FOTO Prosvjed zaposlenika pravosuđa: Traže povećanje plaće ili slijedi štrajk Foto: Martin Novosel

FOTO Prosvjed zaposlenika pravosuđa: Traže povećanje plaće ili slijedi štrajk

| 7.6.2022. u 12:59h | Objavljeno u Aktualno

Danas je pred Općinskim sudom u Varaždinu, kao i ispred svih ostalih pravosudnih tijela diljem Hrvatske, održan prosvjed radi izrazito teškog materijalnog stanja i ugrožene egzistencije zaposlenih u pravosudnim tijelima RH te ispravljanja nepravde iz 2019. godine kada jedna trećina zaposlenih nije obuhvaćena 9-postotnim povećanjem plaće.

Prosvjed_radnika_pravosua_09.jpg

Miljenko Sraga

- Od 2019. godine mirnim pregovorima pokušavamo s Ministarstvom pravosuđa ishoditi da i ovi ostali koji nisu bili obuhvaćeni da dobe to povećanje od 9 posto koje je mizerno s obzirom na rast troškova života. Do današnjeg dana smo bili uvijek izigrani s nekakvom figom u džepu. Pošto se pregovorima obećavalo da će se pokrenuti postupak, ali do toga nije došlo i bili smo prisiljeni izaći na prosvjed da ukažemo javnosti i Vladi RH krajnje vrijeme da se nešto pokrene - rekao je Miljenko Sraga, povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske za Varaždinsku županiju.

Ovaj prosvjed bi mogao biti samo uvertira te ukoliko nema novih pomaka i poteza da se promijeni stanje slijedi štrajk.

- Negdje više od 1000 ljudi kojima je plaća ispod minimalne plaće u Hrvatskoj. Ovo je prva mjera koju smo poduzeli i ako vlada neće pristati da dogovorimo neka povećanja, bit ćemo prisiljeni na štrajk. Prosvjedujemo danas i sutra od 11 sati do 11 i 30 - objasnio je Sraga.

Prosvjed_radnika_pravosua_12.jpg

Sabrina Valentić

Osim niskih plaća, radni uvjeti su teški, posla ima previše, a zapisničara premalo. Gotovo svi su prenatrpani poslom pa je redovita situacija da zapisničar svakih mjesec dana  mora dežurati tjedan dana i tada dostupnost za posao traje od 0 do 24 sata, objasnila je jedna od zaposlenica suda, zapisničarka s pet godina radnog staža na varaždinskom sudu, Sabrina Valentić.

- Trebamo veću plaću za sve što radimo te žrtvujem svoje slobodno vrijeme za posao. Trebamo više zapisničara u slučaju da je jedan na bolovanju jer onda s događa da zapisničari, čiji je sudac na poslu, moraju ići u ispomoć drugome sucu. Onda se jako puno posla nakupi i to je jako stresno. Jedino je dobro što je ovaj posao siguran i plaća redovna, ali premala. Još sada kada rastu cijene goriva, nemaju svi ista prava na putne troškove, što je veliki problem - rekla je Valentić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci