FOTO Položeni vijenci kod križa zahvalnosti uoči Dana oslobođenja Varaždina

| 21.9.2022. u 18:59h | Objavljeno u Aktualno

- Okupili smo se danas u Varaždinu kako bi odali dužno poštovanje ljudima koji su dali veliki doprinos u stvaranju hrvatske države i oslobađanju okupiranih prostora, ali i onima koji su dali svoje živote. Dužni smo na neki način crpiti iz toga energiju i ne posustati na današnje dane kada je to teško, da bi stvarali hrvatsku državu onako kako su si oni zamislili, zbog njih ne smijemo stati - rekao je Zdravko Jakop, državni tajnik u ministarstvu branitelja na današnjem polaganju vijenaca kod križa zahvalnosti pored Crkve svetog Nikole na Trgu slobode, a uoči sutrašnjeg obilježavanja Dana oslobođenja grada Varaždina. 

- Dani oslobođenja grada Varaždina je definitivno bila prekretnica u nama nametnutom Domovinskom ratu što se poslije za dva tri dana na ostalim bojištima i vidjelo. Ja bih s ovog mjesta želio čestitati svim braniteljima te izraziti duboku ljudsku sućut svim obiteljima preminulih branitelja i poručiti im da ih mi nikada nećemo zaboraviti - rekao je Josip Križanić, predsjednik varaždinske županijske skupštine.

- Dan 22. rujna 1991. godine je jedan od najznačajnijih datuma u povijesti grada Varaždina i ne samo grada, nego i za cijelokupnu obranu Hrvatske u Domovinskom ratu jer je vojska dobila nemjerljivo naoružanje na dan koji će uslijediti prije 31 godinu. Ovo je bila prekretnica u Domovinskom ratu, zahvaljujemo svim našim varaždinskim braniteljima i iskazujemo poštovanje svim poginulima i nadamo se da će se ova Hrvatska konačno izgraditi u državu kakvu su oni željeli - rekao je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.