FOTO Stotine svijeća na varaždinskom Korzu u znak sjećanja na žrtvu Vukovara

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.11.2021. u 19:20h | Objavljeno u Aktualno

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, već tradicionalno na varaždinskom su Korzu zapaljene svijeće i održana molitva za sve poginule branitelje i civilne žrtve.

Ispred varaždinske Gradske vijećnice okupili su se gradonačelnik Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan, u ime Varaždinske županije zastupnica u Hrvatskom saboru Nadica Dreven Budinski, zatim saborska zastupnica Natalija Martinčević, u ime PU Varaždinske Siniša Vuk te predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Varaždina Vida Huzjan, predstavnici braniteljskih udruga, kao i svi građani koji su svijećama ispisali riječ Vukovar.

Predstavnici lokalne vlasti obratili su se kraćim prigodnim govorima, a molitvu za žrtve pale u Vukovaru održao je velečasni Stjepan Najman, župnik župe Svetog Nikole.

- Danas su Varaždin i Vukovar dva ponosna grada, ponosna na svoju ulogu u Domovinskom ratu. Dok je Varaždin u rujnu 1991. uspio ostvariti značajnu pobjedu kojom su osvojene velike količine naoružanja, Vukovar je braneći cijelu Hrvatsku položio velike žrtve. Vukovar i Varaždin su gradovi partneri, gradovi koji su svoje prijateljstvo učvrstili u tim najtežim danima 1991. godine. Varaždinska policija također je dala neizmjeran doprinos obrani Vukovara. Danas kada 30 godina nakon tih događaja obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ističemo kako bi te žrtve bile uzaludne kada nove generacije ne bi nastojale graditi suverenu, modernu, pravedniju i bolju Hrvatsku. Odlučnost, nadahnuće, ustrajnost i domoljublje vrline su koje su krasile branitelje Vukovara, ali i vrline koje nam trebaju i danas kako bi gradili zemlju za koju su oni tada dali svoje živote - rekao je Bosilj.

- Žitelji Varaždina i cijele Varaždinske županije moraju biti itekako ponosni, jer smo u Domovinskom ratu dali veliki doprinos oslobađanju cijele domovine. Moramo se prisjetiti svih naših žrtava, posebno onih koji su prvi bili u Vukovaru, a to su pripadnici Policijske uprave Varaždin iz Varaždinske i Međimurske županije, pripadnici Specijalne jedinice policije „Roda“, kao i pripadnika 7. gardijske brigade i 104. brigade koji su se borili na ratištima diljem Lijepe naše. Prisjećamo se danas i žrtava u Škabrnji, mjesta koje je cijelo bilo zavijeno u crno jer svaka kuća imala poginuloga člana. Obaveza svih nas je, ne samo ovih 30 godina, nego i svih sljedećih godina govoriti o žrtvama kako nikada ne bili zaboravljeni, a posebno ne smijemo šutjeti o nestalima tako dugo dok se neće znati sudbina posljednjega od njih - rekla je Nadica Dreven Budinski, saborska zastupnica, izaslanica župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka.

Označeno u