FOTO Stigao dron za varaždinsku policiju, premijera već za utakmicu Varaždina i Šibenika Foto: Krešimir Đurić

FOTO Stigao dron za varaždinsku policiju, premijera već za utakmicu Varaždina i Šibenika

Varaždinske vijesti | 3.3.2023. u 14:26h | Objavljeno u Aktualno

Temeljem sklopljenog Ugovora između Hrvatskih cesta i Policijske uprave varaždinske o međusobnoj suradnji u svrhu povećanja sigurnosti prometa na državnim cestama na području Varaždinske županije, u petak, 3. ožujka obavljena je primopredaja opreme za nadzor i praćenje prometa iz zraka.

Radi se o bespilotnoj letjelici tzv. dronu s pripadajućom informatičkom opremom za upravljanje bespilotnom letjelicom i opremom za pohranu prikupljenih podataka. Vrijednost ove opreme je 9.000 eura.

dron_policija_varazdin_03032023_3.jpg

Naime, na nacionalnoj razini Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatske ceste sukreatori su Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, dok na lokalnoj razini upravo ovakvi projekti utječu na sigurnost prometa, ali i na sigurnost građana u širem smislu.

S ciljem dodatnog povećanja sigurnosti prometa te kvalitetnijeg nadzora i upravljanja prometom na cestama Varaždinske županije, a slijedom sklopljenog Ugovora, Hrvatske ceste su osigurale financijska sredstva za nabavku spomenute opreme te je ustupile na korištenje Policijskoj upravi varaždinskoj.

- Oprema je vrhunska i profesionalna. Koristit ćemo je prvenstveno u nadzoru prometa, a pomoći će varaždinskoj policiji da bude učinkovitija i kvalitetnija. Dron će se koristiti ne samo u nadzoru prometa, već i kod osiguranja javnih okupljanja. Svoju prvu primjenu imat će već u subotu, 4. ožujka, na osiguranju utakmice 24. kola HNL između Varaždina i Šibenika - istaknuo je tom prilikom načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić.

dron_policija_varazdin_03032023_6.jpg

Također je rekao da su za upravljanje dronom osposobljena dvojica policijskih službenika Policijske uprave varaždinske, a u planu je da se educiraju još dvojica.

- Što se nadzora prometa tiče, dron će uvelike pomoći policiji kad je u pitanju održavanje stanja sigurnosti na cestama. Dronom ćemo snimiti situaciju u realnom vremenu. Kad se uoči potencijalni prestupnik, javit će se najbližoj ophodnju da to vozilo zaustave ili poduzmu druge radnje- zaključio je načelnik Benčić.

Član uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić također je istaknuo zadovoljstvo suradnjom s Policijskom upravom varaždinskom. „Naša suradnja je intenzivirana u zadnje tri, četiri godine. Shvatili smo da samo zajedničkim snagama možemo smanjiti broj preminulih na prometnicama Varaždinske županije. Ovo je dron vrhunske kvalitete i vrhunskih karakteristika, tim ljudi je educiran i uvjeren sam da ide u prave ruke“ rekao je Alen Leverić.

dron_policija_varazdin_03032023_5.jpg

Dodao je da Hrvatske ceste konstantno ulažu u Varaždinsku županiju te je najavio niz novih projekata.

- Hrvatske ceste u Varaždinsku županije uložile su desetke milijuna eura u povećanje sigurnosti prometa. Osvjetljeni su svi pravci državnih cesta prema Sloveniji, a spremaju se dvije investicije na ulazu u Varaždin. Riječ je o izgradnjama rotora u Gojancu i Hrašćici. Također, na državnoj cesti D-35 do Lepoglave izmijenit će se prometni znakovi. Sve je to u cilju smanjenja smrtno stradalih prometu jer i jedna žrtva u prometu je previše - zaključio je Alen Leverić.

dron_policija_varazdin_03032023_4.jpg

dron_policija_varazdin_03032023_2.jpg

dron_policija_varazdin_03032023_1.jpg