FOTO Šampion izložbe i nagrada od 2000 eura bučino ulje uljare Sinković iz Krapinsko-zagorske županije Foto: Krešimir Đurić

FOTO Šampion izložbe i nagrada od 2000 eura bučino ulje uljare Sinković iz Krapinsko-zagorske županije

VV | 26.5.2021. u 13:33h | Objavljeno u Aktualno

Bučino ulje uljare Sinković iz Krapinsko-zagorske županije šampion je 3. međunarodne izložbe bučinih ulja - Alpe - Adria i 10. izložbe bučinih ulja Hrvatske.

Na izložbu, koju je Varaždinska županija organizirala zajedno sa Savezom Alpe - Adria i još 12 hrvatskih županija pristiglo je 168 uzoraka. Ocjenjivački sud je dodijelio ukupno 22 zlatne medalje, 104 srebrne i 23 brončane medalje. Svako od njih bilo je podvrgnuto dosad najstrožem ocjenjivanju budući da je ove godine podignut bodovni prag, a time i ljestvica kvalitete. Bučino ulje uljare Sinković dobilo je najviše ocjene za kvalitetu u kategoriji djevičanskih bučinih ulja, a istovremeno su zlatnu medalju sa svojim drugim proizvodom osvojili i u kategoriji hladno-prešanih bučinih ulja.

Šampiona izložbe proglasio je danas, na prigodnoj svečanosti u atriju Županijske palače, župan Varaždinske županije i predsjednik Saveza Alpe - Adria Radimir Čačić, dok je nagradu u iznosu od 2.000 eura Danijelu Sinkoviću uručio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. 

- Zvuči nevjerojatno, ovo je najveća specijalizirana izložba bučinih ulja u Europi, ona je i po kvantiteti i kvaliteta najviše što se uopće igdje može vidjeti i najbolje. Dobiti ovdje šampiona nije uopće ni jednostavno ni lako. Bili smo oduševljeni kada smo dobili šampiona u Austriji, a naravno ponosni smo na činjenicu da pet naših uzoraka dobilo pet svjetskih medalja na najvećem sajmu u Europi. To samo pokazuje da tu istu razinu kvalitete imaju i naši kolege, posebno u susjednim županijama - rekao je Čačić i dodao kako su ponosni na rad naših ljudi i kvalitetu njihovih proizvoda, ali i na rezultate koje postižu. 

- Čestitke svima koji su sudjelovali na izložbi i naravno zahvalnost županijama kao institucijama, koje su prepoznale vrijednost i u velikoj mjeri i financirale dolazak njihovih proizvođača sa svojim uzorcima - rekao je Čačić.
Melita Makovec, predsjednica Ocjenjivačkog suda iz Bioinstituta Čakovec izrazila je zadovoljstvo što je iizložba, unatoč svih ograničenjima, organizirana. 

- Što se tiče svih uzoraka, radi se o visokoj razini kvalitete, u prilog čemu govore činjenice da nismo imali nijedno ulje diskvalificirano na osnovu kemijskih parametara, a brojni kemijski parametri su u odnosu na protekle godine znatno bolji. Istaknula bih najviše parametar ukupnih nečistoća, na koji smo upozoravali proizvođače i educirali ih, stvarno se vide promjene. Posebno mi je drago jer sinergija struke s jedne strane i s druge strane predani rad su ključ uspjeha. Čestitam svim proizvođačima dobitnicima zlatnih odličja, napose šampionu i nadam se da se vidimo i dogodine - rekla je Makovec. 

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek rekao je kako će svakom proizvođaču poslati katalog izložbe i diplome koje su osvojili.

- Svatko dobiva i naljepnice prema ostvarenom rezultatu, ali dobit će i senzorsku analizu - rekao je Vincek.

Označeno u
Galerija slika