FOTO: Predsjednica sa studentima FOI-a razgovarala o važnosti informatičkog obrazovanja Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Predsjednica sa studentima FOI-a razgovarala o važnosti informatičkog obrazovanja

| 13.12.2016. u 15:55h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je posjetila i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu u Varaždinu i sa studentima razgovarala o važnosti informatičkog obrazovanja.

Grabar Kitarović je naglasila kako su područje informatike, odnosno STEM znanosti, zanimanja budućnosti i područje razvoja svakog društva i svakog gospodarstva.

- U Hrvatskoj su STEM znanosti, iako na visokoj razini, još uvijek malo zanemarene kad je riječ o poziciji u društvu, a posebno u gospodarstvu. Još uvijek kod nas vladaju predrasude da su konkurentne one države koje imaju jeftinu radnu snagu. To pravilo je odavno prestalo važiti. Danas su konkurentne one države koje imaju obrazovanu radnu snagu, koje imaju znanstvenike, inovatore, informatičare, ljude koji se bave područjima koja stvaraju nove proizvode dodane vrijednosti i jedino tako mogu osigurati gospodarski rast države popout Hrvatske. Treba se oslanjati na izvoz, ali izvoz proizvoda i usluga, a ne radne snage - istaknula je predsjednica.

Dodala je kako je cilj države da mladi obrazovani ljudi ostanu raditi u Hrvatskoj te da se za njih osiguraju poslovi budućnosti, da razvijaju one kompetencije koje su potrebne da bi se uključili u moderni svijet.

- Nažalost, tu malo kaskamo i morat ćemo se dobro potruditi da bismo uhvatili korak s onim najrazvijenijim zemljama. Zato je iznimno bitno da se upravo ovo područje informatike još više razvija ne samo ovdje u Varaždinu i kontinentalnoj Hrvatskoj, nego u svakom kutku naše domovine da se omogući informatička pismenost i obrazovanje od najmlađe životne dobi - istaknula je predsjednica Grabar Kitarović.

Studente je zanimalo kako predsjednica gleda na informatičko obrazovanje te kako popularizirati STEM područje.

- Još uvijek postoje predrasude da neka zanimanja više odgovaraju djevojčicama, a neka više dječacima. Stoga mi je drago što vidim da ovdje ima mnogo djevojaka koje su se odlučile obrazovati s područja informatike. Informatiku treba učiniti dostupnom svima i tu doista ne smije biti razlika kad je riječ o spolu, niti kad je riječ o osobama s posebnim potrebama. Treba puno truda, ali treba i pratiti trendove u razvoju novih tehnlogija - odgovorila je Grabar Kitarović.

Dodala je kako bi djecu od najranije dobi trebalo ohrabriti da zavole STEM područje.

- Nastava bi iz tih područja trebala biti kreativnija, zanimljivija, uz brojne radionice koje će pridobiti dječju pozornost. Nažalost, kod nas se događa da završite fakultete a onda ne možete naći posao jer naše tržište još uvijek nema toliku potrebu i ne zahtijeva toliki broj stručnjaka iz STEM područja. Dakle, trebamo promijeniti tržište rada, dati poticaj tvrtkama da više ulažu u nove tehnologije, u inovacije i slično - navela je između ostalog predsjednica.