FOTO U Katedrali svečano otvorene 51. Varaždinske barokne večeri - Varaždin je muzika! Foto: Krešimir Đurić

FOTO U Katedrali svečano otvorene 51. Varaždinske barokne večeri - Varaždin je muzika!

Igor Čolaković | 17.9.2021. u 21:36h | Objavljeno u Aktualno

Svečanim koncertom Baroknog orkestra Musica Cubicularis u varaždinskoj Katedrali večeras su otvorene 51. Varaždinske barokne večeri, naš najdugovječniji festival barokne glazbe i jedan od najuglednijih festivala te vrste na svijetu, koji će, zahvaljujući suradnji s Republikom Slovenijom, ovogodišnjom zemljom - partnerom festivala, ugostiti najbolje slovenske glazbenike te festivalskoj publici, na više od trideset koncerata, ponuditi najviše umjetničke domete u povijesno osviještenom izvođenju barokne glazbe.

-Program ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri napravljen je kao i uvijek dosad u duhu izvrsnosti. Zahvaljujući partnerstvu s Republikom Slovenijom, iz te nam zemlje na festival dolaze najbolji interpreti rane glazbe koji njeguju osvješteno izvođenje barokne glazbe na autentičan način. Uspjeli smo ostvariti najbolji izbor u programskom smislu, tako da ćemo na 51. Varaždinskim baroknim večerima slušati doista najbolje slovenske glazbenike - istaknuo je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Visoke domete varaždinskog festivala barokne glazbe na svečanom otvorenju istaknuo je i varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.

-Kultura je najbolji način komunikacije, a glazba je univerzalni jezik, što najbolje pokazuju Varaždinske barokne večeri, festival na koji smo, kao i na našu baroknu baštinu izuzetno ponosni. Oni su važan dio identiteta našega grada. Varaždin se s pravom naziva hrvatska prijestolnica baroka - naglasio je varaždinski gradonačelnik na svečanom otvorenju ovogodišnjeg festivala.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek posebno je istaknula suradnju s glazbenicima iz Slovenije, koja veliku pozornost posvećuje upravo povijesno osviještenom izvođenju rane glazbe.

-Zahvaljujući partnerstvu s Republikom Slovenijom, na festivalu ćemo ove godine imati priliku čuti jedinstvene koncerte i upoznati djela koja do sada nismo imali priliku - poručila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Zdravko Zima, izaslanik predsjednika Republike Zorana Milanovića, pokrovitelja Varaždinskih baroknih večeri, istaknuo je značaj kulture i glazbe u povezivanju naroda ovoga dijela Europe, a posebno duboku povezanost Varaždina i njegove kulture.

-Varaždin je muzika, neka tako bude i ubuduće - poručio je izaslanik Predsjednika na svečanom otvorenju 51. Varaždinskih baroknih večeri, na kojem su među uzvanicima bili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, izaslanik Hrvatskog sabora Damir Habijan, varaždinski biskup u miru, monsinjor Josip Mrzljak i drugi uglednici.

Visoke domete ovogodišnjeg festivala potvrdio je već prve festivalske večeri ljubljanski ansambl Musica Cubicularis, koji je pod umjetničkim vodstvom Domena Marinčiča, nastupio sa sjajnim solistima - sopranisticom Ivanom Lazar, tenorom Acom Aleksanderom Biščevićem i blok flautisticom Marušom Brezavšček, i doživio ovacije publike na svečanom otvaranju za vrsnu izvedbu skladbi Lullyja, Rebela, Vivaldija, Rameaua i Händela.

Iako je svečano otvorenje zbog lošeg vremena s Korza preseljeno u Katedralu, publika je ipak na glavnom varaždinskom trgu imala prigodu vidjeti zanimljiv plesni nastup slovenskih plesača Tanje Skok i Sebastia Bovera, te uživati u raskošnom vatrometu i atraktivnoj predstavi Čarobnog teatra Serpentes iz Ljubljane na Starom gradu.

Program ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri bit će nastavljen sutra, prijepodnevnim koncertom sopranistice Marte Lončar i lutnjista Diega Leverića u dvorcu Trakošćan te večernjim koncertom u franjevačkoj crkvi Zbora HRT-a koji će nastupiti pod dirigentskom palicom maestra Tomislava Fačinija.