenata godišnje treba neki od oblika palijativne skrbi.

Nakon što se na realizaciju ovog važnog projekta čekalo čak pet godina, župan Varaždinske županije Radimir Čačić i ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić uspjeli su riješiti sve prepreke i osigurati sredstva iz Europske unije. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 51,5 milijuna kuna Opća bolnica Varaždin je potpisala 7. rujna 2017. s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.

cacic

- Ovo je veliki projekt, jer 51,5 milijuna kuna nije mali novac. Europa je prepoznala lokaciju Novi Marof, kao i kadrove koji već godinama ovdje kvalitetno rade, pa se ovaj projekt nametnuo kao jedan od samo četiri projekta u Hrvatskoj koji dobivaju europski novac. To već govori samo za sebe, no treba napomenuti da su od ukupno četiri projekta čak dva iz Varaždinske županije. Drugi je projekt spinalnog centra, dakle centra za liječenje bolesti kralježnice u Varaždinskim Toplicama, koji je vrijedan 108,5 milijuna kuna, za što također imamo ozbiljne reference, posebno nakon Domovinskog rata. Iskustva naših branitelja koji su se liječili u Specijalnoj bolnici i njihove ocjene rada zdravstvenih timova, bili su ozbiljna podloga za traženje EU sredstava – rekao je župan Čačić, koji je napomenuo da su se u Varaždinskoj županiji počeli provoditi projekti vrijedni 135 milijuna kuna, oni potpisani vrijede dodatnih 80 milijuna kuna, a uskoro kreće najveći projekt, onaj Aglomeracije Varaždin vrijedan 855 milijuna kuna.

jelic

Pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić je istaknuo da je Varaždinska županija jedna od najboljih kad je u pitanju povlačenje novca iz EU fondova, posebice za zdravstvo.

- Iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija dosta je sredstava otišlo u Varaždinsku županiju. Podsjećam vas da smo prije dva tjedna potpisali ugovor vrijedan 50 milijuna kuna za jednodnevnu bolnicu Opće bolnice Varaždin, a uskoro slijedi i ugovor za objedinjeni hitni bolnički prijem vrijedan 20 milijuna kuna. Tu je spinalni centar, a uz to u Opću bolnicu Varaždin preko Ministarstva zdravstva stižu CT i magnetska rezonanca – najavio je pomoćnik Jelić.

Kad je u pitanju novomarofska Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb, na izgradnju spojnog objekta dugo se čekalo. 2012. godine izrađena je projektna i tehnička dokumentacija, a nakon što su ishođeni lokacijska dozvola i potvrda glavnog projekta, radovi su počeli u drugoj polovici 2013. godine. Prva etapa projekta završena je početkom 2014., a tada je izgrađen suteren objekta. Od tada do danas – pune tri godine - projekt je stajao zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Sve je napokon riješeno zahvaljujući županu Radimiru Čačiću koji je uspio ishoditi sve potrebno za odobrenje projekta, dok je ravnatelj Opće bolnice dr. Kudelić riješio imovinsko-pravne odnose.

kudelic

- Premostili smo sve probleme i neprilike. Ovo ulaganje je važno, jer živimo u državi u kojoj populacija stari i u kojoj postoji sve veća potreba za palijativnom skrbi. Treba naglasiti da projekt ne uključuje samo izgradnju zgrade, u kojoj će se odvijati palijativna skrb, nego i energetsku obnovu dviju susjednih zgrada, kao i nabavu važne medicinske opreme – rekao je dr. Kudelić.

Izvođač radova je Kamgrad iz Zagreba, a završetak građevinskih radova i opremanja objekta u Novom Marofu se očekuje u rujnu 2018. godine.

Novi objekt će biti bruto površine od gotovo 3.000 četvornih metara, a nalazit će se na slobodnom prostoru između postojećih zgrada Odjela II i Odjela III. Osim novih kreveta za palijativnu skrb, Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof će ovim projektom dobiti i suvremeno opremljenu patologiju, bazen za fizikalnu terapiju, kao i modernu medicinsku opremu i aparate za dijagnostičko liječenje.

Izgrađena će biti i interna prometnica, koja će omogućiti pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Svime time bit će osigurani uvjeti za pružanje kvalitetne i dostupne palijativne skrbi.

Uz to, energetski će biti obnovljene zgrade Odjela II i Odjela III, što će donijeti i uštedu energenata te smanjenje troškova tekućeg i investicijskog održavanja.

zajednicka2

 DSC5160

 DSC5180

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.