FOTO Srednja škola Novi Marof primjer je uspješne mlade škole! Obilježena je 10. obljetnica djelovanja škole

VV | 27.3.2023. u 14:38h | Objavljeno u Društvo

Srednja škola Novi Marof u Kulturnom centru Ivan Rabuzin proslavila je 10 godina uspješnog rada škole. Iako se radi o „tek” deset godina rada i postojanja ustanove ona za grad Novi Marof ima veliki značaj ne samo kao statusni simbol već daje i život gradu budući da svakog dana oko 130 učenika stiže u Novi Marof i to ne samo Novomarofčana, nego i sa šireg područja južnog dijela Varaždinske županije, a neki dolaze i iz Konjščine, iz Zeline pa i Varaždina.

Osim toga, škola zapošljava značajan broj nastavničkog i ostalog osoblja što je također jedan gospodarski aspekt zbog kojeg je pozitivno i značajno imati srednju školu u jednom malom gradu kao što je Novi Marof.

Prisjećajući se početaka, ravnatelj Srednje škole Novi Marof Nikola Žganec kaže kako je škola počela skromno, a danas su iznimno uspješna obrazovna institucija.

- Pod uspješna – mislim prvenstveno na rad naših djelatnika i rezultate učenika, zatim na suvremenu opremljenost te snažnu suradnju s ostalim institucijama. Početna ideja o osnivanju Škole krenula je od pročelnika Huđeka. Često pričamo o tim počecima, a danas je ta ideja stvarnost! Stvarnost u kojoj se trenutno školuje 130 učenika i u kojoj radi 43 djelatnika – s ponosom poručuje Žganec.

Zatim se Žganec zahvalio svima koji su sudjelovali u procesu stvaranja srednje škole u Novom Marofu, ali i na podršci Grada Novi Marof!

- Grad Novi Marof se često spominje kao inspiracija i poticaj drugim gradovima za uvođenje novih i još boljih mjera u obrazovnom sektoru. Kroz ovih 10 godina bilo je mnogo izazova – od stvaranja imidža i prepoznatljivosti Škole preko stvaranja i opremanja dodatnih prostora za obrazovanje i energetske obnove zgrade do stalnog traženja obrazovnih programa – rekao je Žganec te je za kraj poručio učenicima da ostanu i dalje tako vrijedni jer su upravo oni najbolji promotori škole.

Gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač u svom je govoru naglasio da SŠ Novi Marof za ničim ne zaostaje za puno jačim školama sa statusnim simbolom postojanja više desetaka ili stotina godina.

- Naši učenici postižu odlične uspjehe što je vidljivo na mnogim natjecanjima, a pogotovo kod upisa na fakultete gdje su učenici SŠ Novi Marof među najboljima. Kada  se provode inicijalni testovi na fakultetima  naši učenici su jako dobro ocijenjeni – kazao je Jenkač dodajući da škola pokreće nove obrazovne smjerova u čemu ova obrazovna ustanova ima punu podršku Grada Novog Marofa. Prvi čovjek Novog Marofa obećao je daljnju pomoć.

- Mi ne samo da pomažemo uređenje učionica i ostalih materijalnih potreba nego svakom našem učeniku koji upiše srednju školu doniramo laptop, doniramo knjige i na taj način želimo potaknuti naše učenike s područja Novog Marofa, ali i iz drugih krajeva, da upisuju našu novomarofsku školu – zaključio je Jenkač.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrovitelj je proslave 10. obljetnice djelovanja Srednje škole Novi Marof a svečanosti je prisustvovala  Andreja Uroić Landekić voditeljica Odjela za promociju strukovnog obrazovanja. Naglasila je kako je Ministarstvo itekako zadovoljno radom Srednje škole Novi Marof, škole koja ima suvremenu opremu i odlično pripremljen prostor te dobre materijalne uvjete.

- Ministarstvo već, ne samo 10 godina, nego i više godina prati Varaždinsku županiju, a pogotovo razvoj Srednje škole Novi Marof. 10 godina je jako brzo prošlo, a škola se profilirala. Jačala je svoje organizacijske, programske i ljudske kapacitete, a sada i prostorne kapacitete – izjavila je Uroić i dodala kako kreće i novi strukovni kurikulum – tehničar za računalstvo.

U povodu deset godina postojanja i rada škole župan varaždinske županije Anđelko Stričak je izrazio zadovoljstvo što ova obrazovna ustanova bilježi dobre rezultate čestitavši pritom ravnatelju, profesorima te učenicima škole ovu lijepu obljetnicu.

- Srednja škola Novi Marof se nalazi na dvije lokacije, obje su zgrade energetski obnovljene i jako dobro opremljene. Nedavno smo također obišli Osnovnu školu u Šemovcu, gdje sam naglasio da će ove godine u školama kojima je osnivač Varaždinska županija biti niz manjih zahvata, odnosno investicija vezanih na samo uređenje učionica, okoliša i njihovu opremljenost. Danas imamo priliku vidjeti jednu novu, lijepo uređenu informatičku učionicu koja će sasvim sigurno biti korisna i učenicima i profesorima. Uz to, smatram da je bitno naglasiti, imamo nekoliko velikih gradilišta. U sklopu naših srednjih škola gradi se Centar kompetentnosti, a također u sklopu srednje poljoprivredne škole u Vinici gradi se centar kompetencije u poljoprivredi. Planiramo i nadamo se da će sve ići svojim tokom i da će ove godine oba centra biti završena. U sljedeća dva tjedna biti će raspisano još nekoliko natječaja za projektiranja. Kao što su izrada potrebne dokumentacije za izgradnju školsko - sportskih dvorana u sklopu osnovnih škola u Varaždinskim Toplicama i Bisagu, dogradnja glazbene škole, obnova dvorca Šaulovec, zatim za dogradnju osnovne škole u Ivancu imamo spremnu dokumentaciju tako da nas u narednom periodu očekuje još niz većih investicija u sklopu naših osnovnih i srednjih škola. Čestitke svima na tome, a naročito našem resornom pročelniku Huđeku i ono što treba naglasiti je činjenica da bez snažne potpore  resornog Ministarstva i Vlade ne bi mogli realizirati sve te investicije – zaključio je župan Stričak.

Prije same svečanosti u prostorima Srednje škole Novi Marof otvorena je nova informatička učionica u čije je  opremanje uloženo preko 25.000 eura. Učionica je opremljena suvremenom informatičkom opremom za potrebe izvođenja nastave za novi obrazovni program Tehničar za računalstvo.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci