FOTO Prva županijska ljekarna u Hrvatskoj s automatiziranim skladištem lijekova

Napisao/la: VV -

U Ljekarni Varaždinske županije predstavljen je proces automatskog zaprimanja, pohrane i isporuke lijekova putem automatiziranog skladišta. Riječ je o potpuno digitaliziranom sustavu pri čemu robotska ruka pronalazi i isporučuje lijek u sedam do osam sekundi, koji se onda dostavlja na četiri mjesta izdavanja u neposrednoj blizini ljekarnika. Ljekarna Varaždinske županije ovime je ljekarničke usluge podigla na znatno višu razinu te je postala predvodnica inovacija, kao prva županijska ljekarna s tako implementiranim sustavom.

Automatizirano skladište obišao je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić kojih je istaknuo kako je u vremenima sve veće konkurencije i potrebe da suvremena ljekarna ponudi što širi asortiman, upravljanje zalihama postalo pitanje od velikog značaja.

- Ova automatizacija predstavlja veliko unapređenje rada naše ljekarne koja je prva kao županijska ljekarna u Hrvatskoj shvatila važnost upravljanja zalihama i osigurala najkvalitetniji sustav za to. Ovime su si bitno olakšali rad u ljekarni, podigli razinu usluge, uštedjeli vrijeme i prostor te stvorili preduvjete za povećanje prodaje. Ovaj je projekt vrijedan 1.7 milijuna, a zahvaljujući njemu ljekarnik više ne mora odlaziti po lijekove na razne mikrolokacije u skladištu ljekarne te ih donositi do radnog mjesta za izdavanje, već će imati više vremena za razgovor s korisnikom usluge i stručno savjetovanje, a povećat će se i protočnost, što je osobito važno sada u vrijeme epidemije COVID-19. U okviru sedam, maksimalno osam sekundi nakon pritiska na gumb dolazi lijek. Ovo ima cijeli spektar dodatnih usluga - praćenje trajanje lijekova, praćenje zaliha. Treba istaknuti kako se radi o procesu koji bitno pojednostavljuje stvari i kvaliteta usluga će ovime biti bitno drugačija. Najvažnije, korisnicima je osigurana bolja usluga i više vremena za savjetovanje - kazao je župan.

Naime, zahvaljujući automatizaciji ovog radnog procesa, ljekarnik sada ima više vremena za razgovor s korisnikom usluge i za stručno savjetovanje, a povećava se i protočnost, što je osobito važno u vrijeme epidemije COVID-19. Uz to se automatizirano skladište brine o zalihama lijekova i brojčanom stanju, kontrolira rokove trajanja, stavlja lijekove na predviđene pozicije, pri čemu sve navedene radnje zadaje ljekarnik preko ekrana računala na upravljačkoj konzoli za što su prošli i posebnu obuku.

Ravnateljica Ljekarni Varaždinske županije Zvezdana Petrović pojasnila je kako će najčešći lijekovi na recept ići u automatizirano skladište, dok i dalje ostaje izravna prodaja te savjetovanje.

Ljekarnik, kao visokoobrazovani zdravstveni radnik, imat će više vremena za razgovor s korisnikom usluge i za stručno savjetovanje. On više ne mora odlaziti po lijekove na razne mikrolokacije u skladištu ljekarne te ih tako prikupljene donositi do radnog mjesta za izdavanje, već će lijekovi biti isporučeni iz automatiziranog skladišta na izlaznu lokaciju u blizini samog mjesta izdavanja - kazala je ravnateljica.

Radovi unutarnjeg uređenja i opremanja automatiziranog skladišta visine 3050 mm, širine 1630 mm i dužine 7960 mm započeli su u listopadu 2020. godine te su završeni točno u ugovorenom roku bez kašnjenja . Ugovor o javnoj nabavi roba za automatizaciju radnih procesa vrijednosti 1.379.232,20 kn (sa PDV-om 1.724.040,25 kn) potpisan je u rujnu s tvrtkom Gama Ftura-om.

Riječ je o središnjoj ljekarni u Varaždinskoj županiji koja organizira dežurstvo te usluge pruža 24 sata dnevno tijekom cijele godine, radnim danom, praznicima i blagdanima.

Automatizirano skladište su obišli i saborski zastupnik Anđelko Stričak, zamjenik župana Robert Vugrin, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te Robert Nagusch iz tvrtke Gama Futura.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.