FOTO Pogledajte kako će izgledati referentni edukacijski centar pri Medicinskoj školi Foto: Viktor Hranić

FOTO Pogledajte kako će izgledati referentni edukacijski centar pri Medicinskoj školi

VV | 31.8.2022. u 14:17h | Objavljeno u Aktualno

Radovi na Medicinskoj školi Varaždin, budućem referentnom edukacijskom centru iz područja medicine za cijelu Hrvatsku, odvijaju se planiranom dinamikom. Potvrdila je to danas ravnateljica Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar Kruljac, koja je zajedno sa županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom i pročelnikom županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavom Huđekom obišla gradilište.

- Radovi se trenutno odvijaju prema planiranoj dinamici, a što se tiče osmišljavanja sadržaja koje ćemo ponuditi u Centru, već smo producirali tri prijedloga standarda zanimanja na razini 5.0. Riječ je o svojevrsnoj specijalizaciji i novosti koje nema u Hrvatskoj u obrazovnoj strukovnoj politici - najavila je ravnateljica Grabar Kruljac i podsjetila kako je Medicinska škola Varaždin u sektrou zdravstva trenutno najbolja škola zdravstvenog tipa u Hrvatskoj.

- Zahvaljujući ovim projektima, škola će preskočiti nekoliko pedagoških i tehnoloških razina. Kad sve bude završeno, bit ćemo na razini na kojoj će škola u 21. stoljeću gledati već u 22. stoljeće - ustvrdila je ravnateljica Medicinske škole Varaždin.

Projekt Rekonstrukcije i dogradnje Regionalnog centra kompetentnosti i Uspostava rada Regionalnog centra kompetentnosti ukupne su vrijednosti oko 100 milijuna kuna.

- Kad govorimo o vrijednosti projekta, uglavnom mislimo na financijski dio, ali daleko je važnije naglasiti da će se izgradnjom ovog objekta naše obrazovanje dići na izuzetno zavidnu razinu, ali ne samo obrazovanje već i zdravstvo. Ovdje ćemo školovati naše zdravstvene djelatnike koji, ne samo da će dobiti znanje, već će moći steći i određene vještine, kako bi kasnije na svojem radnom mjestu bili što stručniji i kvalitetniji. Treba naglasiti kako je vrijednost građevinskih radova na objektu oko 50 milijuna kuna od kojih je 29 milijuna financirano iz fondova EU – rekao je župan Stričak i dodao kako je na prošloj sjednici Županijske skupštine donijeta suglasnost da se škola može zadužiti za dodatnih 10 milijuna kuna, kako bi u slučaju nepredviđenih radova i porasta cijene građevinskih radova, materijala i energenata bili spremni za te troškove.

- Ostali trošak će snositi Varaždinska županija. Na tih 50 milijuna kuna, treba dodati dodatnih 50-ak milijuna za soft program, kako smo nazvali taj program. Sve to radimo u korist naših građana– zaključio je župan.

Pročelnik Huđek istaknuo je kako će u sklopu rekonsturkcije i dogradnje u samoj školi biti osiguran i prostor za udruge invalida i osobe sa zdravstvenim teškoćama.

- Ne samo unutar redovnog obrazovnog sustava nego i u sustavu društvene odgovornosti razvija se sustav jednakih šansi jer i ljudi koji imaju zdravstvene teškoće moraju imati mogućnost da se bave sportom ili nekim drugim aktivnostima i da budu ravnopravni sa svima nama - poručio je Huđek.

Kako napreduju radovi i kako će izgledati budući referentni edukacijski centar iz područja medicine za cijelu Hrvatsku, pogledajte u fotogaleriji.