FOTO Praznik rada i obljetnica „Bljeska“ na Grebengradu

vv / Grad Novi Marof | 1.5.2019. u 16:45h | Objavljeno u Aktualno

Već tradicionalno, Turistička zajednica grada Novog Marofa, Planinarsko društvo Grebengrad i Udruga Specijalne jedinice policije Roda uz Praznik rada i obljetnicu vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ organizirali su druženje na Grebengradu, omiljenom okupljalištu ne samo mještana s novomarofskog područja, već i šire, a pridružio im se i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Naša Turistička zajednica organizirala je obilazak utvrde Grebengrad pa su posjetitelji, osim što su se danas mogli dobro zabaviti, imali priliku malo se i educirati. Osim toga, Planinarsko društvo Grebengrad i SJP Roda organizirali su obilježavanje vojno-redarstvene operacije „Bljesak”, a bilo je i sportskih i zabavnih sadržaja. Dio tradicije je i prvosvibanjski grah koji je i ovoga puta bio odličan i drago mi je da je bilo puno onih koji su u njemu uživali. Imali smo još jedno ugodno druženje na Grebengradu i doista zahvaljujem svima koji su nam se pridružili – kazao je Jenkač.

Okupljanje zainteresiranih bilo je kod izvora podno planinarskog doma, a jedna od zanimljivih točaka bio je Lubenjak, obližnji vidikovac do kojeg se moglo stići kratkom šetnjom, a za malo odvažnije tu je bila i planinarska staza u dužini 7,8 km, Grebengrad – Čevo.

U sklopu manifestacije Turistička zajednica grada Novog Marofa i ove je godine organizirala stručni obilazak utvrde Grebengrad kako bi posjetioci, osim zabavnog sadržaja, sudjelovali i u edukativnom dijelu i tako utvrdu koju posjećuju kroz godinu, sagledali i na malo drugačiji način te saznaju kako je nastala, koja joj je bila svrha, ponešto o njezinim vlasnicima, ali i mnogo drugih zanimljivosti.

– Turistička zajednica grada Novog Marofa u manifestaciju se uključuje s kulturno-povijesnim dijelom, odnosno obilaskom utvrde Grebengrad uz stručno vodstvo arheologa Karla Ivaneka. S obzirom da se utvrda obnavlja i sutra će biti dio turističke ponude ovog kraja, koristimo priliku za promociju utvrde i cijelog izletišta. Najviše veseli uvijek dobar odaziv posjetitelja – izjavila je Renata Horvatić, direktorica TZ Novi Marof.