FOTO Predani prvi ključevi za polupodzemne spremnike otpada Foto: Grad Varaždin

FOTO Predani prvi ključevi za polupodzemne spremnike otpada

vv | 2.4.2024. u 14:28h | Objavljeno u Aktualno

Prvi ključevi polupodzemnih spremnika za odlaganje otpada uručeni su danas, u utorak 2. travnja 2024. stanarima zgrada u Ulici  Zrinskih i Frankopana 1 u Varaždinu. Ključeve su predali Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća i dr. sc. Neven Bosilj Gradonačelnik Grada Varaždina.

- Do sada je u gradu Varaždinu montirano na 33 lokacije 165 polupodzemnih spremnika. Na svim lokacijama postavljeno je po 5  spremnika, 3 od 5 kubnih metara te  2 od 3 kubna metra. Stanari dobivaju ključiće, a s time i odgovornost da se brinu oko svojih spremnika na način da nitko osim njih neće moći ubacivati otpad. U gradu sada imamo većinom ružne stare kontejnere koje sada izbacujemo iz upotrebe. Do kraja devetog mjeseca će u Varaždinu uz sve višestambene objekte bit će ugrađeno po pet ovakvih spremnika.- rekao je gradonačelnik Bosilj te dodao da će se urediti prilazi i okoliš spremnika.

- Koliko puta će napuniti taj crni spremnik od 5 kubnih metara toliko će platiti - istaknuo je Bosilj i ponovio je da se naplaćuje samo broj odvoza crnih spremnika za miješani komunalni otpad.

Grad Varaždin je ove godine po prvi puta prešao stopu razdvajanja reciklabilnog otpada od 50 posto pa nije više podložan penalizaciji, pa su ta sredstva preusmjerena na subvencije troškova odvoza otpada socijalno ugroženim kućanstvima.

Predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki zahvalio se građanima, suvlasnicima stanova i djelatnicima Čistoće na kooperativnosti u dosadašnjem procesu, te najavio novo poglavlje razvoja sustava za zbrinjavanje otpada.

- Grad Varaždin, koji je grad kulture, prednjači u Hrvatskoj po mnogočemu te zaslužuje novi, bolji i moderniji sustav zbrinjavanja otpada. Donijeli smo i novu odluku o subvencioniranju odvoza otpada kako bismo uistinu olakšali onim građanima kojima je najteže u socio-ekonomskim uvjetima. Kao Grad Varaždin uvijek ćemo stavljati naglasak na tu socijalnu komponentu, ali i održivu, zelenu komponentu koja i priliči Varaždinu - rekao je između ostalog Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća.

Direktor Čistoće Zoran Svetec najavio je da će do kraja godine Čistoća postaviti spremnike na 96 lokacija. 

- Prednost polupodzemnih spremnika je vidljiva iz samog njihova izgleda, okoliš je uređen, a bit će i manje neugodnih mirisa - rekao je Svetec, a radnici su pokazali kako će kamioni jednostavnije odvoziti otpad.

- Stari kontejneri nisu zadovoljavali potrebe građana, posebno u ljetnim mjesecima kada su se razvijali razni neugodni mirisi - rekao je predstavnik stanara Siniša Rak koji je primio ključeve spremnika te se nada da će novi sustav u veliko pomoći boljem i ekološki prihvatljivijem zbrinjavanju otpada. 

- Ovo je nova era gospodarenjem otpadom u Varaždinu koja će omogućiti bolje sortiranje, bolje razdvajanje otpada  ali i bolji izgled grada - rekao je stanar Vedad Dračić prvi je primio ključić spremnika

Na  konferencije se  također podsjetilo na neke bitne informacije vezane uz sustav odvoza otpada. Tako, obiteljska kučanstva kojih ima više 8.500 u Varaždinu, imaju mogućnost uzeti kante od 60 litara koje će se također prazniti svakih dva tjedna ali će za njih građani plaćati duplo manje. Stanari u stambenim zgradama također se mogu dogovoriti o modelu po kojem će plaćati svoje troškove odvoza crne kante,  a predstavnik stanara mora doći u Čistoću i zatražiti umjesto obračuna po stanu obračun po kvadratima stana ili po  broju osoba u kućanstvu.

Najavljen je i  natječaj za novu LED rasvjetu u gradu  u sklopu kojeg će biti postavljene  kamere za nadziranje lokacija na kojima se odlaže otpad. I za kraj konferencije, gradonačelnik je ostavio objavu da je upravo  završena javna nabava za uslugu sokolarenja kojom bi se Varaždinu uskoro trebalo riješiti prisutnost sve većeg  broja vrana u krošnjama kraj stambenih zgrada.