FOTO Povodom Dana policije dodijeljena priznanja PU varaždinske Foto: Krešimir Đurić

FOTO Povodom Dana policije dodijeljena priznanja PU varaždinske

| 27.9.2016. u 14:27h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Svečanom akademijom u Županijskoj palači u Varaždinu Policijska uprava varaždinska danas je obilježila blagdan svetog Mihaela – Dan policije.

- Dan policije prilika je da se podvuče crta pod ono što smo radili, a oni su koji su bili posebno uspješni zavrijedili su zahvalnice, kao podstrek i da budu primjer drugima - istaknuo je načelnik PU varaždinske Darko Jurčec. Između ostalog, napomenuo je da je PU varaždinska među najuspješnijim policijskim upravama u Hrvatskoj, a kao glavnu odrednicu u djelovanju izdvojio je rad na prevenciji.

- U proteklih godinu dana napravili smo veliki prodor u tamnu zonu kriminaliteta droga. Smjestili smo iza rešetaka dosta grupa koje su se bavile proizvodnjom i distribucijom opojnih droga, a u isto vrijeme smo smanjili opći kriminalitet, znači krađe i teške krađe, što ide u prilog tome da smo, nadam se, zajedno s ostalim institucijama i ustanovama, činili sve da preveniramo te kažnjive radnje - naglasio je Jurčec.

Na svečanoj akademiji župan Predrag Štromar uručio je priznanja osmorici pripadnika Specijalne jedinice Policijske uprave varaždinske - Rode koji su prvi upali u vojarnu JNA "Jalkovečkih žrtava" 19. rujna 1991. godine. Priznanja su dobili: Slavko Čečura, Franci Kešina, Srećko Horenec, Slavko Martinković, Anđelko Smolek, Ivo Loborec, Milivoj Risek i Slavko Vudrag.

Potom je načelnik PU varaždinske Darko Jurčec uručio zahvalnice policijskim službenicima koji su se tijekom protekle godine posebno istakli u radu: Renata Duić, Dražen Miko, Miri Kristijan, Dominik Habek, Mateja Stankus, Ivica Jarnec, Ivica Kokot, Katarina Kaniški, Čedomir Šinjori, Kristijan Pranklin, Robert šobak, Danijel Pavičić, Josip Bačani, Verona Prekupec, Svetlana Šestanj, Spomenka Čolo, Marija Pušara, Darko Letonja, Nenad Kušen, Danijel Svržnjak, Jasmina Colarić, Elvis Čukli, Nikola Jurašković, Andrea Kanešić, Zdravko Gal, Alen Dukarić, Robert Ribić, Danijel Leskovar i Đurđica Meštrić.

- Mene su odavno zanimale policijska i vojna akademija. Lijepo mi je baviti se tim poslom i pomagati građanima koliko je god moguće - rekla je jedna od nagrađenih, pripadnica Interventne policije Mateja Stankus.

Ovom je prilikom istaknuto i da je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić donio rješenje o iznimnom promaknuću Jasminka Mirovića, zapovjednika Interventnog voda u Interventnoj jedinici policije PU varaždinske u zvanje samostalni policijski narednik.

Zahvalnice za uspješnu suradnju u ostvarivanju veće sigurnosti zajednice Jurčec je uručio Dubravki Biberdžić i Alenu Kišiću (Zaklada za prevenciju kriminaliteta Sv. Mihael), Tomislavu Osonjačkom (Županijska uprava za ceste), Marijani Cindrić i Robertu Krajceru (Grad Varaždin) te Krasnodaru Špoljariću, kao građaninu koji je pomogao policijskim službenicima prilikom uhićenja počinitelja kaznenog djela.

- Policajac sam bio '90. i ostao sam policajac zauvijek. Ispalo je kako je ispalo, pomogao sam dečkima u nevolji i to je to. Ova zahvalnica znači mi puno, jer čovjek se osjeća korisno i nakon 25 godina od stupanja u redove Specijalne jedinice Roda, s kojima sam prošao svašta i posebna mi je čast što danas i oni dobivaju nagradu za djelo koje su učinili 1991. godine - skromno je rekao Krasnodar Špoljarić.

Svečanu akademiju svojim su nastupima uveličali učenici Glazbene škole Varaždin Samanta Grahovec i Dominik Padarić.

Inače, obilježavanje blagdana svetog Mihaela, Dana policije, počelo je 22. rujna tradicionalnom akcijom dobrovoljnog darivanja krvi za djelatnike PU varaždinske. U ponedjeljak 26. rujna položeni su vijenci na spomen obilježje stradalima u Domovinskom ratu na varaždinskom groblju, održana je sveta misa u varaždinskoj katedrali, položeno je cvijeće u spomen sobi i kod spomen panoa u zgradi PU varaždinske, a načelnik PU varaždinske primio je članove obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika.