FOTO U III. OŠ Varaždin svečano obilježen početak nove školske godine Foto: Krešimir Đurić

FOTO U III. OŠ Varaždin svečano obilježen početak nove školske godine

VV | 5.9.2022. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

- Svaki početak je težak, ali ne trebate se bojati jer će roditelji i njihovi učitelji i učiteljice omogućiti da se u školi osjećaju što ugodnije. Danas smo podijelili reflektirajuće prsluke i apeliram na vozače da obrate pažnju za naše prvašice - rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u III. OŠ Varaždin, gdje je svečano obilježen početak nove školske godine.

U varaždinskim osnovnim školama u novoj školskoj godini je ukupno je 3527 učenika. Najviše ih je u u VI. OŠ Varaždin, ukupno 765, a u prve razrede u novoj školskoj godini krenulo je 398 prvašića, pet manje nego lani.

DSC_7520.jpg

Grad Varaždin je za novu školsku godinu osigurao sredstva u iznosu od 1,5 milijuna kuna za druge obrazovne materijale za učenike osnovnih škola s prebivalištem na području grada Varaždina, dok je trošak nabave udžbenika snosilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Uz Građanski odgoj kao novi predmet u varaždinskim osnovnim školama, u Gradu Varaždinu kažu kako u svim osnovnim školama Grada Varaždina kreće provedba projekta "Čarobna osmica – pravilnim hranjenjem za zdravi život“. Projekt je verificiran od stane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a odvijat će se uz potporu Grada Varaždina kojemu je primarni cilj omogućiti stjecanje pravilnih prehrambenih navika kao ulogu za zdraviju i sretniju budućnost. Projekt će provoditi nutricionisti Anita Car i Davor Hostić. U svim školama bit će podijeljeni letci o navedenom projektu te će biti održane edukacije osoblja. Vrijednost osiguranih sredstava u proračunu je 69.000 kuna.

DSC_7460.jpg

Također, u novoj školskoj godini nastavlja se s provedbom projekta "ŠkolSka PrehranA za Sve – SPAS VI“ i u školskoj godini 2022./2023. za učenike koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, Projektom se osigurava sufinanciranje školske prehrane za 766 učenika u sedam osnovnih škola Grada Varaždina, Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličkoj osnovnoj školi Svete Uršule. Vrijednost projekta iznosi 984.005,14 kuna osiguranih iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a dodatna sredstva za financiranje punog iznosa školskog obroka osigurat će Grad Varaždin iz vlastitih sredstava u iznosu do 190.000,00 kuna za vrijeme trajanja školske godine 2022./2023.

U školskoj godini 2022./2023. predviđeno je osiguravanje ukupno 75 pomoćnika u nastavi, odnosno stručnih komunikacijskih posrednika koji će pružati podršku za 93 učenika s teškoćama u razvoju. Projektom "PONOS III - POmoćnika u Nastavi - OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju III“ osigurava se rad 65 pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika koji će pružati podršku za 72 učenika s teškoćama u razvoju u sedam osnovnih škola Grada Varaždina, Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličkoj osnovnoj školi Svete Uršule. Vrijednost projekta iznosi 2.944.617,00 kuna, od čega je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda.

DSC_7498.jpg

- Također, projektom Optimum, kojeg je prijavilo Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina u partnerstvu s Gradom Varaždinom i Centrom Tomislav Špoljar, uključit će se 10 pomoćnika u nastavi koji će pružati podršku za 21 učenika u Centru Tomislav Špoljar. Vrijednost projekta iznosi 500.157,23 kune od čega je 100 % sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda - rekao je Bosilj koji je dodao kako se nastavlja provoditi projekt "Psiholozi u osnovnim školama", kojim se financira zapošljavanje psihologa u školama koje ih još nemaju.

- Najnovije procjene ukazuju da na globalnoj razini gotovo svaki sedmi adolescent u dobi od 10 do 19 godina ima dijagnosticiran mentalni poremećaj - rekao je Bosilj i dodao kako su tijekom ljeta provedena investicijska i kapitalna ulaganja na objektima varaždinskih osnovnih škola, a najavljena je dogradnja III. i VII. OŠ Varaždin.

- U III. OŠ izrađuje se projektna dokumentacija za rekonstrukciju i dogradnju škole, kao i u VII. OŠ Varaždin - rekao je Bosilj.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci