FOTO Prosvjed zaposlenika pravosuđa: Traže povećanje plaće ili slijedi štrajk Foto: Martin Novosel

FOTO Prosvjed zaposlenika pravosuđa: Traže povećanje plaće ili slijedi štrajk

| 7.6.2022. u 12:59h | Objavljeno u Aktualno

Danas je pred Općinskim sudom u Varaždinu, kao i ispred svih ostalih pravosudnih tijela diljem Hrvatske, održan prosvjed radi izrazito teškog materijalnog stanja i ugrožene egzistencije zaposlenih u pravosudnim tijelima RH te ispravljanja nepravde iz 2019. godine kada jedna trećina zaposlenih nije obuhvaćena 9-postotnim povećanjem plaće.

Prosvjed_radnika_pravosua_09.jpg

Miljenko Sraga

- Od 2019. godine mirnim pregovorima pokušavamo s Ministarstvom pravosuđa ishoditi da i ovi ostali koji nisu bili obuhvaćeni da dobe to povećanje od 9 posto koje je mizerno s obzirom na rast troškova života. Do današnjeg dana smo bili uvijek izigrani s nekakvom figom u džepu. Pošto se pregovorima obećavalo da će se pokrenuti postupak, ali do toga nije došlo i bili smo prisiljeni izaći na prosvjed da ukažemo javnosti i Vladi RH krajnje vrijeme da se nešto pokrene - rekao je Miljenko Sraga, povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske za Varaždinsku županiju.

Ovaj prosvjed bi mogao biti samo uvertira te ukoliko nema novih pomaka i poteza da se promijeni stanje slijedi štrajk.

- Negdje više od 1000 ljudi kojima je plaća ispod minimalne plaće u Hrvatskoj. Ovo je prva mjera koju smo poduzeli i ako vlada neće pristati da dogovorimo neka povećanja, bit ćemo prisiljeni na štrajk. Prosvjedujemo danas i sutra od 11 sati do 11 i 30 - objasnio je Sraga.

Prosvjed_radnika_pravosua_12.jpg

Sabrina Valentić

Osim niskih plaća, radni uvjeti su teški, posla ima previše, a zapisničara premalo. Gotovo svi su prenatrpani poslom pa je redovita situacija da zapisničar svakih mjesec dana  mora dežurati tjedan dana i tada dostupnost za posao traje od 0 do 24 sata, objasnila je jedna od zaposlenica suda, zapisničarka s pet godina radnog staža na varaždinskom sudu, Sabrina Valentić.

- Trebamo veću plaću za sve što radimo te žrtvujem svoje slobodno vrijeme za posao. Trebamo više zapisničara u slučaju da je jedan na bolovanju jer onda s događa da zapisničari, čiji je sudac na poslu, moraju ići u ispomoć drugome sucu. Onda se jako puno posla nakupi i to je jako stresno. Jedino je dobro što je ovaj posao siguran i plaća redovna, ali premala. Još sada kada rastu cijene goriva, nemaju svi ista prava na putne troškove, što je veliki problem - rekla je Valentić.