FOTO Svjetski dan sepse u Općoj bolnici Varaždin obilježen edukacijom medicinskih sestara Foto: OB Varaždin

FOTO Svjetski dan sepse u Općoj bolnici Varaždin obilježen edukacijom medicinskih sestara

Varaždinske vijesti | 14.9.2022. u 12:02h | Objavljeno u Aktualno

Sepsa je najčešća, ali i najmanje prepoznata bolest u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju. Ona dovodi do teškog zdravstvenog stanja s upalnim odgovorom tijela na infekciju.

Globalno, sepsa uzrokuje više smrtnih slučajeva od raka prostate, raka dojke i AIDS-a zajedno. Sepsa je glavni uzrok smrti od infekcije, unatoč napretku u modernoj medicini, uključujući cjepiva, antibiotike i intenzivnu skrb.

Svjetski dan sepse obilježava se 13. rujna, na inicijativu Svjetskog saveza za borbu protiv sepse, društva vođenog zdravstvenim profesionalcima iz cijelog svijeta. Hrvatska je potpisnica deklaracije s ciljem povećanja javne i profesionalne svijesti o sepsi. Ovom svjetskom deklaracijom upućuje se apel svim zemljama da naprave razvojni plan za podizanje svijesti o sepsi, te da se provede strategija kojom će se poboljšati prevencija, dijagnostika i liječenje ove bolesti.

Svjetski dan sepse obilježen je i u Općoj bolnici Varaždin, predavanjem, odnosno edukacijom medicinskih sestara, a o ovoj su temi govorili Željka Gajski dipl. med. techn. i Ksenija Kukec dipl. med. techn.

Željka Gajski, glavna sestra Službe za interne bolesti OBV istaknula je da su ovakve akcije poput obilježavanja Svjetskog dana sepse iznimno korisne.

- I mi smo na nivou Hrvatske pokrenuli jednu akciju unutar našeg društva, Hrvatskog društva medicinskih sestara za reanimaciju i intenzivno liječenje, tako da smo od 2014. godine potpisnici deklaracije na svjetskom nivou borbe protiv sepse. Ovakve edukacije medicinskih sestra su jako bitne, kako bismo prepoznali sve znakove sepse te na vrijeme alarmirali i obavijestili liječnike o stanju pacijenta, odnosno započeli pravovremeno liječenje koje je počeo liječnik u suradnji s medicinskom sestrom – kazala je Gajski.

Medicinske su sestre na edukaciji imale priliku čuti najnovije smjernice u liječenju sepse koje su na internacionalnom nivou jednake za sve.

- Upoznali smo ih i s najnovijim smjernicama koje se baziraju na znanju, utemeljene na dokazima, kako bismo najbolje mogli zbrinuti naše pacijente koji su oboljeli od sepse, teške sepse i septičkog šoka – rekla je Gajski ustvrdivši da su znanje i iskustvo sestara u OBV na visokom nivou.

Inače, osim u jedinici intenzivnog liječenja, septični bolesnici se zbrinjavaju unutar odjela Opće bolnice Varaždin, a vrijedi istaknuti da su medicinske sestre verzirane te imaju puno znanja u liječenju septičnih bolesnika, priopćili su iz bolnice.