FOTO Prosvjednice pred varaždinskom bolnicom: Pokušavaju nas vratiti u srednji vijek Foto: Krešimir Đurić

FOTO Prosvjednice pred varaždinskom bolnicom: Pokušavaju nas vratiti u srednji vijek

D.P/Varaždinske vijesti | 8.3.2017. u 17:07h | Objavljeno u Aktualno

Dvadesetak prosvjednika, uglavnom žena, skupilo se danas ispred ulaza u varaždinsku Opću bolnicu kako bi ukazale na temeljno žensko ljudsko pravo, a to je pravo na slobodan izbor.

Prosvjed je organizirala varaždinska udruga Izražena, kako bi na Međunarodni dan žena ukazala na radikalizaciju društva koja se ogleda i u kampanji "40 dana za život" u kojoj molitelji protiv pobačaja od 1. ožujka mole protiv pobačaja pred varaždinskom bolnicom.

- Danas na Dan žena diljem Hrvatske se organiziraju se prosjedi, a mi želimo ukazati kako su nam reproduktivna i seksualna prava ugrožena i to ovaj put zaozbiljno - kazala je Ksenija Krčar predsjednica udruge Izražena.

Krčar smatra da su žene u Hrvatskoj danas u katastrofalno lošem položaju.

- Ja se osjećam beskrajno ugroženom, jer kad nas tretiraju kao građanke drugog reda i još to prenesu u zakone ostaje nam da se iselimo ili da preuzmemo stvar u svoje ruke - kazala je Ksenija Krčar koja smatra da bi i muškarci trebali braniti ljudska prava.

Među prosvjednicima za slobodan izbor bila je i Varaždinka Lidija Špac.

- Kada se priča o smanjenju ženskih reproduktivnih prava, zabrani pobačaja i slično, osjećam se tužno jadno i revoltirano jer mislim da nas pokušavaju vratiti u srednji vijek. Nezamislivo mi je da se mi u 2017. godine mi moramo boriti za svoja osnovna prava - kazala je Lidija te istaknula kako je danas na skup došla u ime svih žena koje bi mogle izgubiti pravo na abortus, ali i druga prava.

- Sve više idemo prema tome da imamo manje prava, žene se pokušava zadržati doma, u kuhinji, izvan svih aktivnosti, javnih istupa i ostalih stvari - kazala je Lidija koja smatra da takvoj situaciji pridonose potezi aktualne Vlade.

- Naše društvo nazaduje i to je činjenica - zaključila je.

Nakon što smo razgovarali s prosvjednicima za pravo na slobodan izbor, pokušali smo razgovarati i s moliteljima protiv pobačaja, no kod njih nitko nije bio raspoložen za razgovor.

- Nećemo davati izjave nikakve, jer te se stvari mogu riješiti jedino molitvom - kazala je najglasnija moliteljica i krenula moliti Oče naš, a potom su joj se pridružili i ostali.

Inače, molitvu pred Općom bolnicom organizira Udruga Betlehem u sklopu kampanje "40 dana za život", a danas nitko od njihovih predstavnika nije bio pred bolnicom. 

Inicijativa "40 dana za život" trajat će od 1. ožujka do 9. travnja. Cilj im je odgovoriti žene od pobačaja koje su zbog toga došle u bolnice.

Jura i njegov pas danas nisu prosvjedovali pred bolnicom, no na pro-choice skup je došla kandidatkinja za gradonačelnicu Varaždina Natalija Martinčević.

Označeno u
Video sadržaj