FOTO Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima DVD-a iz Varaždina, Koprivnice i Križevaca Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

FOTO Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima DVD-a iz Varaždina, Koprivnice i Križevaca

Varaždinske vijesti | 15.12.2023. u 16:33h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnike dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Varaždina, Koprivnice i Križevaca koji iduće godine slave 160 godina djelovanja (DVD Varaždin), odnosno 150 godina djelovanja (DVD Koprivnica i DVD Križevci).

Na sastanku je bilo i izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem.

Predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava informirali su predsjednika Milanovića o planu obilježavanja tih važnih obljetnica za hrvatsko vatrogastvo, te ga pozvali na svečanostima kojima će biti obilježene.

“Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu” ustrojen je 17. lipnja 1864., te je ujedno to bilo prvo dobrovoljno vatrogasno društvo na području Republike Hrvatske, odnosno jugoistočne Europe.

Predstavnici DVD-a Varaždin stoga su istaknuli kako se smatraju „kolijevkom modernog hrvatskog dobrovoljnog vatrogastva“. Na području Križevaca i Koprivnice prva dobrovoljna vatrogasna društva osnovana su 1874. godine, također među prvima u Hrvatskoj.

Osim o važnosti dobrovoljnih vatrogasnih društava u povijesti Hrvatske, na sastanku u Uredu Predsjednika Republike razgovaralo se i o značaju koji vatrogasci dobrovoljci imaju danas.

U tom kontekstu je rečeno kako su vatrogasci uvijek među prvima u slučaju elementarnih nepogoda, kao što su požari, potresi ili poplave. Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković upoznao je predsjednika Milanovića i s aktivnostima vatrogasaca tijekom olujnog nevremena koje je ove godine pogodilo velike dijelove Hrvatske.

Predsjednik Milanović izrazio je zadovoljstvo angažmanom i djelovanjem vatrogasaca, istaknuvši kako mu je drago vidjeti da vatrogasna služba dobro funkcionira u takvim situacijama. Bilo je govora i o potrebi animiranja djece i mladih da se više angažiraju u radu dobrovoljnih vatrogasnih društava jer, kako je istaknuo Tucaković, vatrogastvo dobro stoji s opremom, ali će u budućnosti problem biti nedovoljan broj ljudi u vatrogastvu.

Uz glavnog vatrogasnog zapovjednika, na sastanku s Predsjednikom Republike bili su zapovjednik DVD-a Koprivnica Danijel Matijaković, tajnik DVD-a Koprivnica Krešimir Juratović, predsjednica DVD-a Križevci Natalija Radotović-Maksić, zamjenik predsjednice DVD-a Križevci Ivan Matosović, član upravnog odbora DVD-a Križevci Božidar Štubelj, predsjednik DVD-a Prvi hrvatski vatrogasni zbor u Varaždinu Radovan Martinec, dopredsjednik DVD-a Prvi hrvatski vatrogasni zbor u Varaždinu Roman Veršić, tajnica DVD-a Prvi hrvatski vatrogasni zbor u Varaždinu Jasenka Kraš, tajnik Kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović i glasnogovornica u Kabinetu glavnog vatrogasnog zapovjednika Nina Francetić.

Uz predsjednika Milanovića bio je savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.

Galerija slika