FOTO Robotičari iz Europe, Izraela, Egipta i Južne Koreje okupirali Arenu Varaždin, počeo 4. European RoboCup Junior! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Robotičari iz Europe, Izraela, Egipta i Južne Koreje okupirali Arenu Varaždin, počeo 4. European RoboCup Junior!

IHR/Varaždinske vijesti | 7.6.2023. u 13:18h | Objavljeno u Aktualno

Varaždin je u naredna četiri dana, od 7. do 10. lipnja, središte najvećeg skupa pametne mladosti ikad održanog u Hrvatskoj: europskog natjecanja u robotici 4. European RoboCup Junior 2023.!

Preko 500 natjecatelja i 223 mentora iz 18 zemalja: Njemačke, Italije, Francuske, Mađarske, Austrije, Slovenije, Slovačke, Švicarske, Nizozemske, Turske, Švedske, Norveške, Portugala i Hrvatske, te Izraela, Egipta, Srbije i Južne Koreje okupirali su varaždinsku Arenu, gdje će sve do nedjelje trajati natjecanja u tri osnovne kategorije: Rescue, Soccer i ON Stage, te u 15 potkategorija. Prvi puta na ovom natjecanju sudjeluju djeca i mladi predškolskog, osnovnoškolskog, srednjoškolskog uzrasta u dobi od 5 do 19 godina.

Natjecanje je službeno otvorio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

OVA_OVA.jpg

-  Naši učenici gdje god da su se do sada pojavili na natjecanjima iz robotike, postigli su fantastične rezultate i osvojili brojne medalje. I upravo njihovi rezultati doveli su europsko natjecanje u Varaždinsku županiju. Vjerujem da će natjecanje proći dobro, da će se sudionici kod nas ugodno osjećati, te da će im Varaždin i Varaždinska županija ostati u lijepom sjećanju, ali i da će nas ponovno posjetiti. Ujedno ovo natjecanje samo je dokaz kako je obrazovanje jedan od strateških prioriteta Varaždinske županije čija je želja da svi učenici kroz svoje školovanje, te sudjelovanjem na raznim natjecanjima budu upoznati sa svjetskim trendovima – rekao je župan Stričak.

Organizator natjecanja je Hrvatsko društvo za robotiku, dok su partneri Varaždinska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatski robotički savez, Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije, Ustanova za obrazovanje odraslih te Fakultet organizacije i informatike Varaždin.

Darko Pongrac, predsjednik Hrvatskog društva za robotiku, glavnog organizatora ovog natjecanja istaknuo je kako je ovo natjecanje rezultat naših robotičara na svjetskim i europskim natjecanjima.

- Ove godine je po prvi puta, na naš poticaj i poticaj profesora Ivice Kolarića uvrštena kategorija On Stage First Steps za predškolski uzrast, odnosno za djecu od 5 do 9 godina. Najviše ekipa nam dolazi iz Njemačke i Italije, i naravno Hrvatske - rekao je Pongrac i dodao kako je ovo natjecanje veliko priznanje radu hrvatskih robotičara u posljednjih 15 godina i njihovim rezultatima na europskim i svjetskim natjecanjima.

- I kao rezultat tog našeg rada ovo natjecanje povjereno je upravo Hrvatskoj. Sretni smo što smo mogli ugostiti toliki broj robotičara - poručio je.

Ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Momir Karić pohvalio je organizaciju ovog natjecanja.

OVA_2.jpg

- Moj dolazak u Varaždin na europsko natjecanje iz robotike dovoljno govori o značaju ovog natjecanja za našu zemlju, jer ovdje se nalaze najsposobnija djeca i mladi u području robotike, koja je budućnost. Ministarstvo u svakom pogledu i na svaki način daje potporu ovakvim događanjima - rekao je Karin.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj ustvrdio je kako imamo razloga biti ponosni što se jedno ovako veliko natjecanje prvi put održava u Hrvatskoj, odnosno u našem gradu.

- Ovi mladi ljudi, svojim radom, inteligencijom i kreativnošću zaslužuju da ih se podupre u njihovim nastojanjima. Naši robotičari su pod vodstvom Ivice Kolarića osvojili pregršt medalja diljem svijeta i sada će konačno moći osvojiti medalje i u Varaždinu.

DSC_7245.jpg

U to ne sumnja ni Ivica Kolarić, voditelj Centra izvrsnosti za robotiku Varaždinske županije.

- Na ovom natjecanju imamo čak 29 timova iz naše županije, od najmlađih do najstarijih. Ovo natjecanje je kruna mojeg rada i vrlo sam ponosan što smo u Hrvatsku, u Varaždin doveli ovoliki broj mladih robotičara iz cijelog svijeta - rekao je Kolarić.

Na otvorenju su bili dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, viši savjetnik iz Agencije za odgoj i obrazovanje Žarko Bošnjak, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza Željko Krnjaić, ravnatelj Javne ustanove "Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije“ Robert Kelemen, načelnik Općine Petrijanec, ujedno i potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec, te načelnik Općine Beretinec Nikola Žganec.

Svečanost podjele medalja i zatvaranje natjecanja održat će se u subotu, 10. lipnja u Areni Varaždin, a kako su se ekipe pripremale uoči samog svečanog otvorenja i početka natjecanja, zabilježio je naš fotoreporter Krešimir Đurić.