FOTO: Pučko otvoreno učilište Varaždin proslavilo 100 godina rada Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Pučko otvoreno učilište Varaždin proslavilo 100 godina rada

I.D./Varaždinske vijesti | 7.11.2017. u 12:20h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U varaždinskom kinu Gaj u ponedjeljak je održana konferencija povodom 100 godina od počekta provođenja pučkih predavanja u Varaždinu, uz izložbu o o 100 godina Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, postavljenoj u predvorju kina Gaj.

Čestitajući taj značajan jubilej, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok upozorio je na važnost cjeloživotnog obrazovanja. Založio se za povećanje udjela pučkog učilišta u ukupnom postotku obrazovnih kapaciteta pružajući podršku ideji da upravo Pučko otvoreno učilište bude središnje mjesto obrazovanja odraslih u skladu sa suvremenim trendovima.

Ravnateljica učilišta Lana Velimirović Vukalović potom je u svojoj je prezentaciji predstavila povijesni razvoj učilišta koje su 5. studenog 1917. godine osnovali mladi varaždinski intelektualci, pokrenuvši redovita predavanja o popularnim temama poput ljudske anatomije i povijesnih događanja. Nakon izlaganja o djelovanju kroz 20. stoljeće, ravnateljica POU-a Varaždin Lana Velimirović Vukalović vodila je panel raspravu u čijem je fokusu bio značaj cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih.

- Naglasak nije samo na pučkim učilištima, već i na svim oblicima formalnog i neformalnog obrazovanja. Cjeloživotno učenje ne bismo smjeli promatrati kao prisilu, već kao ulaganje u sebe - istaknula je, među ostalim, Lana Velimirović Vukalović, dodavši da je cjeloživotno obrazovanje poslodavcima ujedno prilika za ulaganje u svoje kadrove.

- Pratimo sve trendove na području obrazovanja, ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu, i želimo suradnju s međunarodnim stručnjacima kako bismo vidjeli što možemo primijeniti kod nas. Pritom ne mislim samo na obrazovanje odraslih, već i na sve dobne skupine. Upravo zato imamo i aktivnosti za djecu, koje planiramo i širiti, osobito u STEM području - naglasila je Velimirović Vukalović te dodala da je POU pokrenulo i suradnju s mrežom poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria, u sklopu koje će provoditi edukacije o poduzetništvu, namijenjene prije svega ženama. Dogovoreni su sastanci i s Regionalnim centrom za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (SEECEL).

- Želimo u Varaždinu stvoriti uvjete i mogućnosti kakve postoje i u velikim gradovima, dovesti ovamo i stručnjake iz Zagreba, ali i inozemstva. Drago mi je da su naši interesi, želje i ambicije već prepoznati te da nam se predavači i sami javljaju za suradnju. Razmišljamo i o povezivanju sa stranim učilištima istog tipa - kazala je ravnateljica.

Uz programe obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja, POU Varaždin razvija i audiovizualnu djelatnost te upravlja kinom Gaj. Prema riječima ravnateljice, prostor kina se uređuje u skladu s financijskim mogućnostima, a posjetiteljima se nudi odličan kino program te predstave. Dodaje kako je kino dvorana u potpunosti funkcionalna, grijana, a zvuk i slika su odlični.

- Prostor bivšeg kafića, odnosno dio predvorja kina Gaj, je ispražnjen i počišćen, te razmišljamo na koji bismo ga način stavili u funkciju, budući da njegovo uređenje iziskuje iznimno velika sredstva. Potrebne su nove instalacije, a nema ni sustava grijanja. Ne želimo da taj prostor ostane prazan, no moramo biti odgovorni i razmotriti s kojim sredstvima raspolažemo. POU Varaždin trenutno ne može samo isfinancirati uređenje tog prostora. Gradski vijećnici, svi koji u Gradu donose odluke i svi koji su zainteresirani da se ovaj prostor stavi u funkciju pozvani su da se uključe u raspravu o mogućim rješenjima – istaknula je ravnateljica POU-a Varaždin te dodala da je u tijeku i sudski postupak pred Upravnim sudom o povratu tog dijela zgrade.

- Smatram da trebamo pričekati ishod tog postupka prije nego uložimo velika sredstva. Drugostupanjski sud je odlučio u korist POU-a, no to ne znači da će i Upravni sud odlučiti isto. Mislim da moramo biti realni, odgovorni i oprezni, te racionalno razmišljati o ovom prostoru. Mi ga održavamo koliko je to moguće, ali za neke velike zahvate je potrebna suradnja s Gradom i pričekati odluku suda – zaključila je ravnateljica.

Opširnije pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...