FOTO Tko je sve bio na predstavljanju nagrađenih vina sa svjetske izložbe Decantera? Foto: Varaždinska županija

FOTO Tko je sve bio na predstavljanju nagrađenih vina sa svjetske izložbe Decantera?

VV | 8.7.2022. u 13:38h | Objavljeno u Aktualno

Čak 38 medalja osvojili su vinari iz Varaždinske županije na prestižnom 19. Decanter World Wine Awards 2022 u Londonu. Prvi put ove godine osvojena je i zlatna medalja koju je dodijeljena deMar vinima za njihovu Graševinu 2020., a uz deMar, ukupno 14 vinara iiz Varaždinske županije osvojilo je još 12 srebrnih i 25 brončanih medalja.

U atriju Županijske palače danas su predstavljena nagrađena vina s područja Varaždinske županije, a uz domaćine, župana Anđelka Stričaka, zamjenicu Silviju Zagorec i predsjednika Županijske skupštine Josipa Križanića, na ovaj događaj stigli su nagrađeni vinari, županijski vijećnici, načelnici i gradonačelnici, među kojima je bio i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj. 

- Danas predstavljamo 14 naših vinara i naših vina. Varaždinska županija možda nema velikih površina, ali medalje i kvaliteta nam idu u prilog. U ovom je slučaju kvaliteta pobijedila količinu i pobjeđuje iz godine u godinu. Ovo je treća godina zaredom gdje zajedno u suradnji s vinarijama radimo ovakvu jednu akciju, gdje Varaždinska županija angažira vinskog izbornika koji obilazi vinarije te donosi preporuke koja vina će sudjelovati na natjecanju. Ove godine smo odabrali 52 uzoraka vina te smo osvojili 38 medalja. Sedam vina je na granici, odnosno bod im je nedostajao do medalje, a šest vina do medalje su nedostajala dva boda. Ponosni smo što je Varaždinska županija ove godine po prvi puta osvojila zlato - rekao je Dragutin Vincek, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša.

"Izbornik“ vinske reprezentacije, Siniša Lasan, višestruki hrvatski sommelijerski  prvak i prvi Decanter sudac u Hrvatskoj koji je i ove godine sudjelovao u samom ocjenjivanju, podsjetio je kako su rezultati prije tri godine bili skromni i realni, ali u kratkom vremenu se došlo do vrhunskih rezultata. Pokazatelj je to da Varaždinska županija ima izuzetno dobra vina, izuzetne kvalitete i treba raditi na tome da ta kvaliteta i dalje raste.

- Dobar rezultat je ostvaren zato što vinari proizvode dobra vina. Moj odabir je ove godine bio dosta velik i širok. Mislim da su klimatske promjene, odnosno globalno zatopljenje pogodovalo i vinarima Varaždinske županije. Nekad su vina bila izuzetno svježa, odnosno kisela, a u današnje vrijeme ta kiselina nestaje, vina postaju pitkija i realnija te je to jedan od razloga zašto vidim da je pred Varaždinskom županijom dobra budućnost - rekao je Lasan.

S postignutim uspjehom na Decanteru zadovoljan je i župan Anđelko Stričak.

- Da su naša vina kvalitetna to smo znali, a ovo je sada i potvrda. Potvrda je to da se mogu mjeriti, ne samo s najboljim hrvatskim vinima nego i s najboljim svjetskim vinima. To je dodatan iskorak prema razvoju turizma, jer osim kulturnih i prirodnih ljepota, možemo im ponuditi i bogatu gastronomsku ponudu čemu svjedoče i ovogodišnja priznanja. Čestitam svima i vjerujem da ćemo iduće godine biti još bolji – zaključio je župan Stričak.

Tko je sve danas kušao nagrađena vina pogledajte u fotogaleriji.

Označeno u