FOTO: U Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin pjesmom i cvijećem obilježili Dan žena Foto: Krešimir Đurić

FOTO: U Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin pjesmom i cvijećem obilježili Dan žena

Varaždinske vijesti | 8.3.2023. u 14:04h | Objavljeno u Aktualno

Prigodnom svečanošću danas je u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin obilježen Međunarodni dan žena.

dan_zena_dom_za_starije_varazdin_08032023_20.jpg

Proslavi je prisustvovala i zamjenica župana Silvija Zagorec koja je korisnicama i djelatnicama uputila čestitke povodom njihova Dana.

- Svojim dugogodišnjim radom, životnim iskustvom ove žene doprinijele su i oblikovale zajednicu u kojoj danas živimo. Stoga ova mala gesta kao što je to obilježavanje Dana žena, neka im bude zahvala za sve što su učinile i čine za naše društvo. Žene, često puta, samu sebe stavljaju u drugi plan, nemajući vremena za sebe jer vode brigu o drugima. Želim stoga, a i nadam se da su upravo u ovom zlatnom razdoblju svoga života – posvećene sebi, da uživaju u samoj sebi i vode brigu o sebi. Sigurna sam da se ovdje, u ovom Domu, osjećaju ugodno i zadovoljno, a mi ćemo i dalje kao Županija, zajedno s vodstvom Doma, ulagati napore da im život ovdje u domu bude što ugodniji – rekla je, između ostalog, zamjenica župana.

dan_zena_dom_za_starije_varazdin_08032023_3.jpg

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin Alen Runac rekao je kako je njima u Domu, gotovo svaki dan - Dan žena.

- Gotovo 90 posto naših zaposlenika čine žene, dok ostatak otpada na muškarce. Stoga je jedan normalan slijed bio, da nakon što smo obilježili Valentinovo, maškare, rođendane, da obilježimo i ovaj praznik posvećen našim ženama – djelatnicama, ali i korisnicama Doma. Trenutno je u našem Domu smješteno 360 korisnika, za koje se trudimo im da kroz razne aktivnosti, od folklorne grupe, likovne, recitatorske… pružimo što sadržajniji i ugodniji boravak u Domu – istaknuo je ravnatelj Runac.

dan_zena_dom_za_starije_varazdin_08032023_9.jpg

Zadovoljstvo proslavom Dana žena nisu krile ni same korisnice.

- Lijepo je kad ovako obilježavamo praznike, jer za vrijeme korone i energetske obnove zgrade ovdje se nije ništa događalo. Sad su opet počele razne aktivnosti, grupe... zadovoljna sam životom u Domu - rekla je Magdalena Brajša, a osvrnula se i na položaj žena u društvu nekad i danas.

dan_zena_dom_za_starije_varazdin_08032023_4.jpg

- Mala je razlika, iako smo imali i ženu predsjednicu i premijerku, ali još uvijek žene prevladavaju u djelatnostima gdje se teško radi, u trgovini, zdravstvu... i sama sam bila medicinska sestra pa to znam. Zakonodavstvom se pokušava poboljšati položaj žena, ali pitanje je uspijeva li to - kazala je.

Slično razmišlja i korisnica Doma Ružica Žganec.

dan_zena_dom_za_starije_varazdin_08032023_5.jpg

- Gledajući kroz povijest žene su ipak malo ravnopravnije u društvu nego prije. Izborile su se za svoja prava, ali još uvijek ima mjesta za napredak – rekla je Ružica Žganec, koja je također zadovoljna životom u Domu, u koje, živi posljednjih šest mjeseci.