FOTO Savjet za sigurnost prometa na cestama - u prvih pet mjeseci 7 posto više prometnih nesreća nego u istom razdoblju lani

Varaždinske vijesti | 21.6.2022. u 15:02h | Objavljeno u Aktualno

U Županijskoj palači održana je 4. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije na kojoj se između ostalog raspravljalo o izvješću o stanju prometa, donošenju odluke o podjeli reflektirajućih prsluka za osnovnoškolce, dok je Ivan Cvitković, mag.ing.traff. sa Sveučilišta Sjever prezentirao suvremena sigurnosna rješenja za povećanje sigurnosti u prometu.

Članove Savjeta pozdravio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je pritom pohvalio rad i aktivnosti Savjeta.

Prema riječima predsjednika Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije dr.sc. Zvonimira Sabatija održavanje ove sjednice bilo je od iznimne važnosti iz nekoliko razloga.

- Tragični slučajevi kojima smo ponovno svjedočili unazad nekoliko tjedana na prometnicama Varaždinske županije, jedan su od razloga sazivanja ove sjednice. Naša je obveza, kao članova Savjeta progovoriti o tome, dati određene preporuke, te pokušati pokrenuti potrebne akcije. Drugi razlog je što ćemo konačno donijeti odluku o kupnji, odnosno nabavci reflektirajućih prsluka za prva četiri razreda svih učenika osnovnih škola diljem Varaždinske županije čime ćemo sigurno povećati njihovu sigurnost, ali i cjelokupnu sigurnost u prometu – rekao je predsjednik
Savjeta dr.sc. Zvonimir Sabati.

Zvonimir Sabati naveo je i novost u radu Savjeta, a to su prezentacije, odnosno predavanja relevantnih stručnjaka koji se bave tematikom povećanja sigurnosti u prometu.

Voditelj poslova Prometne policije PU varaždinske Danijel Posavec upoznao je članove Savjeta o stanju sigurnosti u prometu na području Varaždinske županije.

- U prvih pet mjeseci na području Varaždinske županije dogodilo se ukupno 525 prometnih nesreća, što je sedam posto porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ono što je pozitivno je činjenica da teških prometnih nesreća (prometne nesreće s poginulim i prometne nesreće s teško ozlijeđenima) imamo manje. Ove godine imamo 23 teške prometne nesreće, a prošle godine u tom istom razdoblju bilo ih je 26. Imamo tri poginule osobe u prometnim nesrećama. Riječ je o dva pješaka i vozačica mopeda – nabrojao je Danijel Posavec, te se nadovezao na
probleme koji su detektirani od strane PU varaždinske, a riječ je pješacima i biciklistima u prometu.

- Ove godine imamo dva poginula pješaka. Prošle godine petero poginulih pješaka i biciklista. Od njih petero, čak troje, za vrijeme sudjelovanja u prometu, u vrijeme uvjeta smanjene vidljivosti, u noći, nisu bili označeni reflektirajućim oznakama, odnosno prslucima. Stoga ćemo, zajedno sa Savjetom, ali i Nacionalnim planom sigurnosti cestovnog prometa i dalje poduzimati sve preventivne i represivne mjere u prometu u cilju zaštite pješaka i biciklista. Što se tiče preventivnog dijela, najviše ćemo ih zaštititi na način da ćemo prilikom nadzora prometa sve one koje zateknemo, a da nisu označeni u uvjetima smanjene vidljivosti noći darivati odgovarajući reflektirajućim oznakama, prslucima – naglasio je Posavec.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.