FOTO Svečano otvorena 20. ispostava HAMAG-BICRO-a u Varaždinskoj županiji

VV | 8.6.2022. u 12:54h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) otvorila je ispostavu u Varaždinskoj županiji u prostorijama HGK Županijske komore Varaždin. Ovo je ujedno i posljednja, dvadeseta ispostava po redu koju je HAMAG-BICRO otvorio kroz aktivnost decentralizacije svojih usluga u okviru druge faze projekta „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICRO-a“ - BOND 2. Cilj decentralizacije je poduzetnicima iz svih županija Republike Hrvatske, u suradnji s lokalnim poduzetničkim potpornim institucijama, osigurati višu razinu profesionalnih usluga te omogućiti jednak pristup informacijama o poslovanju i uslugama HAMAG-BICRO-a.

Sudionike je uvodnim obraćanjem pozdravio Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije, 

- Gospodarstvo Varaždinske županije je među top tri u Hrvatskoj, što pokazuje Indeks gospodarske snage Hrvatske gospodarske komore. Naše poduzetništvo je 11,2 posto jače u odnosu na prosjek države. Kod nas posluje više od 4.200 poduzetnika koji zapošljavaju gotovo 44.000 radnika. Posebno veseli što su u 2020. godini ostvarili 1,25 milijarde dobiti, 200 milijuna kuna više u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.  Zato posebno pozdravljamo otvorenje ispostave HAMAG-BICRO-a u Varaždinu. Veliki broj naših mikro i malih poduzetnika te OPG-ova već koristi njihove programe i usluge, koji će im sada biti još dostupniji, ponajprije jamstveni programi i sustav državnih potpora, što doprinosi i visokom pozicioniranju gospodarstva Županije - rekao je Stričak.

Povodom otvorenja ispostave HAMAG-BICRO-a u Varaždinskoj županiji, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec istaknuo je kako je ova agencija postala ključna za poduzetnike.

- Otvorenjem jubilarne, 20. ispostave u Varaždinu, zaključujemo velik pothvat i dugo putovanje kojim smo obišli svaku županiju Republike Hrvatske, proputovavši mnogo kilometara kako to ubuduće ne bi morali činiti poduzetnici, čije je vrijeme, dobro znamo, itekako dragocjeno. Ovo je trenutak koji sam postavio kao jedan od ciljeva otkad sam preuzeo upravljanje ovom Agencijom 2016. godine, vođen vizijom HAMAG-BICRO-a kao ključne institucije za poduzetnike, dostupne na lokalnoj razini. Simbolično, pothvat decentralizacije završavamo ondje gdje smo ga i započeli, na krajnjem sjeveru zemlje, gdje je zabilježena velika poduzetnička aktivnost koju pozorno pratimo i financijski podržavamo. Zabilježili smo tako da je do sad kroz različite programe financiranja HAMAG-BICRO-a u Varaždinskoj županiji potaknuto više od 1 milijarde kuna investicija, čime je potaknuto otvaranje 1.253 novih radnih mjesta. Veselimo se budućoj suradnji sa svim lokalnim partnerima i ponosni smo što smo postavili temelje novog, poduzetnički usmjerenog, fleksibilnog i proaktivnog državnog ustroja  usmjerenog na stvaranje povoljnijeg poduzetničkog okruženja u svim regijama Republike Hrvatske - rekao je Vrbanec.

Zadovoljstvo je izrazio i Dragutin Gložinić, predsjednik HGK Županijske komore Varaždin, u čijim je poslovnim prostorima otvorena ispostava HAMAG-BICRO-a.

- S osobitim zadovoljstvom pozdravljam otvorenje ispostave HAMAG-BICRO-a za Varaždinsku županiju. Varaždinska županija ima jednu od najjačih prerađivačkih industrija u Republici Hrvatskoj te će HAMAG-BICRO biti neposredno dostupan našim gospodarstvenicima sa svom paletom svojih usluga. Od strane HGK, spremni smo i otvoreni za svaku moguću suradnju, a se u interesu razvoja gospodarstva Varaždinske županije - rekao je Gložinić.

Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a predstavio je planirane aktivnosti u okviru druge faze projekta BOND i istaknuo kako će zaposlenici u ispostavama HAMAG-BICRO-a provoditi pojedinačna informiranja poduzetnika i savjetovanje poduzetničkih potpornih institucija, kao i organizirati tematske radionice. Isto tako, sudjelovat će u događanjima u organizaciji drugih institucija i lokalnih tijela javne vlasti. Ujedno je naglasio kako se kroz projekt BOND podižu stručni kapaciteti poduzetničkih potpornih institucija koje transferiraju znanje na poduzetnike, kako bi oni bili što uspješniji i konkurentniji, a stopa njihova neuspjeha puno manja nego što je bila do sada.