FOTO: Pučko otvoreno učilište Varaždin proslavilo 100 godina rada

FOTO: Pučko otvoreno učilište Varaždin proslavilo 100 godina rada Foto: Krešimir Đurić

U varaždinskom kinu Gaj u ponedjeljak je održana konferencija povodom 100 godina od počekta provođenja pučkih predavanja u Varaždinu, uz izložbu o o 100 godina Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, postavljenoj u predvorju kina Gaj.

Čestitajući taj značajan jubilej, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok upozorio je na važnost cjeloživotnog obrazovanja. Založio se za povećanje udjela pučkog učilišta u ukupnom postotku obrazovnih kapaciteta pružajući podršku ideji da upravo Pučko otvoreno učilište bude središnje mjesto obrazovanja odraslih u skladu sa suvremenim trendovima.

Ravnateljica učilišta Lana Velimirović Vukalović potom je u svojoj je prezentaciji predstavila povijesni razvoj učilišta koje su 5. studenog 1917. godine osnovali mladi varaždinski intelektualci, pokrenuvši redovita predavanja o popularnim temama poput ljudske anatomije i povijesnih događanja. Nakon izlaganja o djelovanju kroz 20. stoljeće, ravnateljica POU-a Varaždin Lana Velimirović Vukalović vodila je panel raspravu u čijem je fokusu bio značaj cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih.

- Naglasak nije samo na pučkim učilištima, već i na svim oblicima formalnog i neformalnog obrazovanja. Cjeloživotno učenje ne bismo smjeli promatrati kao prisilu, već kao ulaganje u sebe - istaknula je, među ostalim, Lana Velimirović Vukalović, dodavši da je cjeloživotno obrazovanje poslodavcima ujedno prilika za ulaganje u svoje kadrove.

- Pratimo sve trendove na području obrazovanja, ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu, i želimo suradnju s međunarodnim stručnjacima kako bismo vidjeli što možemo primijeniti kod nas. Pritom ne mislim samo na obrazovanje odraslih, već i na sve dobne skupine. Upravo zato imamo i aktivnosti za djecu, koje planiramo i širiti, osobito u STEM području - naglasila je Velimirović Vukalović te dodala da je POU pokrenulo i suradnju s mrežom poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria, u sklopu koje će provoditi edukacije o poduzetništvu, namijenjene prije svega ženama. Dogovoreni su sastanci i s Regionalnim centrom za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL).

- Želimo u Varaždinu stvoriti uvjete i mogućnosti kakve postoje i u velikim gradovima, dovesti ovamo i stručnjake iz Zagreba, ali i inozemstva. Drago mi je da su naši interesi, želje i ambicije već prepoznati te da nam se predavači i sami javljaju za suradnju. Razmišljamo i o povezivanju sa stranim učilištima istog tipa - kazala je ravnateljica.

Uz programe obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja, POU Varaždin razvija i audiovizualnu djelatnost te upravlja kinom Gaj. Prema riječima ravnateljice, prostor kina se uređuje u skladu s financijskim mogućnostima, a posjetiteljima se nudi odličan kino program te predstave. Dodaje kako je kino dvorana u potpunosti funkcionalna, grijana, a zvuk i slika su odlični.

- Prostor bivšeg kafića, odnosno dio predvorja kina Gaj, je ispražnjen i počišćen, te razmišljamo na koji bismo ga način stavili u funkciju, budući da njegovo uređenje iziskuje iznimno velika sredstva. Potrebne su nove instalacije, a nema ni sustava grijanja. Ne želimo da taj prostor ostane prazan, no moramo biti odgovorni i razmotriti s kojim sredstvima raspolažemo. POU Varaždin trenutno ne može samo isfinancirati uređenje tog prostora. Gradski vijećnici, svi koji u Gradu donose odluke i svi koji su zainteresirani da se ovaj prostor stavi u funkciju pozvani su da se uključe u raspravu o mogućim rješenjima – istaknula je ravnateljica POU-a Varaždin te dodala da je u tijeku i sudski postupak pred Upravnim sudom o povratu tog dijela zgrade.

- Smatram da trebamo pričekati ishod tog postupka prije nego uložimo velika sredstva. Drugostupanjski sud je odlučio u korist POU-a, no to ne znači da će i Upravni sud odlučiti isto. Mislim da moramo biti realni, odgovorni i oprezni, te racionalno razmišljati o ovom prostoru. Mi ga održavamo koliko je to moguće, ali za neke velike zahvate je potrebna suradnja s Gradom i pričekati odluku suda – zaključila je ravnateljica.

Opširnije pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.