FOTO: U Sv. Iliji počela izgradnja nove škole, na svečanost došao i premijer Plenković Foto: Krešimir Đurić

FOTO: U Sv. Iliji počela izgradnja nove škole, na svečanost došao i premijer Plenković

| 22.5.2020. u 12:45h | Objavljeno u Aktualno

Petak je bio povijesni dan za Općinu Sveti Ilija i Osnovnu školu "Vladimir Nazor" Sveti Ilija. Naime, svečano je obilježen početak izgradnje nove školske zgrade, što je jedan od najvećih projekata u povijesti te Općine. Vrijednost projekta je 56 milijuna kuna, a s 80 posto financirat će ga država, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok će Varaždinska županija osigurati 15, a Općina Sveti Ilija pet posto potrebnih sredstava. Rok za izgradnju je 18 mjeseci, odnosno planirani završetak radova je 31. ožujka 2022.

- Dobrodošli na najneobičniju, najzanimljiviju i najuzbudljiviju rođendansku proslavu škole na kojoj ste ikada bili. Razlog tome je činjenica da osnovna škola u Svetom iliji za osam dana slavi svoj 181. rođendan. Svi okupljeni danas ovdje ujedno su i čestitari i slavljenici, jer našoj školi donosimo dugoočekivani dar, a to je početak izgradnje nove školske zgrade, školske dvorane, vanjskih sportskih terena, pristupne prometnice te perivoja oko škole. Za takav poklon svi vi koji ste se danas ovdje okupili dali ste jedan dio sebe da se ovaj san ostvari - naglasila je na početku ravnateljica škole Anđelka Rihtarić, pozdravljajući brojne uzvanike.

skola_Sveti_Ilija_1.jpg

Među njima su bili premijer Andrej Plenković, potpredsjenik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je i sama bila učenica ove škole, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, saborski zastupnik Anđelko Stričak, župan Radimir Čačić te načelnik općine Sveti Ilija Marin Bosilj.

skola_Sveti_Ilija_2.jpg

- Neposredno prije nego što su epidemiološke mjere zaustavile nastavu i školska natjecanja, održano je nekoliko županijskih natjecanja s kojih imamo čak troje učenika koji su se plasirali na državnu razinu natjecanja. To me osobito raduje, jer radeći u postojećim uvjetima dokazujemo da školu ne čine samo zidovi i dvorane, već ponajprije ljudi, i ovaj projekt koji danas započinjemo zapravo je projekt zajedništva. Daleke 1839. godine vizionari u Svetome Iliji na krilima hrvatskog narodnog preporoda utemeljili su ovu našu školu. Škola je tijekom vremena nadograđivana, a sada ćemo dobiti potpuno novi projekt. Kada sam bila učiteljica na ovoj školi, uvijek mi je bilo važno da učenicima kažem: Ne bojte se veliko sanjati, a uz to trebate i veliko i čvrsto raditi. Uspjeh, ako je cilj iskren i pošten, sigurno neće izostati. Škola koju smo počeli sanjati davne 2002. godine danas se pretvara u ostvarenje. Čvrsto vjerujem da ćemo za malo više od godinu i pol biti ovdje, diveći se novoj ljepotici u Svetom Iliji. Projekt koji premašuje 56 milijuna kuna projekt je zajedništva Vlade RH, Varaždinske županije i Općine Sveti Ilija - istaknula je ravnateljica, dodavši kako pozdravlja goste u ime svih učenika te djece i mladeži kojima će ova škola omogućiti da se usude sanjati veliko.

Općinski načelnik Marin Bosilj podsjetio je da se davne 2003. krenulo se s otkupom zemljišta za novu školu.

skola_Sveti_Ilija_3.jpg

- Prva građevinska dozvola izdana je 2005., nakon toga druga građevinska dozvola 2007. godine te konačno 2019. godine treća građevinska dozvola, po kojoj će se graditi ova škola. Sam podatak da je od ideje do realizacije proteklo 17 godina govori puno za sebe. Govori da nije lako realizirati tako financijski zahtjevan projekt, osigurati tako ogroman iznos u proračunima države, županije i općine. Mi danas imamo čast i privilegiju, nakon što su se promijenili načelnici, župani, ministri i premijeri u ovih 17 godina, da možemo obilježiti početak radova na izgradnji nove škole - naglasio je Bosilj.

- Zahvaljujem premijeru na odluci da podrži ovaj projekt, kao i potpredsjedniku Vlade i ministrici znanosti i obrazovanja te županu, ali i saborskom zastupniku Anđelku Stričaku koji je neumorno radio da bi ovaj projekt bio realiziran. Naravno, zahvaljujem i ravnateljici koja sve ove godine nije gubila nadu i bila je uvjerena da ćemo doći do ovoga. Vlada je svojom odlukom da financira ovaj projekt pokazala nekoliko stvari, a to je prije svega da vodi brigu o najmlađima, da je obrazovanje vrlo bitno u strategiji Vlade, ali i vrlo važnu poruku da ovako veliki projekti nisu rezervirani isključivo za urbane sredine, nego da su rezervirani i za seoske sredine i da se na taj način vodi briga o ruralnim sredinama, da se zaustavi depopulacija naših sela, iseljavanje u gradove i inozemstvo. Duboko sam uvjeren da će ova škola, osim svoje primarne obrazovne zadaće, biti na ponos našoj općini i našim žiteljima, ali i da će doprinijeti tome da naša općina postane još poželjnija za život, a možda se i koja mlada obitelj odluči i za koje dijete više zbog nove škole - zaključio je Bosilj te zahvalio svima koji su doprijenili da se ovaj projekt realizira.

Okupljenima se obratio i župan Radimir Čačić.

skola_Sveti_Ilija_4.jpg

- Razina uzvanika na ovom skupu govori o značaju ovog projekta, kao i o trenutku u kojem započinjemo izgradnju, počeli su izborni i predizborni dani. Ovo je jedan od projekata koji, nažalost, ima dugu povijest pokušaja realizacije i uspješne opstrukcije - napomenuo je Čačić, dodavši kako je kvaliteta rada obrazovnog sustava Varaždinske županije prepoznata u hrvatskoj i europskoj stručnoj javnosti, što dokazuje činjenica da je Varaždinska županija treću godinu jedina u Hrvatskoj i jedan od samo 28 europskih centara izvrsnosti za rad s talentiranim učenicima.

Ministrica Blaženka Divjak zahvalila je svima koji su dali doprinos ovome projektu, a istaknula je da veliku zaslugu za njegovu realizaciju ima i ravanteljica škole Anđelka Rihtarić.

- Bez njene upornosti, sposobnosti rješavanja problema i vjere da će se ovaj projekt realizirati sigurno danas ne bismo bili ovdje. Mnogi su proteklih 20-ak godina pokušali provesti ovaj projekt i svima im zahvaljujem, a svima će im najveća nagrada biti kada za 1,5 godinu otvorimo ovu školu. Zahvaljujem i prokjektantima, koji su ovaj projekt dopunjavali i prilagođavali, a pouzdajem se i u izvođače radove, tvrtke ZTB Gradnja i Energo-S, da će se projekt završiti na vrijeme i da će sve biti kvalitetno izvedeno - rekla je ministrica.

skola_Sveti_Ilija_5.jpg

- Ovo je škola u koju sam i ja išla osam godina, tada nikome na pameti nije bila nova škola, ali ono što smo naučili u ovoj školi je da, kako je rekla ravnateljica, vjerujemo u velike stvari i da radimo za velike stvari, unatoč preprekama, i na tome zahvaljujem svim učiteljima i zaposlenicima koji su od tada do danas stručno i bez zadrške radili na ovoj školi - dodala je Divjak.

I premijer Andrej Plenković zahvalio je svima koji su se trudili da se ovaj projekt realizira.

- Vidim po toplini kojom ravnateljica govori i o školi i o tome što će se ovdje izgraditi – učionice za razrednu i predmetnu nastavu, sportska dvorana koja će omogućiti mladima da se bave sportom, ali i kulturom - da je ovo zaista važan događaj za ovu općinu. Činjenica da je u mandatu naše Vlade, kada uzmemo ukupno izvore i državnog proračuna i sredstva Europske unije, prije ovoga rebalansa i prije Covida-19, povećan proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja praktički na 18 milijardi kuna, to znači da je ova Vlada vrlo jasno podcrtala koliko je važno ulaganje u obrazovanje, koliko je važno ulaganje u znanost. A to podrazumijeva i stalno unaprjeđivanje infrastrukture. S te strane, s obzirom da je Varaždinska županija osnivač ove škole, cijenimo i doprinos i Županije, a naravno i većinsko sufinanciranje koje će pokriti sredstva državnoga proračuna - naglasio je Plenković.

Dodao je kako je lijepo što u ovoj školi postoji kompetitivni duh, želja za znanjem, motivacija, razmišljanje i nada o ostvarenju ovako velikog projekta.

- To je možda jedan od najboljih načina kako da naše mlade motiviramo da budu što uspješniji, da teže izvrsnosti, kolegijalnosti, suradnji, dijalogu, znanju... jer je samo to put kako će jednog dana, kada završe svoj obrazovni ciklus, biti konkurentni na tržištu rada, bez obzira bio on u Hrvatskoj, Europi ili globalno - zaključio je premijer.

skola_Sveti_Ilija_7.jpg

Nakon simbolične "prve lopate" na izgradnji temelja, potpisana je i Povelja o izgradnji škole, čiji je jedan primjerak stavljen i u temelje buduće škole.